Ministerul Mediului: "Se va taxa doar prima transcriere a unui automobil înmatriculat în România după 1 iulie 2011"
Gheorghe Popescu, Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, a răspuns întrebărilor echipei Automarket privind noile modificări care vor fi aplicate taxei auto.
Oficialii din Ministerul Mediului ne-au oferit lămuriri suplimentare cu privire la viitoarea formulă a taxei auto. După cum am anunţat săptămâna trecută, taxa auto 2011 se va schimba din 1 iulie, iar automobilele înmatriculate în România vor fi şi ele taxate la prima transcriere după această dată.
CUMPĂRĂTORUL PLĂTEŞTE TAXA AUTO, ALTFEL NU POATE ÎNSCRIE VEHICULUL ÎN ROMÂNIA
Practic, cumpărătorul unui automobil înscris în România (cu numere definitive) trebuie să plăteasca taxa auto dacă îşi transcrie dreptul de proprietate după data de 1.07.2011. După acea dată, atât automobilele înregistrate în alte ţări, cât şi automobilele cu numere româneşti provizorii sau definitive plătesc aceeaşi taxă auto, al cărei cuantum a fost redus cu 30% în cazurile menţionate mai sus. Aşadar, discriminarea între vehiculele înmatriculate în România şi cele înmatriculate în alte state nu mai există, din moment ce toate plătesc aceeaşi taxă la prima înscriere după 1 iulie 2011. Singurele automobile care nu trebuie să plătească taxa auto la prima transcriere după 1.07.2011 sunt cele înmatriculate în România în perioada 1.01.2007-1.07.2008.
PIAŢA AUTO DIN ROMÂNIA SE VA ADAPTA LA NOUA LEGISLAŢIE
Singura parte bună din acest punct de vedere, dacă putem privi astfel situaţia, este că nu va fi taxată fiecare transcriere a unui automobil în România şi că sunt şanse ca taxele impuse automobilelor înregistrate în ţara noastră să nu crească în următorul an. În plus, sunt şanse ca persoanele fizice care făceau comerţ cu automobile second-hand să fie descurajate de la aceste practici, deşi timpul ne-a arătat că aceştia se adaptează la situaţie, indiferent de ce se va întâmpla în contextul economic. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să verificaţi cu atenţie actele unui autovehicul înainte să-l plătiţi. Oficialii din Ministerul Mediului consideră că piaţa auto second-hand din România nu va suferi modificări substanţiale în urma aplicării acestui proiect de lege, completând cu afirmaţia că piaţa se adaptează la orice modificare de legislaţie în domeniu.
ESTE DECIZIA PERSONALĂ A CETĂŢENILOR SĂ-ŞI ÎNSCRIE MAŞINA ÎNTR-O ŢARĂ EUROPEANĂ
Întrebaţi ce părere au despre cetăţenii români care vor înmatricula autovehicule în Bulgaria pentru a nu plăti noua taxă auto în România (unele dintre acestea fiind înmatriculate în România), oficialii din Ministerul Mediului au declarat: "Nu putem să ne exprimăm opinia în legătură cu decizia unui cetăţean european cu privire la înmatricularea autovehiculelor. Este o decizie personală.". Din acest punct de vedere, oficialii au dat un răspuns echidistant, care ne aminteşte că este dreptul consumatorilor să înmatriculeze vehiculele pe care le deţin în orice ţară din CE doresc. Dintr-un punct de vedere, ambele părţi au dreptate, cu toate că statul român riscă să piardă sume mari de bani în viitor, atât prin faptul că mulţi îşi vor radia automobilele din ţară (pentru a nu mai plăti impozitul auto), în timp ce alţii nu vor mai înmatricula automobile în România, de unde nu va mai fi vorba de plata taxelor de mediu.
În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, oficialii din Ministerul Mediului, reprezentaţi de domnul Gheorghe Popescu, au subliniat faptul că proiectul de lege nu are specificat un termen de intrare în vigoare până la această dată. După parcurgerea procedurilor parlamentare şi perioada de consultare publică, proiectul va intra în vigoare în baza legislaţiei româneşti.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAŞINILE CUMPĂRATE PRIN LEASING?
Un autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing în anul 2006 nu a suportat plata acestei taxe, deci la prima transcriere a dreptului de proprietate, cumpărătorul va suporta contravaloarea taxei pe emisiile poluante conform prevederilor proiectului de lege supus dezbaterii. În cazul unui autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing după 01.07.2008, acesta a suportat taxa la acea dată şi nu trebuie să mai achite această taxă la prima transcriere a dreptului de proprietate după data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege. La predarea leasing-ului nu se poate aplica nicio taxă, deoarece vehiculul rămâne în continuare în proprietatea companiei de leasing.
Bulgaria, here we come!