Formula 1: Max Verstappen, victorie în cursa de sprint din SUA. Lando Norris, pole în calificări

Publicat duminică, 20.10.2024 13:35 de Tiberiu Safta

Max Verstappen a câștigat cursa de sprint din Statele Unite de pe circuitul Circuit of The Americas. Câteva ore mai târziu, Lando Norris a stabilit un nou pole position pentru Grand Prix-ul de duminică.

Marele Premiu al Statelor Unite din acest an este o etapă care include o cursă de sprint. Ziua de sâmbătă a fost plină de acțiune, cu două sesiuni importante. Mai întâi, am avut parte de cursa de sprint, câștigată de Max Verstappen. La mai bine de 3 ore după terminarea cursei mici s-au ținut calificările pentru cursa mare de duminică. Acolo, Lando Norris a obținut un nou pole position, într-un duel strâns cu Verstappen.

PRIMA VICTORIE A LUI VERSTAPPEN DIN IUNIE

În cursa de sprint, lungă de 19 tururi, Max Verstappen a plecat din pole și și-a păstrat avantajul în primul viraj. Pilotul cu cel mai bun start a fost Lando Norris. Plecat de pe locul 4, el a reușit să treacă mai întâi de Charles Leclerc și apoi de George Russell pentru a urca până pe locul 2. Britanicul de la McLaren s-a ținut cât a putut de mult în raza DRS a lui Verstappen, însă monopostul Red Bull al olandezului și-a regăsit forma bună din prima jumătate a acestui sezon, după un upgrade tehnic.

Verstappen a condus pe tot parcursul cursei, reușind chiar să se distanțeze de Norris. În spate, piloții Ferrari, Leclerc și Carlos Sainz Jr, s-au luptat pentru locul 4 cu dueluri roată la roată foarte strânse. Leclerc a încercat să rămână în fața coechipierului său, însă Sainz a reușit eventual să treacă de Leclerc și să plece în urmărirea lui Russell.

Spre finalul cursei, Sainz a reușit să treacă de Russell, care a fost depășit și de Leclerc în turul următor. În tot acest timp, Lando Norris începea să cadă și mai mult în spatele lui Verstappen, iar anvelopele au început să se uzeze rapid.

La startul ultimului tur al cursei, Sainz s-a apropiat amenințător de Norris. Britanicul de la McLaren a ratat frânarea pentru primul viraj și i-a deschis calea spaniolului de la Ferrari către locul 2. La finalul cursei, Max Verstappen a câștigat cu un avantaj de 3.8 secunde în fața lui Sainz, iar Norris a terminat pe locul 3.

Este pentru prima dată din luna iunie când Max Verstappen a reușit să câștige o cursă. Înaintea acestui sprint, ultima victorie a olandezului a fost în cursa de sprint din Austria. Totodată, triplul campion mondial reușește, pentru prima dată după pauza de vară, să-și mărească avantajul în campionat față de Norris. Diferența dintre cei doi este acum de 54 de puncte.

În afara podiumului, Charles Leclerc a terminat pe locul 4, urmat de Russell pe 5 și de Lewis Hamilton pe 6. Ultimele locuri din puncte au fost ocupate de piloții Haas, cu Kevin Magnussen în fața lui Nico Hulkenberg. Sergio Perez a fost primul pilot din afara punctelor, pe locul 9. În spatele său, Oscar Piastri a terminat pe 10.

POLE POSITION PENTRU LANDO NORRIS

La aproximativ 3 ore după cursa de sprint, a avut loc sesiunea de calificări pentru stabilirea grilei pentru cursa de duminică. După un duel foarte strâns, Lando Norris a obținut un nou pole position, însă acesta a avut parte de puțin noroc. Cel mai bun tur al său a fost stabilit la prima încercare în Q3. Tot atunci, Max Verstappen, care era mai rapid, a comis o mică greșeală în virajul 19 și a ieșit puțin larg, lucru care l-a costat 0.031 secunde.

La a doua încercare, Verstappen a stabilit cel mai bun timp pe primul sector și părea că va reuși să bată primul timp al lui Norris, care era cu o idee mai lent la a doua sa încercare. Însă, sesiunea a fost oprită prematur în ultimele secunde după un accident pentru George Russell în ultimul sector.

În spatele lui Norris și Verstappen, Carlos Sainz va pleca de pe locul 3, urmat de coechipierul său, Leclerc. Oscar Piastri va pleca de pe locul 5 și îl va avea lângă el pe George Russell. Pe locul 7 este Pierre Gasly, urmat de Fernando Alonso, Kevin Magnussen și Sergio Perez.

Surpriza neașteptată a calificărilor a venit în prima parte. Lewis Hamilton a fost eliminat încă din Q1 și a reușit să se califice pe locul 19, doar în fața lui Zhou Guanyu. Septuplul campion mondial va pleca de pe locul 18, datorită unei penalizări pe grilă pentru Liam Lawson, care a schimbat motorul și componentele aferente înaintea acestui weekend.

De asemenea, ambii piloți Williams au fost și ei eliminați în Q1, cu Alex Albon pe 16 și cu Franco Colapinto pe 17. Nico Hulkenberg, un specialist în calificări, nu a reușit să treacă de Q2 și va pleca de pe locul 12.

Marele Premiu al Statelor Unite va avea loc astăzi, de la ora 22:00, ora României.

via Formula 1

  • BLACK FLAG, duminică, 20.10.2024 20:09

    McLaren prin vocea lui Brown tot bate șaua să priceapă iapa. Acesta este un caz clasic de „deturnare” a atenției Mclaren de la propria „legalitate” având în vedere modelul lor de performanță „neobișnuit” în 2024. Zak Brown încearcă să fie o clonă Toto. Posibil că Horner îl are pe domnul Brown bine și cu adevărat acoperit. Conform cu două curse în urmă, aripa spate a celor de la McL era puțin flexată. S-a convenit cu FIA să o revizuie, mai ales că a urmat o pauză lungă. Acum, la cursa din SUA se poate observa un ușor regres, așa că ne întrebăm: RB a venit cu update-uri care chiar funcționează bine, Ferrari a armonizat update-urile făcute în ultimele curse sau McLaren a dat înapoi odată cu modificarea aripii??!!??