Două taxe în loc de una: timbrul de mediu ar putea fi inclus în preţul carburantului, dar va rămâne şi ca impozit în funcţie de norma de poluare
Timbrul de mediu, care a fost declarat ilegal de Uniunea Europeană, ar putea fi inclus în preţul carburanţilor, dar va rămâne şi sub forma unui impozit plătit în funcţie de normă de poluare a maşinii.
Timbrul de mediu, cea mai nouă formă a taxei auto care a intrat în vigoare în 2013, a fost declarat ilegal de Uniunea Europeană încă din luna iunie, iar autorităţile sunt obligate să-l elimine.
Cu toate acestea, Ministerul Mediului nu vrea să renunţe la această taxă considerată discriminatorie de UE, ci să o înlocuiască cu o altă formă. Iniţial, s-a vehiculat că timbrul de mediu
"Una din variante [...] a fost [...] un pachet în doi piloni. Pe de o parte o taxare a combustibilului cu o sumă mică, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună, şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului", afirmă Cristiana Paşca Palmer, ministrul de resort.
Cu alte cuvinte, timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit cu două taxe distincte. Palmer susţine că timbrul de mediu nu poate fi eliminat integral din cauza faptului că banii obţinuţi de stat în acest fel sunt folosiţi în cadrul programului Rabla, care se bucură în fiecare an de succes.
"Eliminarea timbrului de mediu în forma actuală fără să punem altceva în loc are consecinţe nefaste [...] pentru toate aceste programe: Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Vorbim de 1.2 miliarde de lei care sunt în derulare în clipă de faţă la Fondul de Mediu. Timbrul de mediu [...] trebuie abrogat, dar în acelaşi timp înlocuit cu o altă modalitate", a mai precizat ministrul.
Via Mediafax
-
Eu, vineri, 21.10.2016 12:12
Sa inteleg ca urmatoarea masina pe care mi-o permit euro 6 ca sa nu platesc mare lucru, va trebui sa fie sandero 1.2 de 73cp...
-
SI EU, vineri, 21.10.2016 13:53
degeaba se straduiesc sa introduca tot felul de taxe, pt ca umbla tot felul de ligheane prin tara inmatriculate cine stie pe unde, ingradind dreptul la valorificarea proprietatii personale.
-
Alex, vineri, 21.10.2016 14:42
Auzisem ca se lucreaza la reducerea fiscalitatii in Romania, dar din cate vad...
-
zic si eu, vineri, 21.10.2016 15:54
Problema este serioasa si grava in acelasi timp, iar o solutionare aiuristica va genera mari problem Roamaniei. Daca nu mai exista nicio restrictie in functie de clasa de poluare, ne vom intoarce in anii 90 cand Romanica s-a umplut de toate harburile Europei, cumparate pe 500 US$ bucata. Imediat vor fi afectati direct producatorii si importatorii de autovehicole. Marea masa nu este interesata, dar producatorii sunt in mari contribuabili la buget si daca isi scad activitatea chiar si cu 10 %, se vor pierde sute de milioane din TVA si taxe si asta se va resimti in buzunarele fiecaruia. In acelasi timp vom "exporta" miliarde de euro pe antru a achizitiona VWuri si opeluri de 15-20 de ani vechime si alte sute de milioane pentru a cumpara piese pentru ele. Singura solutie normala- pe care nici macar nu am descoperit-o noi- este sa se plateasca impozit in functie de clasa de poluare si mai putin in functie de capacitate motor. Daca vor avea de dat cateva sute de euro impozit suplimentar pe an, nimeni nu-si va mai lua limuzine cu motoare euro 1,2,3 cu 5-7 mii euro ci se vor duce spre o masina noua. Problema a fost mereu saracia si cei care au masini vechi pentru ca nu-si permit sa si le schimbe. De aceea aceasta crestere a impozitului va trebui dublata de o rascumparare a masinilor vechi si poluante la un pret chiar mai ridicat decat actuala "rabla" pentru cei care chiar isi cumpara alta masina. le-as da bani chiar si celor care nu-si cumpara alta, dar pretul pieteii, numai ca sa scapam de ele.
-
Seat, vineri, 21.10.2016 16:40
trebuie si in funcitie de norma, 10l consumati de un euro 6 polueaza mai putin ca 10l de euro 2. iarasi diesel euro 6 e mai nociv ca benzina euro 4. si desigur, un pret in benzina, consumi mult, platesti mai mult.
-
LR, vineri, 21.10.2016 17:19
Ce m-am săturat de Șparlamentari!
-
@LR, vineri, 21.10.2016 17:41
pai nu noi i-am votat? inclusiv aia care nu se prezinta la vot dar automat sunt de acord cu ce se alege. desi pe ciolos cam Securitatea l-a pus. meanwhile, exista biciclete. pt bosi chiar electrice. si da, stiu cum e iarna, am mers la munte la -5 grade, "prin urme de masina in zapada", te incalzesti de iti dai caciula, manusi, desfaci geaca, ba chiar iti vine s-o dai jos, deci nu e problema frigul.
-
w, vineri, 21.10.2016 20:31
este o FALSA problema...nu ma intereseaza sa platesc taxa ca-i euro 3,ca-i euro23 ca am capacitate cilindrica 100 cm3 sau 2000303033 cm3....nu vreau sa o mai platesc......DELOC....panimaiesi tovarisci ciolos sau ponta sau care dracu va mai perinda pe acolo...nu aveti pt programu rabla?hai na,cine nu-si permite masinia noua isi cumpara second si cu asta basta...ce sinteti fraieri ,taiati taxa si atunci aveti motive pt a creste ,sa zicem tva,la 45%... si asa taxele pe pfa se tripleaza de la anul.impozitul pe dividende se mareste de 7 ori(in termeni reali,fata de anul asta)....ce p.... m... va cramponati in taxa asta??sa mor daca pricep
-
JD, duminică, 23.10.2016 15:11
Bun, sa elimine taxa actuala si sa vina cu cele doua componente, pare pe undeva just. Ca intre consumul de carburant si poluare este o relatie directa, cat consumi, atata poluezi, dar ca nu la fel polueaza un E2 cu un E6, e corect. Dar talonul masinii mele euro 3, in baza caruia as plati un impozit mai mare pe motiv de standard euro invechit, nu polueaza daca nu pornesc motorul. Concret: Am cumparat un Citroen C5 cu motor 2,2 HDI Euro 3 exclusiv pentru a trage o rulota turistica de 1300 de kg. In momentul de fata platesc un impozit de 800 de lei pe an, doar pentru acei 200 de cm3 in plus, fata de 200 lei daca motorul ar fi fost de 2.0. Cu aceeasi rulota pusa pe alte doua C5 , unul din aceeasi generatie, dar cu motor de 2,0, tot euro 3, celalalt model nou, 2.0 euro 5, consumul de motorina este in primul caz cu 2 l si la cel euro 5 cu 1 l mai mare decat la cel de 2,2 plus rulota. Cu rulota in spate, pe autostrada la o viteza de 110km/h cu cel de 2.2 am scos 10L% cu cel de 2.0E3 am scos 12L%, si la cel cu 2.0 E5 am scos 11 L%, pentru ca cele cu motor de 2,0 depun un efort mai mare sa traga dupa ele rulota, se merge mai turat, deci implicit, polueaza mai mult. Si atunci, ma intreb, eu cu cel de 2,0 poluez mai mult decat cu cel de 2,2, dar impozitul care deja este de 4 ori mai mare, va fi si mai mare? Si cat poate polua o masina care este folosita doar la 2 concedii si cateva iesiri de weekend pe an (anul trecut am facut 2500 de km in total cu ea) dar pentru care eu voi plati de 4, 5, 8 ori mai mult decat altul care are motor mai mic sau E4, E5 dar umbla cu ea non stop si face 50-80.000 km/an? Bun, e un caz aparte, dar discutia cu norma euro si gradul real de poluare poate fi dusa si in zona coomparatiei unui Euro3 bine intretinut cu catalizator si filtru de particule functionale, cu un Euro5 la care i-a fost eliminat filtrul de particule si i-a fost facut putin "cip tunning" unde surpriza este ca cel E5 elimina dublul noxelor celui E3 aflat in parametrii corecti de intretinere. Si atunci cum faci sa respecti ideea de la care ai plecat, ca "poluatorul plateste"? Ca, repet ce am spus, nu talonul masinii elimina noxele, ci motorul pornit. Nu ceea ce scrie pe talon polueaza, ci ceea ce iese in mod real pe teava de esapament. Eventual taxa de poluare nu ar trebui inclusa in impozitul anual ci poate ar fi mai bine sa fie calculata pentru urmatorii 2 ani, la fiecare intrare a autoturismului pentru ITP, in functie de noxele reale emanate de fiecare autoturism in parte si masurate in momentul prezentarii pentru ITP. Atunci cu adevarat se va putea spune ca poluatorul plateste in functie de cat polueaza in mod real masina lui.
-
Cristi, luni, 24.10.2016 09:20
@JD. Care ITP? Daca s-ar face ITP-ul corect, fara spaga, o gramada de tigai nu ar mai avea voie sa circule in Romania. S-ar elimina astfel o gramada de masini care, efectiv, nu au ce cauta in trafic. Si atunci o masina non euro,euro 1 sau 2, fara imbunatatiri semnificative la toate sistemele, ar ajunge sa fie casata de proprietar si schimbata cu ceva mai nou, second sau noua. E valabil si pt camioane. Se intampla sa mergi cateodata in spatele unui camion care face ceata totala pe 2 km de drum si te intrebi cum a trecut de ITP. Daca l-ar opri politia si s-ar uita cine a facut ITP-ul iar apoi l-ar lua pe respectivul la intrebari, s-ar gandi de 2 ori inainte sa dea drumul la o tigaie pe strada. Oricum, 2 taxe de mediu pe langa alte multe taxe inseamna hotie si neputiinta.
-
Zack, luni, 24.10.2016 10:47
O sa ajungem sa ne inmatriculam masinile pe Bulgaria. Eu la un s80 de 2.4 diesel din 2005 platesc asigurarea 1700 ron si am bonus B8. Platesc pentru ca am 27 de ani. Impozitul este 860 ron pe an. De ce? Este o masina veche care valoreaza 5-6000 de euro, Am inceput de ceva timp sa ii inteleg pe cei care le au inamtriculate pe Bulgaria. Sa plateasca cei care CONSUMA si cei care au bani sa isi cumpere masini NOI. Impozitul ar trebui sa fie direct proportional cu pretul masinii in functie de vechime. (ca la casco).
-
JD, luni, 24.10.2016 14:15
@ Cristi: Corect, la asta cu spagaraia nu m-am gandit, dar solutii s-ar putea gasi. @ Zack: Subscriu in chestiunea cu impozitul. Nu inteleg nici eu de ce se impoziteaza in functie de cilindreea masinii? La fel de bine se putea atunci si in functie de puterea motorului in CP, de lungimea masinii, de inaltimea ei, de culoare, sau alte cretinatati. Clar impozitul daca il diferentiezi, si tu ca autoritate vrei sa fi corecta fata de cetatenii statului, trebuia stabilit in functie de valoarea pe piata a masinii. Ca o masina cu motor de 2,2 - 2,5 poti sa iti iei si cu 2-3000 de euro, vine statul si zice, Oooo, motor de 2,2=Lux, deci iti permiti, na tata impozit de 5 ori mai mare ca la aia cu motor de 2,0. Asta in timp ce sunt in magazine televizoare care costa 3000-5000-10,000 de euro. Deci daca imi iau masina cu 2000 de Euro cu motor de 2,2 statul zice ca e de categorie de lux, ca traiesc pe picior mare si ma trazneste cu impozitul, dar daca imi iau televizor de 10.000 de Euro, nu e niciun lux, ca alea nu se impoziteaza. Poi atunci daca TV-ul de 10,000 si ceasul de 30.000 de euro nu se impoziteaza, de ce imi iei tu impozit de 5 ori mai mare pe un amarat de motor de 2,2 de pe o masina ce valoreaza 2000 de euro? Daca la timbru de mediu o sa platesc pentru 2,2 mai mult decat cel care are aceeasi masina dar cu 2,0, ca noxele sunt mai mari, la impozit de ce trebuie sa platesc de 5 ori mai mult, ca tot atata loc ocupa pe planeta ambele masini? La fel si la RCA, ce treaba are motorul ca e cu 200 de cm3 mai mare, ca daunele care trebuie acoperite daca eu l-am palit pe altul in trafic, tot alea sunt indiferent daca masina mea are motor de 2,0, sau de 2,2. Mai trebuia sa tina cont la "calculele" astea diferenttiate si de horoscop, sa vada in ce zodie a avut masina data primei inmatriculari, ca doar taurii au un comportament, gemenii altul...
-
Tembelus Rex, luni, 24.10.2016 15:40
@JD si @Zack.... JD esti amuzant la faza cu horoscopul.... Draga Zack chiar nu ii inteleg deloc pe cei care le inmatriculeaza in Bulgaria am oroare de asemenea masini - pur si simplu ma enerveaza....nu ma refer neaparat la ITP, RCA expirate etc, etc, ai numar de Bulgaria mergi nene frumos si te stabileste acolo ....am inteles ca fac legumicultura la alt nivel, turismul e mult mai bun, ai si mare ai si munte deci proprietarule de "bulgaroaica" muta-te in Bulgaria sa se simta si masina ta ca acasa, crede-ma se simte stinghera printre straini..... Zack felicitari pentru alegerea unui S80......inteleg nu ai bani de masini noi.....DAR TREBUIE SA NE ADAPTAM.....si mi-e mi-ar placea S80) dar buzunarul striga un mare NUUUU. Si atunci merg cu o trascaleta din 2006, cu motor mai mic de un litru....nu-mi convine, nu am stabilitate, nu am siguranta, confort slab, dar imi este necesara si o tin, merg cu ea si fentez SISTEMUL - la RCA am dat 360 lei pe un an intreg....In viata trebuie sa mai faci si compromisuri (cand nu ai bani) - e relativ simplu, ti-o trage sistemul sau i-o tragi tu (dand cezarului ce este al cezarului....dar cat mai putin asta e ideea).....Sa mai amintesc cat platesc impozit....cat pe o pizza din aia Family sau XXl depinde de prin ce parti ale Romaniei sunteti.....
-
@tembelux rex, luni, 24.10.2016 20:30
Hi hi si cam cit crezi ca o sa mai stai "ascuns"??!..stai linistit ca o sa ti-o traga sistemul si tie cit de curind....fac pariu ca atunci nu or sa te mai enerveze bulgaroaicele asa de mult
-
Zack, miercuri, 26.10.2016 00:13
Sa fim seriosi. Este o pura discriminare. Eu in momentul de fata masina nu am putut sa o mut pe numele mamei mele datorita TAXEI idioate. Am avut in trecut ani cand am platit pana la 2200 ron pe an asigurarea. Masina mea a fost cumparata de noua, de la o reprezentanta din Romania in 10.2005. Atunci nu se plateau taxe de inamtriculare. Eu am inmatriculat-o in 2009 pe numele meu. La fel, nu am platit taxa deoarece era masina care a mai fost inamtriculata in Romania. La vremea respectiva credeti-ma ca rca-ul era cu putin mai scump (aveam 20 de ani). Impozitul era 430 ron/an. Cel mai bine...inamtriculati-va masinile pe persoane cu handicap. Ei nu platesc impozit. Daca are si o varsta de peste 35 de ani....este perfect. Impozit 0 si asigurare mca. Problema este ca masina mea are taxa de peste 4000 de euro si nu se merita. Sunt o victima a sistemului si vreau nu vreau sunt legat de aceasta masina...si ea de mine. ps: Masini mici nu vreau. Vine un "animal" cu cine stie ce troaca si ma omoara nevinovat. O sa ajungem sa ne fie frica sa mai iesim pe strada la cate mortaciuni sunt zilnic in tara.
Citeste si
-
INTERN | vineri, 22 noiembrieNoul Opel Frontera poate fi comandat în România: start de la 22.400 euroOpel a deschis comenzile pentru noul Frontera în România. SUV-ul de clasă subcompactă are un preț de pornire de 22.400 euro în țara noastră. Citeste tot
-
INTERN | vineri, 22 noiembrieProducția auto națională a crescut cu 19% în octombriePotrivit celui mai nou raport al Asociației Constructorilor de Automobile din România, producția auto din țara noastră a avut parte de o creștere de 19% în luna octombrie. Creșteri au fost înregistrate și raportat la ultimele 10 luni. Citeste tot
-
INTERN | miercuri, 20 noiembrieBrașovul interzice trotinetele închiriatePrimăria Brașov a interzis oficial trotinetele de închiriat în tot orașul. Serviciile de închiriere a trotinetelor nu vor mai funcționa în Brașov pentru o perioadă nedeterminată. Citeste tot
-
INTERN | marţi, 19 noiembrieNoul Renault 5 E-Tech a devenit mai accesibil. Start de la 26.900 euro în RomâniaRenault a deschis comenzile pentru noul Renault 5 E-Tech în versiunea Urban Range pe piața din România. Noua versiune propune un preț de pornire de 26.900 euro. Citeste tot
-
INTERN | marţi, 19 noiembriePrețuri noua Skoda Elroq în România: start de la 35.000 euroNoua Skoda Elroq este acum disponibilă în România. Pe piața noastră, noul crossover electric de dimensiuni compacte propune un preț de pornire de 35.000 euro. Citeste tot
aha, se schimba metoda de furt.