Rezumatul testelor de la Barcelona

Publicat vineri, 18.04.2008 10:41 de Daniel Popescu

Echipele de Formula 1 au incheiat joi sesiunea de teste de la Barcelona, ultima zi fiind grav afectata de ploile abundente de pe circuitul spaniol.

Dupa trei zile frumoase, vremea a stricat planurile echipelor care au testat la Barcelona. Ploaia si-a facut aparitia de la primele ore ale diminetii si s-a mentinut pe tot parcursul zilei, cel mai castigat pilot fiind Mark Webber.

Pilotul echipei Red Bull a fost singurul care a iesit pe pista in prima jumatate de ora a sesiunii, cand ploaia nu-si facuse inca aparitia. Australianul a profitat din plin de acest lucru reusind sa stabileasca cel mai bun timp al zilei si sa testeze cateva componente aerodinamice. Totusi, din cauza conditiilor meteo, el nu a putut testa pneurile Bridgestone pentru sezonul 2009.

In schimb, pilotul echipei Toyota, Jarno Trulli, nu a reusit sa faca dimineata decat turul de instalare, iar ulterior a ieist pe pista doar de cateva ori in cursul dupa-amiezii. Si programul echipei Renault a fost perturbat de ploaia puternica, insa Nelson Piquet Jr a fost multumit de faptul ca a reusit sa castige o oarecare experienta pe circuitul umed.

La BMW-Sauber, Robert Kubica a iesit pe circuit doar dupa-amiaza, continuand munca la setari si la solutiile aerodinamice pentru Marele Premiu al Spaniei. Ulterior, polonezul a reusit sa colecteze date importante despre pneurile de ploaie. Kazuki Nakajima s-a concentrat pe gasirea unor setari corespunzatoare pentru monopostul Williams pentru cursa de la Barcelona, iar spre final japonezul a utilizat pneurile de uscat pentru a se pregati corespunzator pentru acest Grand Prix.

Aflat la volanul monopostul F2008, Kimi Raikkonen a parcurs putine tururi, reusind totusi sa utilizeze atat pneurile de uscat, cat si cele de ploaie. Pregatirile Scuderei pentru urmatoarea cursa vor continua cu analizarea datelor la fabrica de la Maranello.

Rivalii de la McLaren Mercedes au iesit pe pista doar 40 de minute, Heikki Kovalainen preluand controlul volanului de la Lewis Hamilton. Ulterior, cand pista a inceput sa se usuce, finlandezul a iesit sporadic pe circuit cu pneuri de uscat. La Honda, Jenson Button a iesit pe circuit doar in cursul dupa-amiezii si a incercat sa seteze masina pentru cursa de la Barcelona.

Force India nu au luat parte la ultima zi de teste, in timp ce Scuderia Toro Rosso au fost nevoit sa anuleze testele dupa ce Sebastien Boudais a deteriorat grav noul monopost STR3 in cursul zilei de miercuri. In fine, cei de la Super Aguri nu au participat deloc la aceasta sesiune din cauza gravelor probleme financiare cu care se confrunta.

Echipele vor reveni la Barcelona weekendul viitor, pentru Marele Premiu al Spaniei.