Pilotii nu agreaza o greva la Silverstone

Publicat vineri, 20.06.2008 11:59 de Daniel Popescu

Pilotii din Formula 1 nu doresc sa faca greva la Silverstone, insa sunt profund nemultumiti de costul ridicat al superlicentei de pilot.

Consiliul Mondial al FIA a anuntat in luna ianuarie ca superlicenta de pilot de F1 va costa incepand din 2008 10.000 de euro plus 2.000 de euro pentru fiecare punct castigat, fata de cei 1.725 euro plus 456 de euro pentru fiecare punct castigat.

Aceasta mutare i-a nemultumit pe piloti, care s-au declarat nemultumiti ca nu au fost consultati inainte de luarea unei decizii. Mai mult decat atat, la ultima intalnire a GPDA unii piloti au sustinut ideea unei greve la Marele Premiu al Marii Britanii, in semn de protest pentru pretul exagerat al superlicentei.

"Este o problema foarte serioasa si am vorbit despre costul superlicentei la ultimele intalniri ale GPDA", a declarat directorul GPDA, Fernando Alonso. "Am fost cu totii de acord ca nu este corect ca de la un an la altul costul sa creasca cu 500-600%. Superlicenta costa peste 200.000 de euro. Cred ca este un pret ridicol. Nu stiu care va fi solutia, dar greva la Silverstone este una dintre variante".

Principala problema adusa in discutie este reprezentata de pilotii aflati la inceputul carierei, care sunt penalizati in mod nejustificat pentru performantele pe care le obtin pe pista. Robert Kubica sustine ca unii dintre piloti nu rresesc sa acopere costul icentei prin salariul pe care il castiga la echipele lor. "Este vorba de foarte multi bani, mai ales daca castigi multe puncte, asa cum a facut Hamilton in primul sau an in Formula 1. Incercam sa convingem FIA sa reduca costurile".

La randul sau, campionul mondial Kimi Raikkonen sprijina initiativa pilotilor, insa sustine ca greva nu este cea mai buna solutie de rezolvare a conflictului. "Cu siguranta sprijin acest lucru. Nu cred ca exista vreun motiv pentru noi sa facem greva in loc sa concuram. O greva nu se va petrece niciodata, nu toti pilotii vor fi de acord, asa ca sper sa gasim o solutie buna".

Alonso a marturist ca GPDA a contactat deja de trei ori reprezentatii FIA pentru a discuta despre aceasta problema, insa forul mondial nu a dat niciun raspuns.

Banii obtinuti din costul superlicentelor de pilot sunt utilizati de FIA in cadrul programului de imbunatatire a sigurantei in sport.