25 de ani de BMW X5: ediție aniversară specială de off-road

Publicat sâmbătă, 22.06.2024 11:31 de Silvian Irimia

BMW X5 a reprezentat un model foarte important pentru producătorul din Bavaria. Anul acesta a împlinit 25 de ani, iar BMW a decis să scoată un model special aniversar.

BMW sărbătorește un sfert de secol de la lansarea primului SUV din istoria companiei, X5. Cum altfel, dacă nu prin lansarea unei versiuni speciale BMW X5. Numit în mod potrivit Silver Anniversary Edition, acest X5 din 2025 este bazat pe modelul xDrive40i. 

Modelul special se remarcă prin vopseaua unică Gri Lime Rock și un ecuson special pe hayon. BMW nu a avut lansat niciodată un model dedicat pentru off-road, dar face un mic pas în această direcție cu acest X5. Oferit ca echipament standard, pachetul xOffroad include o suspensie pneumatică pe două axe cu un diferențial mecanic blocabil pe puntea spate și protecție suplimentară pentru șasiu.

Acesta vine cu o gardă la sol mai bună și patru noi moduri de condus: xSnow, xSand, xGravel și xRocks. Fiecare are setări prestabilite pentru înălțimea suspensiei, controlul tracțiunii, schimbarea vitezelor, răspunsul accelerației și alți parametri.

Pentru a face oferta și mai atractivă, BMW adaugă o așa-numită cameră xOffroad care funcționează la viteze de până la 35 de km/h pentru a arăta terenul din jur. Camera este completată de o vedere xOffroad pe ecranul central care arată înclinarea sau gradul de coborâre al terenului.

Deși un X5 este rareori condus pe teren accidentat, ediția Silver Anniversary poate fi echipată cu anvelope opționale pentru toate tipurile de teren, dar și cu jante de 20 de inch, preluate din pachetul M Sport.

În interior, finisajele din fibră de carbon sunt preluate de la X5 M60i și X5 M Competition. Scaunele pot fi comandate în nuanțele Negru, Coniac, Cafea sau Silverstone Sensafin. În același timp, ai și un ecuson special situat în fața selectorului de viteze.

Începând din august, BMW va produce aproximativ 1.000 de exemplare ale ediției X5 Silver Anniversary pentru piața americană. La un preț de 81.075 de dolari, ediția specială este cu 11.900 de dolari mai scumpă decât un model de bază xDrive40i. Pentru suma plătită, vehiculul vine echipat cu un portbagaj pe acoperiș, un cârlig de remorcare, covorașe pentru toate anotimpurile și un covoraș pentru compartimentul de bagaje.

  • Mihai, luni, 24.06.2024 15:55

    Primele 2 moduri "xSnow, xSand" au venit ca cerere de la cocalarii care au ajuns cu BMW-urile pe partiile de schi si pe plaje.