Pilotii de Formula 1, cel mai bine pregatiti fizic

Publicat miercuri, 14.03.2007 16:22

Riccardo Ceccarelli, medicul celor de la Toyota, spune ca Formula 1 este cel mai solicitant sport din punct de vedere fizic. Pentru a demonstra faptul ca o cursa in cockpit-ul unei masini de Formula 1 nu este o simpla plimbare, Ceccarelli i-a pus fata in fata pe Franck Montagny, pilotul de teste de la Toyota, si pe Brendan Fevola, considerat unul dintre cei mai atletici sportivi din campionatul de fotbal american al Australiei.

Medicul echipei japoneze i-a supus la cateva teste fizice pe cei doi iar rezultatele au fost foarte interesante. Astfel, Fevola (26 de ani) s-a comportat mai bine in testele de masurare a fortei picioarelor si la sariturile verticale in inaltime insa Montagny (29 de ani) nu a avut rival la testul cu bicicleta medicinala, demonstrand o capacitate aeroba de invidiat.

Concluzia lui Ceccarelli a fost simpla: pilotii de Formula 1 au cea mai buna capacitate aeroba din sportul mondial, castigand si la capitolele forta musculara a partii superioare a corpului, abilitate de performanta in conditii de deshidratare si la puls 200.

"Creierul unui pilot trebuie sa functioneze mult mai repede decat masina insasi, adica la peste 300 km/h, fara oprire. Acesta este elementul care face ca acest sport sa fie extrem de dificil", a concluzionat Ceccarelli.