![](https://static.automarket.ro/img/auto_resized/db/article/121/351/989006l-475x303-b-513aca48.jpg)
Efectele Schengen: România economisește 53 de milioane de euro și reduce 95.000 tone de CO2 anual
Potrivit unui studiu recent, aderarea țării noastre la spațiul Schengen cu granițele terestre are un impact semnificativ asupra economiei naționale, dar și din punct de vedere al protecției mediului.
În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, include peste 29 de țări și are o populație de circa 420 de milioane de persoane. De la 1 ianuarie 2025, România a intrat, și cu granițele terestre, în acest spațiu.
Acest lucru înseamnă, printre altele, mai multă libertate de mișcare și, implicit, zero timpi de așteptare la trecerea frontierei de stat.
Dar aderarea la spațiul Schengen, cu granițele terestre, nu este doar o decizie istorică, din punct de vedere politic. Acest lucru are un impact semnificativ asupra economiei naționale și protecției mediului, având în vedere că sunt economisite circa 53 de milioane de euro anual, iar emisiile de CO2 sunt reduse cu 95.000 de tone.
Cel puțin, asta arată un studiu recent, realizat de platforma Carbon Tool.
Cu toții ținem minte cozile kilometrice de camioane de la granițe. Înainte de aderare, camioanele acumulau aproximativ 23.5 milioane de ore de așteptare, anual, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România.
Din cauza acestor întârzieri, cei de la Carbon Tool au calculat că s-au consumat inutil 35 de milioane de litri de motorină, suficient pentru a alimenta peste 700.000 de mașini timp de o lună. Mai mult, întârzierile au generat aproape 95.000 de tone de emisii de carbon anual, o cantitate care ar necesita peste 1.5 milioane de copaci pentru a fi absorbită.
Ca să punem aceste economii în perspectivă, cele 53 de milioane de euro sunt echivalente cu combustibilul necesar pentru 100.000 de călătorii dus-întors între București și Timișoara, sau cu compensarea emisiilor unui oraș, de dimensiunea Clujului, de exemplu, timp de o săptămână.
via Carbon Tool
Rog specialiștii sa răspundă la următoarea întrebare: care este procentul de dioxid de carbon din atmosfera. Si una suplimentară: ce se intampla daca acesta scade.