Airbagurile Volvo au implinit 20 de ani

Publicat marţi, 03.04.2007 18:15 de Bogdan Mirică

Constructorul suedez a implinit 20 de ani de la introducerea primelor airbaguri pe modelele sale.

Astazi aproape toate vehiculele de pasageri sunt echipate cu airbag-uri. In majoritatea cazurilor airbagurile fac diferenta care poate vinde o masina. Statisticile sprijina valoarea acestor echipamente de siguranta. Potrivit NHTSA (National Highway and Transportation Safety Administration) din Statele Unite, vietile a aproape 20.000 de oameni au fost salvate multumita airbagurilor, din 1987 pana in prezent.

Volvo a fost primul constructor care a introdus centura de siguranta cu prindere in trei puncte si printre primii care s-au preocupat de echiparea modelelor sale cu airbaguri. Inca din 1970 Volvo experimenta airbagul ca o solutie de reducere a fatalitatilor. La acea vreme guvernul Statelor Unite inca se straduia sa introduca obligativitatea echiparii tuturor masinilor cu centuri de siguranta.

Cu toate acestea, abia in 1984 Volvo a infiintat o echipa care sa se ocupe de primul proiect SRS. In 1987 Volvo a introdus primele modele echipate cu airbaguri, iar 12 ani mai tarziu a instalat primele "airbaguri inteligente" care masoara greutatea corpului, viteza si unghiul impactului pentru a ajusta forta de declansare automata.

Din 1987 si pana in prezent Volvo a vandut numai in Statele Unite doua milioane de vehicule echipate cu airbaguri.