Programul echipelor in prima zi de teste

Publicat vineri, 13.06.2008 10:43 de Daniel Popescu

Va prezentam programul fiecarei echipe care a participat joi la testele organizate pe circuitul de la Barcelona.

Doar 8 echipe de Formula 1 au luat startul in sesiunea de teste programata in Spania, Toro Rosso si Force India fiind team-urile care nu au onorat prezenta pe pista spaniola in prima zi. Vremea a fost in general frumoasa, insa ultima ora de teste a fost afectata de ploaie.

La Scuderia Ferrari, pilotul de teste Luca Badoer s-a concentrat pe evaluarea pachetului aerodinamic, testand totodata si setarile monopostului F2008. Italianul nu a intampinat niciun fel de probleme tehnice, urmand sa se afle la volanul monopostului F2008 si vineri.

La Toyota, Kamui Kobayashi a avut oportunitatea de a testa monopostul TF108 pentru prima oara din luna februarie. Japonezul s-a achitat cu brio de misiune testand componentele mecanice si aerodinamice. Vineri, Timo Glock va prelua controlul volanului.

Pilotul de teste al echipei Williams, Nico Hulkenberg, a avut de asemenea o zi incarcata, testand componente aerodinamice, suspensiile si franele pentru Marele Premiu al Frantei. De asemenea, tanarul pilot german a testat si setarile pentru sezonul 2009, urmand ca vineri safie randul lui Nico Rosberg sa piloteze masina in Spania.

La numai 4 zile dupa ce a castigat prima cursa din cariera, Robert Kubica s-a urcat din nou in F1.08 pentru a testa setarile mecanice si aerodinamice. Pilotul echipei BMW-Sauber a avut o problema minora in cursul diminetii, insa inginerii au rezolvat rapid defectiunile. Polonezul va pilota masina si vineri, urmand ca Nick Heidfeld sa preia comanda sambata, in ultima zi de teste.

Romain Grosjean s-a bucurat de oportunitatea de a testa monopostul Renault R28 pentru a contribui la dezvoltarea programului. Prioritatea sa a fost aclimatizarea cu masina si testarea componentelor aero pentru cursa de la Magny, urmand ca Nelson Piquet Jr sa preia comanda vineri.

Red Bull au ales sa trimita pe pista doi piloti, Sebastien Buemi si David Coulthard. Elvetianul a avut astfel sansa sa se acomodeze cu monopostul RB4 si sa testeze suspensiile si micile imunatatiri aerodinamice. Din cauza ploii din ultima ora a testelor, David Coulthard a parcurs numai cateva tururi, insa scotianul va continua pregatirile pentru Marele Premiu al Frantei vineri.

In fine, Garry Paffett s-a aflat la volanul monopostului McLaren MP4-23, evaluand noile componente aerodinamice si mecanice pentru urmatoarele doua curse. Programul britanicului a fost intrerupt insa de a curgere de ulei la cutia de viteze. Celalalt pilot de teste al echipei, Pedro de la Rosa, va prelua comanda vineri.

Ramaneti alaturi de Automarket.ro pentru a alfa ultimele detalii despre testele de la Barcelona.

  • stefank13, vineri, 13.06.2008 11:03
    Puncte

    La ultima sesiune de teste (Paul Ricard) s-au dat puncte pentru ceea ce au testat echipele ("nasul" Ferrari, aerodinamica Renault etc.). Vad ca de data asta nu se dau puncte. Inca o dovada ca stirile se puncteaza "din burta", iar celebra lista de reguli masurata in 10 pagini este pentru aburit userii.

  • KalEl, vineri, 13.06.2008 11:06
    @stefank13

    poate nu esti destul de bine informata, insa ieri nu a testat nimeni un nou element "spectaculos" gen nas ferrari sau alte chestii de genul ... pentru ce vrei sa acorde puncte ? pentru faptul sa unii au folosit setari cu o apasare aerodinamica mai mare ?

  • stefank13, vineri, 13.06.2008 11:13
    @KaIEI

    Daca citim mai bine sunt pomenite ceva componente aero si mecanice noi, poate nu asa spectaculoase ca cele de la Paul Ricard, dar cu siguranta testele nu au fost facute pentru a plimba masinile. Poate daca se cunosteau mai multe detalii se puteau da si puncte.

  • stefank13, vineri, 13.06.2008 11:22
    @KaIEI

    Si iata si cat de bine "informata" sunt: - Buemi: some suspension development work and evaluation of a few minor aerodynamic modifications - Paffett: new aero and mechanical components intended for the next two races etc. Intr-adevar, unii piloti au testat doar pentru a se obisnui cu masina..dar altii au testat si componente noi. Asa ca mai informeaza-te.

  • daniel.popescu, vineri, 13.06.2008 11:26
    @stefank13

    Celebra grila de punctare exista cu adevarat si se aplica intocmai. In cazul testelor, echipele sunt punctate numai in cazul unor update-uri majore, cum ar fi un nou nas "revolutionar", o noua carcasa pentru motor etc. Toate update-urile punctate la Paul Ricard se refereau, de fapt, la modificarea aspectului vizual al monopostului, ceea ce nu este cazul si acum la Barcelona. Tocmai de aceea, testarea unor componente adaptate pentru cursa de la Magny Cours nu este punctata.

  • stefank13, vineri, 13.06.2008 13:13
    @daniel.popescu

    Daca sunt testate componente aerodinamice sigur sunt si modificari vizuale. Testele nu sunt facute degeaba. Si nasul Ferrari a fost folosit intr-o singura cursa pana acum si a fost punctat.