Ne-am plimbat cu primul autobuz electric din Bucureşti. Cât de util este pentru traficul din Capitală?

Publicat marţi, 17.03.2015 14:10 de Daniel Popescu

Automarket a făcut o călătorie neprevăzută cu primul autobuz electric din Bucureşti şi îţi spune cât de eficient este acesta în condiţiile traficului dificil din Capitală.

Este trecut un pic de ora 18:30. Validez cartela de acces şi ies din clădirea de birouri amplasată în apropierea viitorului Mega Mall, chiar lângă Naţional Arena, stadionul pe care joacă de obicei echipa naţională de fotbal a României.

În capătul străduţei zăresc un autobuz 104 care virează dreapta de pe Bulevardul Pierre de Coubertin pe Strada Vatra Luminoasă. Imediat în spatele său îl urmează un alt autobuz. Nu este însă un Mercedes Citaro, cel folosit de RATB, serviciul de transport public de călători din Bucureşti, pe toate liniile.

În câteva fracţiuni de secundă realizez că este noul autobuz electric pe care RATB-ul îl testează din 16 martie timp de două săptămâni, eveniment promovat agresiv în presa scrisă, la televiziuni şi în publicaţiile online. Ştiam că circulă pe linia 104, care are traseul de la Cora Pantelimon, aproape de ieşirea spre DN3 Bucureşti - Constanţa, până la Piaţa Operei, în apropierea Facultăţii de Drept, dar nu înainte de a trece prin Piaţa Unirii din centru.

Cu numai câteva ore în urma vorbisem cu colegii că mi-ar plăcea să-l prind într-o zi în drum spre casă, dar nu mă gândeam că acest lucru se va întâmpla chiar din prima seară. Prin urmare, nu puteam rata o astfel de oportunitate: alerg 15-20 de metri şi urc în autobuz pe la ultima uşă.

Primele impresii: spaţiu limitat în interior

După atâtea călătorii cu Mercedes Citaro sau cu troleibuzele Iveco asamblate la Arad, am nevoie de câteva momente să mă acomodez la Sor EBN 10.5 City, numele complet al autobuzului electric realizat de producătorul ceh Sor. Cu o lumină interioară cam prea galbenă pentru gustul meu, pătrund în interior şi realizez cât noroc am că sunt doar câţiva călători, şi aceia pe scaune: spaţiul este destul de limitat.

În spate există câteva locuri pe scaune, iar de-o parte şi de alta sunt 1-2 locuri pe scaune cu un culoar aproximativ la fel de îngust pe mijloc ca şi cele de pe Mercedes Citaro. În schimb, dacă la Citaro ai mult spaţiu în centrul autobuzului, la Sor nu prea ai unde să te mişti: aici sunt amplasate patru scaune rabatabile poziţionate ca în metrou, cu faţa spre interior, astfel că spaţiul pentru călătorii în picioare este semnficativ mai mic.

Aceeaşi poveste şi în faţă, unde există loc pentru o singură persoană pentru a ajunge la uşa din faţă. În plus, barele de susţinere sunt amplasate mult în interior, ceea ce face că spaţiul să pară şi mai mic. Pe cifre avem 85 de locuri, dintre care 19 pe scaune, în timp ce Citaro mizează pe 103 locuri, cu 27 de scaune.

Spatiul interior este destul de limitat

Surprinderea de pe chipurile oamenilor

Autobuzul ajunge în prima staţie a călătoriei mele, în dreptul Şcolii Generale nr. 49 cu clasele I - VIII. Uşile se deschid, iar câţiva copii dau să intre, dar rămân blocaţi în faţa autobuzului: "Hai, urcaţi, e 104!", îi îndeamnă unul dintre călători, care zâmbeşte când vede indecizia copiilor. Autobuzul pleacă însă fără copii, care probabil fuseseră instruiţi de părinţi să nu urce în autobuze necunoscute.

La Piaţa Alba Iulia, un tânăr înalt în costum intră pe la prima uşă şi încearcă să găsească validatoarele. Se vede că nu circulă prea des cu RATB-ul, dar auzise de autobuzul electric şi vrea să fie corect. Este mirat să afle că o călătorie cu autobuzul electric nu este numai ecologică, ci şi gratuită, pentru că nu au fost montate niciun fel de validatoare, astfel că decide să testeze şi cât de confortabile sunt scaunele.

Ajungem şi la Piaţa Unirii, acolo unde şoferul este nevoit să claxoneze pentru ca un pieton aflat pe carosabil să urce pe trotuar. Nu, nu a fost un gest de nervoziatate din partea şoferului: în trafic, autobuzul electric este mai silenţios decât un troleibuz, motiv pentru care nu prea îl poţi auzi nici măcar când trece pe lângă tine. 

Autonomie de o zi prin traficul bucureştean

Autobuzul electric construit de Sor nu era destinat iniţial transportului local. Cehii au primit o comandă pentru un autobuz electric care să fie folosit pentru transport prin Munţii Tatra din Slovacia, întrucât altitudinea ridicată "îneca" motoarele convenţionale.

A rezultat un autobuz electric care a preluat puntea unui autobuz tradiţional Sor şi motorul Skoda Electric de 120 kW al unui troleibuz Sor, iar acumulatorul Li-Ion care alimentează practic autobuzul cu energie a fost achiziţionat de la producătorul Winston Battery. Acesta are 180 de celule şi o capacitate de 300 Ah, echivalentă cu cea a aproximativ 100 de acumulatori de 3.000 mAh pe care îi găseşti în smartphone-urile moderne.

Cât rezistă în trafic? "La ora 12:00 am plecat pe traseu cu o autonomie de 95%, iar acum mai avem 58% după aproape trei curse complete efectuate", îmi spune Tudor Şerban, PR Manager la Anadolu Automobil Rom, compania care a adus autobuzul Sor în România.

Autobuzul in traficul bucurestean

O cursă înseamnă un traseu dus-întors între Cora Pantelimon şi Piaţa Operei care măsoară aproximativ 25 de kilometri. Astfel, autonomia ajunge undeva la 160-170 de kilometri, deşi cea specificată de producător este de numai 150 kilometri. În plus, cele 180 de celule pot fi înlocuite individual în cazul unei defecţiuni, iar informaţiile despre starea acestora apar pe bordul autobuzului.

Estimările arată că, având în vedere programul obişnuit de lucru al liniei 104, un astfel de autobuz electric poate parcurge fără probleme cele 7-8 curse zilnice. Aici este important de reţinut că, pentru eficienţa maximă, autobuzul trebuie pus la încărcat atunci când autonomia acumulatorului este la cel puţin 10-15%, iar procesul de "realimentare" durează 7-8 ore şi are loc la Autobaza RATB Pipera la o priză de 32 A şi 380 V. Durata de viaţă a acumulatorilor este estimată la 5 ani sau 3000 de cicluri de încărcare completă.

Autonomia ajunge la 160-170 de kilometri

Autobuzul electric foloseşte motorină pentru încălzire

Acumulatorii Li-Ion funcţionează cel mai bine la circa 20 de grade, iar scăderea temperaturii aduce şi o reducere a capacităţii acestora: de exemplu, la -18 grade, cei mai mulţi acumulatori au o capacitate redusă la jumătate.

Pentru a evita astfel de probleme pe timp de iarnă, autobuzul Sor este dotat cu o instalaţie de încălzire Eberspaecher Hydronic 24 cu putere de 24 kW care funcţionează cu motorină şi care are rolul de a încălzi acumulatorul, dar şi spaţiul din interiorul autobuzului pentru confortul călătorilor. Instalaţia consuma maxim 2 litri de motorină pe oră, dar are şi un sistem automat de menţinere a temperaturii.

Cum se descurcă un autobuz electric în trafic?

Totuşi, principalul obstacol pentru un autobuz electric nu este recepţia primită din partea călătorilor, ci eficienţa acestuia în traficul bucureştean. Pe parcursul călătoriei mele de circa 12 kilometri sunt plăcut surprins să constant că nu există diferenţe semnificative între acest autobuz şi unul tradiţional. Demarează la fel de bine, merge fluent pe traseu şi accelerează uşor până la o viteză maximă de 80 km/h, iar frânarea este promptă, element important în traficul aglomerat al oraşului.

"Am mers peste orice aşteptări. Am făcut mai multe curse decât prevede orarul normal şi am consumat doar 56% din baterie. Dacă până acum aveam ceva îndoieli, acum pot afirma că autobuzul electric este o soluţie viabia pentru transportul urban", spune Şerban.

După ceva mai mult de 30 de minute, autobuzul ajunge la Piaţa Operei, capătul liniei. Cobor pentru a-mi continua călătoria spre casă şi sper să mă mai întâlnesc cu autobuzul electric pe parcursul următoarelor două săptămâni. În fond, pentru moment nimeni nu ştie dacă RATB va cumpăra astfel de autobuze după cele două săptămâni de teste, mai ales că preţul este de circa 400.000 de euro, de aproape două ori mai mult decât un Citaro.

Usile s-au deschis, Prima calatorie cu autobuzul electric s-a incheiat

După un prim test realizat într-un mod complet neprevăzut, din perspectiva unui călător obişnuit, pot spune că autobuzul electric Sor are puncte pozitive şi puncte mai puţin pozitive. În trafic se descurcă cel puţin la fel de bine ca un autobuz tradiţional, iar călătorii nu simt diferenţe majore pe parcursul traseului.

În plus, acumulatorul este suficient de performant pentru a asigura o autonomie de o zi chiar şi în cazul unui trafic aglomerat, aşa cum este cel din Bucureşti la orele de vârf şi nu numai.

Din păcate, faptul că autobuzul a fost construit iniţial cu ideea de a oferi un mijloc de transport montan pentru turişti nu asigură o capacitate foarte mare la interior. În condiţiile în care mijloacele de transport ale RATB-ului sunt foarte aglomerate aproape în permanenţă, un astfel de autobuz cu numai 85 de locuri nu este foarte eficient pentru Bucureşti din acest punct de vedere.

Este însă important să precizez că versiunea finală a autobuzului pe care Sor o propune pentru achiziţie pentru RATB dispune de 93 de locuri, fiind astfel ceva mai încăpătoare decât varianta de test. 

Chiar şi aşa, decizia autorităţilor de a testa un astfel de autovehicul merită apreciată, mai ales că nu va rămâne singulară: la jumătatea lunii aprilie, RATB va începe testele cu alte două autobuze electrice realizate de producătorul chinez BYD, care vor fi utilizate pe linia 381. Iar poate că, la un moment dat, Bucureştiul va implementa autobuzele electrice, care ar putea fi o parte importantă în cadrul traficului din oraşului viitorului

  • suspiciosul, marţi, 17.03.2015 15:06

    autbuzele bucurestene sun mereu pline ochi, pentru ca lumea se inghesuie. un numar mai mare de personae inghesuite inseamna automat demaraj lent. nu comparati demarajul acestui vehicul electric cu 20 de oameni inauntru, ci cu 100 de oameni inauntru.

  • mishazaitev, marţi, 17.03.2015 15:18

    Inca un motiv sa ne ridicam palariile in fata acestei tari care a inteles sa nu-si distruga facilitatile industriale si sa duca mai departe uriasa traditie pe care o are in domeniul constructiilor de masini! Bravo Cehia!

  • qwerty, marţi, 17.03.2015 15:35

    "Acesta are 180 de celule şi o capacitate de 300 Ah, echivalentă cu cea a aproximativ 100 de acumulatori de 3.000 mAh pe care îi găseşti în smartphone-urile moderne." 100 de ori cat un smartphone, deci daca pui la autobuz o baterie de smartphone mergi de 100 de ori mai putin adica 1,5 km. Mai sa fie :)))) Evident este o gresala deoarece capacitatea se masoara in Wh nu Ah. La mobile merge sa zici mAh pentru ca toate bateriile au aprox acelasi voltaj. Acumulatorul de autobuz are de cel putin 100 de ori mai mult voltaj, probabil vreo 350V deci are capacitatea de cel putin 10 000 ori mai mare.

  • GG, marţi, 17.03.2015 15:52

    cred ca se referea doar la o celula care are 100 bateri de telefon :)

  • iuliohir, marţi, 17.03.2015 15:52

    2 l de motorina pe ora IARNA pentru instalatia de incalzire, 10 ore de functionare = 20l/ zi. 2 galeti, carevasazica ! la 150 de km parcursi, un autobuz conventional consuma minim 30l (am luat in calcul 20l la 100 de km). Electricul e de doua ori mai scump...avantajul e ca nu baraie si pot dormi calatorii linistiti in el, cat li se controleaza buzunarele...Dezavantajul e ca dorm pe ei si pietonii de bucuresti, ce merg pe strada..Asa e acolo, nu comentam... :) Intrebarea e daca astea se pot numi ecologice sau nu ?! Stiu raspunsul: Vara da, iarna iarna nu-i ca vara...

  • Azazel, marţi, 17.03.2015 16:17

    Ce ma intristeza pe mine cel mai tare in toata treaba asta este ca si noi candva faceam autobuze si daca nu isi bateau unii joc de acea uzina puteam avea si noi asa ceva Made in Romania. Si erau si mai ieftine. pacat

  • mircea, marţi, 17.03.2015 16:53

    @mishazaitev Redacţia Automarket a râs la comentariul tău. Nu dăm premii, dar l-ai fi câştigat :)

  • ironR, marţi, 17.03.2015 17:25

    e destul de bun "consumul", dar aici intervine si cati calatori duce acest autobuz... Bine ar fi ca ele sa inceapa sa fie de dimensiuni mai reduse - ca in cazul de fata, pentru ca nu mai merge lumea asa mult cu autobuzul... din pacate. Ar fi frumos sa se mai linisteasca putin orasul odata cu scaderea poluarii fonice gratie sistemului electric, poate vor deveni si oamenii putin mai calmi....

  • @mishazaitev, marţi, 17.03.2015 18:00

    intregul colectiv al oamenilor muncii a scandat: URAAAA! URAAA! URAAAA!

  • unckle, marţi, 17.03.2015 19:08

    Faceti si voi un calcul simplu si spuneti ca acumulatorii autobuzului au cam 100kW (adica de 100000de ori mai mult ca un smartfeon :) ) si ca, in regim de bucuresti "mai liber" si nu foarte rece, acest autobuz a consumat ~50kW in trei ture de traseu (interesant ai fi sa stim cam cat are traseul). Daca bagam un ochi la producator pe site aflam ca are autonomie de 110-160km, in functie de diversi factori (incarcare, temperatura etc.) Pe site la producator aflam insa si ceva mult mai interesant decat cam totate informatiile din articol -- autobuzul poate fi incarcat rapid, la o priza de 250A/380V in doar o ora. Asta inseamna ca autobuzul poate face ture lejer prin bucuresti zi-lumina incarcandu-se doar la capatul unde soferul are pauza regulamentara .. poate prelungita un pic. Pentru RATB nu ar fi o problema sa aduca cate o linei de 10kV si sa-si puna un traf la fiecare capat si, in conditiile in care acest autobuz mananca 100kWh la 100km iar un Citaro mananca 20 de litri (minim), cred ca amortizarea pretului dublu ar fi destul de rapida.

  • amperu incredibil, marţi, 17.03.2015 19:51

    De obicei nu prea intervin, DAR !!! Ma ocup cu sisteme fotovoltaice... 300 Ah inseamna 3 baterii pt. Sprinter sau Ford Transit ... e ceva in neregula ...la ce tensieune sunt acumulatorii de 300 Ah ? la 96 V... etc.. ...ca sa calculam in W ( V x A )

  • Sandu al-III-lea, marţi, 17.03.2015 20:17

    Cam uratzel saracu autobuzul asta.Puteau sa-l redeseneze totusi.

  • Pai da, miercuri, 18.03.2015 09:06

    Pentru o "viata lunga" si "potenta" a acumulatorului, este recomandat incarcarea lenta si nu cea rapida. Nici nu mai amintesc ca, avand incarcari rapide numarul de cicluri de incarcare va creste-> dura de exploatare dimunata, iar corobarand cu faptul ca pretul celulei acumulutorului nu-i tocmai mic -> rezulta o perioada de amortizare mult mai mare. Ar fi totusi interesant de facut corect bilantul energetic: randamentul incarcarii si randamentul utilizarii energiei electrice, ca nu cumva la urma sa "descoperim" ca pretul de exploatare pe Km in medie pe un an sa nu fie deloc competitiv cu carburantii conventionali fosili (motorina si de ce nu CNG). Dar ca sa nu fim carcotasi (aceste studii au fost facute deja) initiativa nu este destinata din prisma faptului ca este mai ieftin, ci ca va reduce poluarea din marile aglomerari urbane. Parerea mea...

  • mishazaitev, miercuri, 18.03.2015 09:23

    @mircea Cu riscul te a parea stupid, marturisesc ca eu nu am glumit. Cehii sunt un exemplu ca se poate performa in domeniul industrial si intr-o tara fosta comunista. Trist este ca, desi la Roman se fabrica inca autocamioane si autobuze, statul roman refuza in mod ciudat sa le achizitioneze astfel incat romanii cred despre uzina respectiva ca s-a inchis. Nu mai vorbesc despre remurile industriale cu adevarat defuncte si un exemplu in acest sens faptul ca in Romania exista o retea destul de raspandita a unui dealer de tractoare din .... Belarus... Daca situatia asta jalnica ti se pare amuzanta, n-ai decat sa-i dai inainte cu rasul... Oricum e un pas inainte. Decat sa cenzurezi comentarii fara motiv, mai bine razi de ele.

  • busu electronu, vineri, 20.03.2015 11:50

    Cateva precizari din interiorul datelor preliminare: vehiculul a consumat in medie cam 0,6 - 0,7 kWh/km rulat. Capacitatea totala a bateriilor este de 173 kW si pot fi descarcati pana cand ajung la 18 kW (la acea valoare restanta autobuzul se opreste). Prin urmare autonomia vehiculului este mult mai mare. Deja s-au depasit in exploatare 150 km/zi fara ca autobuzul sa intre pe zona galbena (intre 10 si 20%). Testele continua, dar pana la ora actuala rezultatele sunt mult peste asteptari. Linia lui 104 are ceva mai mult de 23 km. Partea interesanta este ca desi atunci cand este plin consuma mai mult pe accelerare (plecarea de pe loc) regenereaza mai multa energie pe franarea electromagnetica.

  • qwerty, luni, 23.03.2015 16:57

    @busu electronu, Ma bucus sa aud ca va place. Acumulatorii cu aceasta chimie daca scad sub un anumit voltaj se avariaza iremediabil. Autobuzul isi taie alimentarea la acel nivel ca sa-i protejeze.