De la Renault Talisman la Renault Voltaj sau Renault Genius: ce alte nume de formaţii româneşti se potrivesc pe modelele mărcii franceze?
Renault Fuego şi noul Renault Talisman sunt două dintre modelele din istoria Renault care ne aduc aminte de muzica românească. Ca să le uşurăm munca oamenilor de marketing din Franţa, am scotocit prin istorie şi am găsit cele mai bune nume alternative muzicale pentru numele unor viitoare modele Renault.
Renault a prezentat la începutul săptămânii noul Talisman, model care are rolul de a înlocui în gama francezilor vechea Laguna şi de a se lupta de la egal la egal cu rivali de carieră precum Passat, Mondeo, Insignia sau Mazda6. Pe lângă designul complet nou şi abordarea diferită faţă de precedentul model, Talisman vine şi cu un nume nou care le trezeşte amintiri ascultătorilor de muzică din ţara noastră.
RENAULT TALISMAN: imagini şi informaţii oficiale cu înlocuitorul lui Laguna
Iar după ce o raită prin istorie ne-a readus în memorie modelul Renault Fuego, un coupe pe care Renault l-a avut în gamă în anii '80, Automarket s-a pus cu burta pe muzică şi a scotocit prin istoria muzicală românească după alte nume de artişti sau de formaţii care s-ar putea potrivi pe modelele Renault. Nu de alta, dar unele dintre ele par că se potrivesc perfect cu numele unei maşini. Să vedem ce-a ieşit.
1. Renault Voltaj
Formaţia care ne-a reprezentat la Eurovision în acest an are un nume parcă făcut pentru o viitoare maşină electrică a mărcii Renault, unul dintre constructorii care pun accent serios pe acest tip de modele. Mai mult, dacă scotocim puţin prin arhive, vedem că trupa Voltaj din anii '80 era considerată una anti-sistem, deci vorbim de un nume care ar putea să reprezinte perfect o maşină nonconformistă şi ieşită din tipare. Partea bună: "Voltaj" poate fi declinat în "Voltage" pentru a arăta franţuzeşte. Partea proastă: Chevrolet are deja Volt, deci s-ar putea să iscăm un război al avocaţilor.
2. Renault Compact
Când o maşină dă numele unui segment există semne clare că maşina respectivă e un succes de piaţă enorm. Iar Renault Compact ar fi un nume potrivit în clasă pentru un eventual înlocuitor al lui Megane. Partea bună: nu se va mai chinui nimeni să ghicească segmentul noului model. Partea proastă: E un nume atât de lipsit de personalitate pe o maşină, încât mai bine nu.
3. Renault Azur
Una dintre cele mai în vogă formaţii ale anilor '80, Azur, aduce un nume neutru perfect pentru o maşină. Atât de bun, încât e deja folosit în versiunea cu "Azure" de către cei de la Bentley. Este evident însă că Renault Azur poate fi un nume perfect pentru o viitoare decapotabilă a mărcii franceze. Partea bună: Renault Azur e un nume perfect pentru a-l reboteza pe Megane CC. Partea proastă: Bentley are deja un nume foarte asemănător în gamă.
4. Renault Genius
Ah, anii 90 şi muzica lor! Formaţia Genius a fost la mare căutare printre tineri într-un moment în care casetele audio erau încă în floare. Ca nume de maşină, s-ar potrivi excelent pe un concept prin care Renault prezintă viitoare tehnologii ale mărcii sau pe un monovolum care oferă soluţii inedit de practice pentru familie. De exemplu, ar putea fi numele prin care vechiul Modus este adus pe piaţă într-o nouă formulă. Partea bună: niciun constructor nu a mai folosit până acum un nume care pare predestinat pentru o maşină de genul ăsta. Partea proastă: tocmai v-am făcut să vă reamintiţi de piese precum Macho Man, drept pentru care ne cerem scuze oficial.
5. Renault La Familia
Nu există nume mai potrivit pentru un monovolum de familie. Deci, dacă Renault se va gândi vreodată să-i schimbe numele lui Scenic, am găsit formaţia care să-l împrumute. Partea bună: ai zis familie, ai zis tot. Partea proastă: numele trupei vine din italiană, dar e românizat. Probabil că francezii l-ar schimba până nu l-am mai recunoaşte.
6. Renault Colibri
Facem abstracţie de faptul că formaţia se numeşte de fapt "Pasărea Colibri" şi dăm de un nume excelent pentru un viitor model de oraş al francezilor. Ba chiar, dacă mergem mai departe cu logica, ar merge pe o eventuală maşină mică a celor de la Dacia. Partea bună: Colibri este singura pasăre care poate să zboare cu spatele, iar ăsta ar fi un subiect excelent de atacat în campania de comunicare: "Ştiţi, poate parca singură cu spatele cu ajutorul noilor sisteme de la bord". Partea proastă: Colibri e deja un nume de concept electric de oraş cu un singur loc folosit de o companie germană necunoscută: IMA Jena.
7. Renault Andre
Revenim la cutiuţa cu amintiri, iar cei care au între 30 şi 40 de ani sunt rugaţi să deschidă televizoarele. Formaţia Andre a fost una dintre cele mai ascultate trupe româneşti de la finalul anilor '90 şi a scos nu mai puţin de 6 albume în cei trei ani de activitate. Una peste alta, am ales numele nu pentru ce înseamnă, ci pentru că se potriveşte perfect în logica numelor franceze folosite de Renault pe actualele lor modele. Dovada fonetică: Mégane, Clio, Zoé, Fluence, André. Partea bună: Punem un accent ascuţit pe "e" şi numele se potriveşte perfect. Partea proastă: observaţi că nu am folosit cuvântul "muzică" în paragraful ăsta?
8. Renault Savoy
Dacă nu aţi auzit de Savoy, sunaţi-vă părinţii. Savoy este una dintre cele mai cunoscute formaţii din era comunistă, iar unul dintre fondatori, Marian Nistor, cu tot cu pletele sale inconfundabile, cântă şi acum sub acest nume împreună cu soţia sa. Renault Savoy este însă o denumire potrivită pentru marca franceză, fiind numele în engleză al uneia dintre cele mai frumoase regiuni ale Franţei: Savoie. Partea bună: poate fi un nume global perfect, pentru că se citeşte la fel în toate limbile. Partea proastă: nimeni nu vrea să-şi aducă aminte de comunism, deci trecem peste.
9. Renault Iris
Despre formaţia Iris nu trebuie să spunem foarte multe, pentru că este numele uneia dintre marile legende ale rock-ului românesc. Despre un viitor Renault Iris nu ştim nimic, însă imaginaţia onomastică a celor din biroul de marketing al mărcii ar putea să se oprească fără probleme la acest nume, unul la fel de global ca pronunţie precum Savoy. Partea bună: e scurt şi uşor de pronunţat, deci literele vor fi ieftin de produs. Partea proastă: Iris e numele unui brand auto britanic care a funcţionat în lumea maşinilor la începutul secolului trecut, până prin 1925.
10. Renault O-Zone
O-Zone nu are doar o conotaţie internaţională, fiind de fapt o formaţie din Republica Moldova care cântă în româneşte şi care a reuşit să ajungă astfel în toate topurile pop ale lumii, ci vine şi cu o semantică eco. Deci vorbim de un nume excelent pentru un viitor model electric alimentat cu hidrogen, de exemplu. Partea bună: Renault poate evita problemele de copyright eliminând cratima. Partea proastă: Dacă maşina va avea claxon standard o porţiune din "Dragostea din tei", good luck with that.
Ati angajat un redactor de la TNR :) ?