O altă față pozitivă a mașinilor autonome: economii majore în sistemul de sănătate prin eliminarea accidentelor

Publicat marţi, 11.10.2016 18:45 de Mircea Meşter

Unul dintre efectele limitării numărului de accidente rutiere prin adoptarea mașinilor autonome este cel legat de economiile realizate de sistemul de sănătate. "Per total ajungem la economii majore pentru guverne", spun oficialii din Australia.

Atunci când vorbim despre faptul că un trafic în care mașinile se conduc singure va fi unul mult mai sigur, eliminarea șoferului din ecuație însemnând practic eliminarea cauzei care duce la 90% dintre accidentele rutiere de astăzi, gândim de obicei în termenii siguranței. Iar un trafic mai sigur înseamnă la nivelul șoferului mai puțini nervi consumați, mai puține pagube materiale pe care trebuie să le acoperim și, evident, mai puține cheltuieli în general. 

Când vine vorba de cheltuielile exterioare, ne dăm seama că vorbim despre sume majore care pot și vor fi economisite prin adoptarea tehnologiilor din viitor. Conform , Darren Chester, sumele pe care guvernul australian le cheltuie anual în sistemul de sănătate în urma accidentelor rutiere ajunge la 27 de miliarde de dolari australieni pe an, echivalent al peste 18 milioane de euro.

Cu această sumă, guvernul australian poate construi circa 180 de spitale pe an. Sau, așa cum anunță oficialii, acești bani pot fi investiți în infrastructură pentru ca mașinile autonome să devină o chestiune normală pe șosele. "Blocajele din trafic pot fi eliminate mai ușor cu ajutorul tehnologiei decât prin construcția de noi benzi pe autostradă", afirmă Chester.

"Dacă vom putea reduce decesele și numărul de răniți grav în accidentele rutiere prin investiții în tehnologii noi, vom observa că per total ajungem la economii majore pentru guverne. În plus, probabil că și mai important este faptul că tehnologiile noi vor elimina din comunități trauma emoțională enormă cauzată astăzi de accidente", continuă oficialul guvernului din Australia.

Conform ministrului, mașinile inteligente sunt deja capabile să ajute autoritățile să economisească bani chiar dacă nivelul de autonomie nu le permite să se autopiloteze: "Tehnologiile disponibile astăzi pe mașini ne vor asista în stabilirea deciziilor legate de cauzele accidentelor. Vom primi informații în timp real despre accidente în timp ce acestea se întâmplă".

via stuff.co.nz

  • unckle, marţi, 11.10.2016 19:26

    Inca nu a cuantificat cineva impactul reducerii poluarii din orase asupra starii generale de sanatate a populatiei ... este destul de probabil sa se observe economii mult mai mari. Daca luam in calcul ca o sa se produca din ce in ce mai mult curent din surse eco o sa vedem ca si carbunele ars si aruncat in aer afecta oamenii ... si iar obtinem o economie .. etc :)

  • Tibi, miercuri, 12.10.2016 09:18

    Dar ce se va intampla cu firmele de asgurari auto? Vai vai! 27 miliarde de AUD sunt tot miliarde de EUR. Cu care nu faci 180 de spitale, dar poate 80 mai mici tot faci.

  • andrei, miercuri, 12.10.2016 09:53

    pai Tibi draga, banii de asigurari se duc in buzunarele privatilor, nu ale statului, deci cred ca faci niste confuzii. mai ales ca ai luat suma cheltuita de GUVERNUL australian cu accidentele in sistemul de sanatate si o pui.... la asigurarile auto???? care e legatura?

  • hazard, miercuri, 12.10.2016 11:01

    "Per total ajungem la economii majore pentru guverne". Exact! Guvernele trebuie sa o duca mai bine ;)