FEATURE: Ayrton Senna vs. Alain Prost: Rivalitatea pentru supremaţie

Publicat miercuri, 26.10.2011 13:14 de Daniel Popescu

Automarket vă prezintă povestea luptei epice dintre Ayrton Senna şi Alain Prost pentru supremaţia în Formula 1, una dintre cele mai faimoase şi tensionate pagini din istoria competiţiei.

“Când a murit, am simţit că a murit şi o parte din mine, deoarece carierele noastre au avut o legătură extrem de puternică” - Alain Prost despre Ayrton Senna.

 

Se spune că stă în natura omului să-şi aducă aminte doar de învingători. Raportat la Formula 1, înseamnă să ne aducem aminte doar de piloţii care au câştigat titluri mondiale şi au doborât diverse recorduri. Însă Formula 1 nu înseamnă doar rezultate. Înseamnă, în egală măsură, şi pasiune, dedicaţie, muncă şi... rivalitate.

Iar când vine vorba despre rivalitate, există un singur cuplu care iese în evidenţă prin emoţiile pe care le-a oferit şi continuă să le ofere fanilor din întreaga lume: Ayrton Senna - Alain Prost.

Brazilianul Senna a fost mai rapid, mai impulsiv, cu un temperament specific latin, în timp ce francezul Prost a fost mai inteligent, mai calculat şi mai precaut. Amândoi au fost însă piloţi de clasă mondială care, în ciuda tuturor controverselor în care au fost implicaţi, au sfârşit prin a se respecta unul pe celălalt tocmai datorită talentului cu care fiecare dintre ei a fost înzestrat.

PRIMUL CONTACT - BRAZILIA, 25 MARTIE 1984

Ayrton Senna şi Alain Prost au fost pentru prima oară împreună pe grila de start a unui Mare Premiu la startul sezonului 1984. Prost tocmai revenise la McLaren după un contract de trei ani cu Renault şi se afla în faţa celui de-al cincilea său sezon în Formula 1, în timp ce Senna se afla în faţa debutului în Formula 1 la modestă echipa Toleman chiar în faţa propriilor suporteri.

Diferenţa de valoare dintre McLaren şi Toleman i-a impedicat pe cei doi să lupte de la egal al egal: Prost a câştigat cursa după ce s-a clasat al patrulea în calificări, în timp ce Senna a abandonat în turul 8 din cauza unei probleme la motor după ce a plecat de pe locul 16. Nu a durat însă mult până când talentul brazilianului a ieşit la iveală...

MAESTRUL PLOII - MONACO, 3 IUNIE 1984

O ploaie torenţială afectează cursa de la Monaco din 1984, a şasea etapă a sezonului, iar Senna obţine doar locul 13 în calificări. În timp ce mulţi alţi piloţi au probleme încă de la startul cursei din cauza condiţiilor meteo dificile, brazilianul îşi demonstrează calităţile tehnice şi începe o serie impresionantă de depăşiri. În turul 19 ajunge deja pe locul doi, însă are de recuperat 35 de secunde faţă de liderul Prost, plecat din pole position.

Cu fiecare tur care trece, francezul face semne disperate pentru ca organizatorii să oprească cursa din cauza ploii, în timp ce brazilianul recuperează constant câte trei secunde. Speranţele lui Prost prind contur în turul 32, când organizatorii întrerup cursa, prilej cu care Prost încetineşte chiar pe linia de start-sosire, iar Senna, ajuns în imediata sa apropiere, îl depăşeşte şi se consideră câştigător. Bucuria pilotului Toleman este de scurtă durată, întrucât clasamentul final este cel din turul 31, când Prost era încă lider.

ÎMPĂCAREA - AUSTRALIA, 3 NOIEMBRIE 1993

Împăcarea oficială avea să aibă însă loc în chiar ultima cursă a sezonului 1993, la Adelaide, în Australia. A fost ultima cursă a lui Prost în Formula 1 şi ultima oară când cei doi au urcat împreună pe podiumul de premiere, Senna în calitate de câştigător, iar francezul pe treaptă a doua.

"În drumul spre podium a început să vorbească cu mine puţin şi m-a întrebat: 'Ce vei face acum?'. Am fost foarte surprins! I-am spus că nu ştiu încă, iar el a replicat: "Te vei îngrăşa!" şi mi-a zâmbit. Iar apoi, pe podium, şi-a pus braţul în jurul meu şi am dat mâna".

RĂMAS BUN ÎN STIL DE MARI CAMPIONI - IMOLA, 30 APRILIE 1994

După retragerea din Formula 1, Prost a devenit ambasador pentru Renault, furnizorul de motoare al celor de la Williams, echipă la care se transferase Senna în acelaşi an. Brazilianul traversa un sezon modest la echipa britanică, iar înainte de calificările de la Imola a fost abordat prin radio de nimeni altul decât Prost. "Salut, Senna! Cum îţi mai merge? Te rog să câştigi o cursă în curând!", a fost mesajul francezului, iar brazilianul nu s-a lăsat mai prejos. "Un salut pentru prietenul meu Alain! Îmi este dor de tine!".

Din nefericire, dorinţa lui Prost nu avea să se îndeplinească, pentru că Senna avea să-şi piardă viaţa a doua zi într-un tragic accident.

"Nu cred că este imposibil ca, în timp, să fi devenit prieteni. Până la urmă, am împărţit foarte multe împreună, dar a existat un lucru care nu s-a schimbat niciodată, nici măcar atunci când relaţia a mers cel mai prost: respectul pe care l-am avut unul pentru celalat ca piloţi" - Alain Prost

Rivalitatea Senna - Prost a împărţit frecvent fanii în două tabere distincte. Unii spun că Senna a fost mai bun, pentru că a fost mai rapid, alţii spun că Prost a fost mai bun, pentru că a fost mai inteligent. Adevărul este însă că nu contează care dintre ei a fost mai bun.

Tot ce contează este că Senna şi Prost au încântat milioane de fani prin rivalitatea lor de pe circuit şi continuă să-i impresioneze şi pe tinerii care nu au avut şansa să urmărească Formula 1 în acea perioadă. Pentru că rivalitatea Senna - Prost va rămâne întotdeauna în istoria Formulei 1, iar imaginile de mai jos, care surprind cele mai spectaculoase dueluri dintre cei doi, stau mărturie în acest sens:


"A fost o poveste fantastică, nu credeţi? Şi cred că, într-un fel, ducem puţin lipsă de aşa ceva în zilele noastre." - Alain Prost

  • michael_schumacher, miercuri, 26.10.2011 14:07
    Schumy fan 4 ever

    Super articol Daniel, dar se termina in coada de peste. plus ca lipsesc cateva amanunte si cel mai important concluziile. stiu ca este un subiect delicat, dar tocmai asta este pareta frumoasa. la un titlu prost vs senna te astepti sa gasesti si niste raspunsuri... :(

  • mad79, miercuri, 26.10.2011 14:37
    salutare

    superb articolul!In seara aceasta la The flying lap,pe smibs.tv de la ora 21 este Nigel Mansell.O emisiune de neratat!!! ps.Daniel fa ceva cu codul asta,pentru ca l-am introdus de 4 ori pana am trimis mesajul asta!SI L-AM SCRIS CORECT!!!!!!!!

  • Alex Radoi, miercuri, 26.10.2011 16:11
    @Daniel Popescu

    E clar, cineva a vizionat de curand fimul "SENNA" pe DIGI Film si i-au venit idei de scris un articol :))). Am dreptate?

  • FlorinSCF, miercuri, 26.10.2011 17:29
    Respect Senna !

    Filmul documentar Senna este o capodopera .. si daca-l privesti si nu-ti fura macar o lacrima .. inseamna ca nu esti om .. Iar in legatura cu articol .. ce sa zic frumos .. e un preludiu pentru film :) See it to believe it ! Cheers !

  • jax, miercuri, 26.10.2011 18:14
    alex radoi nota 10 ***

    exact asa stau treburile pe aici de multe ori inclusiv si uni care dau comenturi pe aici ....vede ceva ce sa intimplat acum 100 de ani si ii da bataie cu parerile ...formula 1 e bine sa o stii toata ca pe o carte ...asa pe secvente ...e varza punct !!!

  • Gekko, miercuri, 26.10.2011 18:55
    SENNA - sau cand Formula 1 insemna ceva

    Salutare, Un articol excelent ! Multumesc Automarket ! Din pacate piloti ca Senna nu mai exista astazi dar eu sper sa mai apara ! De trisori gen Schumacher sau 'talentai" gen Hamilton eu unul m-am cam saturat. Bernie, vrem Formula 1 inapoi !!!! Du-te la pescuit sau in alta parte si lasa fanii sa se bucure de spectacol si de circuitele europene adevarate (gen SPA, ESTORIL, MONZA etc). Lasa-ne cu China, Singapore Statele Unite ! Oricum on-topic: sa nu il uitam niciodata pe Senna ! Toate bune ! Gekko

  • bernd, miercuri, 26.10.2011 21:32
    @gekko

    Of topic:esti varza, inca un exemplu de fan Senna fara discernamant si care percepe evolutiile pilotului brazilian in stilul filmului documentar cu pronuntat caracter apologetic aparut in acest an. Si daca vine vorba de trisori: Senna a castigat titlul in 1990 in stilul in care Schumacher a vrut sa-l castige in 1997

  • Gekko, joi, 27.10.2011 00:28
    @bernd

    Prietene, varza esti tu si cu restul care credeti balariile pe care le vedeti la tv. Eu ma uit la F1 de vreo 20 de ani (si chiar inteleg ce se intampla - desi din pacate in ultimii ani nu se mai intampla mare lucru comparativ cu anii 90). Tu de cat timp te uiti ? Nu a fost nevoie sa vad documentarul ca sa stiu ca amicul Schumacher este foarte talentat dar si un mare trisor. iti reamintesc ca el a avut foarte multe incidente : cu Senna (nu mai stiu exact anul), cu Hill (1995) cand a refuzat sa transeze ttitlul pe pista, cu Villeneuve (1997)-ce mentionezi si tu + alte nereguli legate de benzina, cauciuri , inaltimea eleroanelor etc. Si apropo de Senna si Prost - daca ai vazut bine in 1990 i-a platit-o lu' Prost pentru anul anterior (1989) cand Prost l-a scos afara. Te pot crede ca esti un fan Schumacher dar daca privesti in Germania ai sa vezi ca euforia Schumacher s-a stins de mult si chiar si presa ii da cu flit si nu il mai baga in seama cu tot cu cele 7 titluri ale lui. De ce oare? Poate aroganta, poate faptul ca a refuzat in multe ocazii sa "joace " corect si a fost aproape tot timpul impreuna cu Ferrari in mijlocul unui scandal de natura tehnica sau din motive de conduita pe pista sau la standuri sau.... Te las pe tine sa raspunzi.. Toate bune, Gekko PS. Unul ca Hamilton nu va ajunge niciodata un pilot excelent de talia lui Senna sau Prost pentru ca nu are stofa. Desi are un titlu, va fi tot timpul in aceeasi oala cu piloti ca Coulthard - mereu in Marele Circ, dar niciodata exceptional.

  • Emerson, joi, 27.10.2011 02:08
    Razboi???

    Bun articolul...e placut sa-ti reamintesti,oameni,fapte pe care ai uitat ca le-ai trait(urmarit). Dupa mine,Prost a fost,poate,mai putin rapid ca Senna,dar era mult mai rafinat,mai subtil si mai calculat, mai complex tactic.Senna,mai talentat,mai motivat,ambitios mai exact,dar mult mai arogant si dispretuitor fata de colegi si adversari.. Si,sa ma bag si eu...sunt vreo 40 de ani de cand urmaresc F1,dar privesc circumspect cum unii spun ca inteleg Fi. Am vazut la tv cum in '74,abia venit la Ferrari,marele Lauda,incepator atunci,a fost sarit prin exteriorul virajului de J.IKCS,mai tarziu,cum a ars Lotusul lui Petterson la Monza,imediat dupa start,comentate de Andrei Bacalu. Cu toate astea nu pot spune ca inteleg tot, multe le intuiesc,altele le banuiesc,punand la indoiala uneori,declaratiile celor implicati. Faptul ca unii dintre noi avem deja o "experienta"nu inseamna ca cei mai tineri nu pot intui/intelege/sti,F1,fiecare dupa puterea lui de intelegere ,de dorinta si capacitatea de a asimila informatii. Nu suntem la examen,concurs,etc.i "Nivelul"vocabularului oglindeste nivelul de cultura,schimbul de opinii si idei poate fi util tuturor si fara exacerbari,dispret si desconsiderare. Jax...nimeni,niciodata nu stie si nu va sti chiar totul,nici macar ...o carte(posibil nici nu constientizezi cate nu sti),iti place sau nu...F1 a existat si inainte de a te naste tu,deci,pe cale de consecinta,unora le place istoria F1,fara a face neaparat apologia cuiva,desi poate,unii chiar ar merita..Gekko.am mai precizat si alta data,F1 e o mare afacere,cei ce baga banii fac regulile,circuitele intra si ies in functie de interesele celor ce baga banii. Toti,fara exceptie manageri,ingineri,tehnicieni,mecanici,piloti,triseaza sau au trisat,macar uneori. Unii sunt descoperiti... Si spuneai ca"intelegi"...oare????

  • Emerson, joi, 27.10.2011 11:28
    revenire,spre amintire

    Toti,dar absolut toti,mai si uitam si avem tendinta de a"infrumuseta"trecutul.GEKKO,si cu ani in urma,au fost curse plictisitoare,asa ca acum,au fost si curse grozave,faze grozave,ca acum,asa ca...prin specificul ei,F1,ca orice alt sport,are momente de glorie,faze/momente/penibile,plictisitoare,etc. Talentul pilotilor...e discutabil si asta...Keke Rosberg a castigat titlul cu o singura victorie in sezon. Era talentat,norocos,constant la nivel inalt,suficient de bun??? Totusi a castigat un titlu. Despre Schumacher s-ar mai fi vorbit mult,poate nu trebuia sa mai revina, dar aparitia "luminoasa,geniala,nemaiintalnita,cel mai bun,cel mai grozav,cel mai tanar,frumos,destept,talentat,ascultator,inteligent,de pe planeta asta"(oare cum nu se topeste de recunostinta?)a lui Vettel,a facut sa se schimbe balanta... Noroc de oameni ca uita,uneori,prea repede,caci altfel unde ar mai incapea "genialitatea"fiecaruia dintre noi.

  • bernd, joi, 27.10.2011 19:13
    Gekko(parca e o soparla, nu?)

    IN 1989, Prost nu avea nevoie sa-l scoata pe Senna la Suzuka, Senna avea nevoie de victorie si la Suzuka, dar si in ultima cursa(Adelaide) pentru a-i lua fata lui Prost.Exista un articol foarte bine documenta despre acest subiect pe 8w.forix.com, site-ul de curse istorice al Autosport, articol postat de mine si pe facebook in cadrul F1 Grup. Schumacher s-a acrosta cu Hill in 1994 nu in 1995, iar accidentul nu a fost deloc gen Senna vs Prost in 1994.Iar in 1994, Schumi a fost descalificat la Silverstone si suspendat 2 curse, apoi iar suspendat din pozitia de invingator la Spa.In 1989, Senna a fost iertat la Estoril pentru depasire pe steag galben, fiind pus doar sub observatie, desi in aceeasi cursa si in aceleasi conditii, Mansell fusese descalificat.Daca Senna nu era iertat, era game over de atunci.Mai documenteaza-te nu mai veni cu aberatiile uzuale ale fanilor anti-Schumacher

  • dan, vineri, 28.10.2011 13:16

    Eu merg pe spusele lui Clarkson: "Gilles Villeneuve was spectacular on a number of occasions. Senna was spectacular every single time he got in a car." Ambii au fost piloti extraordinari, dar cu talente total diferite. Prost era denumit "Profesorul" pt modul in care-si planifica orice miscare, iar Senna era pur si simplu demential, din toate punctele de vedere. O dovada palpabila chiar si in zilele noastre este performanta de care da dovada o Honda NSX pe circuit fata de masini mult mai putenice decat ea, masina la care lui i s-a cerut de multe ori parerea. Senna nu va mai avea pentru foarte mult timp un "urmas" demn de el, in schimb vad in Vettel un nou Prost, desi, intr-un interviu, spunea ca pt el Senna ramane nr.1 dinre toti pilotii F1.

  • Emerson, duminică, 30.10.2011 09:59
    Pt. "cunoscatori"si detinatori absoluti al adevarului...

    Revazand o revista F1RACING,editia romana din dec2005/ian2006,Chris HOCKLEY,reia un interviu cu Bernie ECCLESTONE din...1979,mi-a starnit un zambet...de...satisfactie. Cei ce invoca:lipsa depasirilor,schimbarea locatiei(circuitelor)Grand Prix-urilor,aparitia sau disparitia lor din calendar,curse plictisitoare,ce importanta au masinile,pilotii,echipa in ansamblul ei,aportul tuturor,evolutia numarului de telespectatori si spectatori,nr.de curse intr-un an,etc. Cum spunea JAX si GEKKO...DOCUMENTATI-VA,si nu mai incercati sa fiti detinatorii"adevarului absolut"..inca o dovada ca uitam sau ironizam fara sa stim..de fapt,realitatile... EU STIU...VOI SUNTETI NULITATI...NU STITI NIMIC!!!! Oare?!?! Mai meditati prieteni...