PREMIERĂ: Am văzut pe viu noua Mazda 6e. 5 lucruri esențiale + VIDEO
În cadrul unui eveniment secret, care a avut loc la Centrul R&D Mazda de lângă Frankfurt, am avut ocazia să facem cunoștință cu noua generație Mazda 6, exclusiv electrică. Ți-am pregătit și un video de prezentare detaliat.
Acum mai bine de o lună a ajuns în redacție o invitație din partea celor de la Mazda, care ne-au poftit la Centrul de Cercetare și Dezvoltare din Oberursel, în apropierea orașului Frankfurt. Totuși, a fost o singură „problemă”, dacă îi pot spune așa.
Așa-zisa problemă era reprezentată de faptul că nu știam de ce mergem acolo. Nu știam dacă este o simplă invitație amicală, dacă urma să observăm și să analizăm un anume proces de fabricare sau dacă japonezii voiau să ne prezinte vreo tehnologie revoluționară.
Ei bine, s-a dovedit a fi ceva mult mai important, pentru că la fața locului m-am trezit față în față, ochi în far, cu noua generație Mazda 6. Diferența este că nu se va mai numi așa, pentru că numele se transformă în Mazda 6e. Ce înseamnă asta? Că modelul simbolic, cu o "vechime" de 23 de ani, al producătorului japonez, care face trecerea la a patra generație, va fi exclusiv electric.
Prin urmare, vă vom prezenta ce am considerat noi că sunt cele mai importante aspecte ale noii generații Mazda 6, iar pentru asta am pregătit și un video. Momentan, prețurile nu au fost comunicate oficial, dar reprezentanții Mazda ne-au transmis că prețul de pornire va fi în jur de 45.000 de euro.
PREZENTAREA VIDEO A NOII MAZDA 6E
5 LUCRURI ESENȚIALE DESPRE NOUA MAZDA 6E
1. EXCLUSIV ELECTRIC
Deoarece am făcut puțin tam-tam legat de faptul că noua Mazda 6 va fi exclusiv electrică, mi se pare normal să începem cu sistemul de propulsie al acestei mașinii. În primul rând, menționez că pentru început vor exista două versiuni diferite din care clienții pot alege. Amândouă vin cu un singur motor electric, montat pe puntea spate, iar asta înseamnă că Mazda 6e vine fără tracțiune integrală.
Începem cu cea de bază, numită e-Skyactiv EV. Pe această versiune, clienții primesc o baterie cu o capacitate de 68.8 kWh. Asta înseamnă că Mazda 6 are 258 de cai putere și un cuplu motor maxim de 320 Nm, cu o autonomie declarată de 479 de kilometri. Consumul mediu declarat este de 16.6 kWh/100 km.
Prin urmare, sprintul de la 0 la 100 de km/h se realizează în 7.6 secunde, iar viteza maximă este de 175 de km/h. Totodată, la o priză cu încărcare rapidă, de tip DC, Mazda 6 se poate încărca cu până la 200 kW, iar asta înseamnă că mașina se poate încărca de la 10 la 80% în 22 de minute.
Dacă versiunea de bază nu este de ajuns, clienții pot opta pentru versiunea Long Range. Desigur, această versiune vine cu o baterie mai mare, de 80 kWh, iar autonomia a crescut la 552 de kilometri. Totuși, autonomia este singura categorie unde cresc cifrele.
Spun asta deoarece versiunea Long Range are mai puțin cu 13 cai putere (245 CP), o viteza maximă tot de 175 km/h, iar sprintul de la 0 la 100 de km/h este mai mare, adică 7.8 secunde. Acum apare și marea surpriză neplăcută, cel puțin pentru mine.
Cu toate că Mazda 6e Long Range oferă o baterie mai mare, puterea de încărcare este semnificativ mai mică. La o priză rapidă de tip DC, versiunea Long Range se poate încărca cu maxim 95 kW, iar timpul de încărcare de la 10 la 80% a crescut la 45 de minute. Consumul mediu declarat este de 16.5 kWh/100 km.
2. INTERIOR SIMPLU, PREMIUM
Filozofia aplicată de inginerii japonezi pentru interiorul noii generații se bazează pe filozofia japoneză „ma”, care pune un accent deosebit pe spațiul gol dintre lucruri. Această ideologie creează o atmosferă echilibrată și liniștită.
Prin urmare, clienții se pot bucura de un interior spațios și primitor, conceput pentru a oferi pasagerilor o stare de confort.
Interiorul este disponibil în 3 variante de culoare: pachetul standard Takumi oferă opțiuni de tapițerie din piele artificială bej sau neagră, în timp ce opțiunea Takumi Plus vine cu piele Nappa și piele întoarsă într-o nuanță de alb. Scaunele față au tetiere integrate și au și accente subtile din crom satinat.
Totodată, în echiparea Takumi Plus, clienții primesc un plafon panoramic, standard, cu izolație termică și sticlă fumurie. Mai mult, clienții pot alege din 64 de opțiuni de culoare pentru sistemul de iluminare ambientală.
Portbagajul are un volum de 330 de litri, dar, cu bancheta rabatată, Mazda 6e oferă un volum impresionant de 1.074 de litri. Mai mult decât atât, pentru că este un model electric, Mazda 6e oferă și un frunk, adică acel spațiu de depozitare de sub capotă, cu un volum de 70 de litri.
3. ARTĂ JAPONEZĂ PE ROȚI
Design-ul noii Mazda 6e a fost proiectat conform conceptului „Autentic Modern”. Portbagajul este scurt, iar mașina are o mulțime de forme elegante asemănătoare modelelor sedan. Practic, acest lucru maschează că vorbim, de fapt, despre un hatchback cu 5 uși.
Totodată, liniile paralele de pe părțile laterale accentuează această idee de eleganță și, astfel, pare că mașina stă mai aproape de sol. Liniile de design laterale au fost inspirate din urma pe care o lasă, pe apă, bărcile de mare viteză. Partea din spate este bazată pe tematica specifică de design Mazda, numită „Kodo”, și se traduce ca „sufletul mișcării”.
În față, semnătura luminoasă a fost schimbată, forma blocurilor de lumini fiind inspirată de aripile păsărilor. Mai mult decât atât, farurile sunt folosite și pentru a indica statusul încărcării. Emblema Mazda este iluminată, dar aceasta va lumina doar când mașina este încuiată sau descuiată.
Blocurile optice din față sunt ascuțite și alungite către partea din spate. Desigur, Mazda 6e oferă faruri full LED Matrix. Stopurile sunt formate din cei 4 cilindri distinctivi, câte doi în fiecare bloc optic. Acești cilindri reprezintă o semnătură clasică Mazda, ceva ce am văzut la nenumărate modele ale producătorului japonez.
Mai mult, Mazda 6e vine cu un eleron extensibil, electric, care se ridică automat atunci când mașina atinge viteze de peste 90 de km/h. Încă o noutate adusă de producătorul japonez este reprezentată de înlocuirea emblemei din spate cu litere care formează scrisul Mazda.
Noul model japonez vine cu jante de 19 inch, confecționate din aluminiu, care au un design aerodinamic. Mazda 6e nu aduce culori noi, dar va putea fi cumpărată în nuanța Melting Copper (care a debutat pe Mazda CX-80), și în nuanța Gri Aero.
4. TEHNOLOGIE MODERNĂ, DIN BELȘUG
Nu cred că greșesc foarte mult dacă spun că în ultimii ani Mazda a rămas puțin în urmă atunci când ne referim la tehnologiile pe care le oferea în habitaclu. Spun asta pentru că, în 2024, Mazda nu oferă un ecran cu funcție touchscreen. Această funcție merge doar când ești conectat la Apple CarPlay sau Android Auto.
Ei bine, lucrurile s-au schimbat drastic cu noua Mazda 6e. Instrumentarul de bord are 10.2 inch, dar din păcate nu am putut să ne jucăm prea mult cu el. De fapt, nu am putut să încercăm nimic, deoarece mașina prezentată de japonezi era un "demo car". Prin urmare, nicio funcție nu putea fi folosită.
Totuși, cei de la Mazda ne-au spus că noua generație va avea un Head-up Display cu realitate augmentată, care proiectează într-un mod dinamic informațiile relevante. Acestea sunt proiectate pe un ecran virtual de 50 de inch, integrat în parbriz, la o adâncime de vizualizare de 7.5 metri. De menționat că acest Head-up Display vine și cu așa numita funcție "zăpadă". Practic, scrisul proiectat va fi cu albastru în condiții de ninsoare.
Sistemul multimedia are un ecran tactil de 14.6 inch. Acesta are o interfață asemănătoare cu cea a unui smartphone și este foarte intuitiv de folosit. În premieră, Mazda oferă posibilitatea controlului prin gesturi, asemănător cu ce oferă BMW. Totodată, pe Mazda 6e clienții se aleg cu recunoaștere vocală. Opțional, se poate monta un sistem audio cu 14 incinte, dar nu Bose, cum vedem la restul gamei Mazda, ci SonyPRO.
Există un ecran tactil și în partea din spate, care permite pasagerilor să ajusteze setările climatizării, să opereze parasolarul și să regleze poziția scaunului pasagerului din față atunci când vehiculul este parcat. Apropo, noul model japonez oferă un sistem de camere cu vedere la 360 de grade.
5. MAI INTELIGENTĂ CA ORICÂND
Noua generație Mazda 6 oferă clienților 6 moduri inteligente potrivite pentru diferite situații. De exemplu, șoferul poate alege Fresh Air Mode, care deschide geamul și activează automat modul de purificare a aerului. Leaving Mode menține o temperatură constantă în habitaclu pentru pasageri sau animale de companie și afișează un mesaj care informează că șoferul se va întoarce curând.
Există și Car Wash Mode, iar acesta ajută la prevenirea deteriorării părților exterioare și a pătrunderii apei în timpul spălării mașinii. Practic, acest mod dezactivează ștergătoarele automate, pliază oglinzile laterale, retrage eleronul spate și închide toate geamurile.
Relax Mode și Rest Mode „aranjează” elementele din habitaclu precum poziția scaunelor, iluminarea interioară sau aerul condiționat pentru a crea o atmosferă relaxantă și odihnitoare. Totodată, Private Call Mode protejează confidențialitatea apelurilor prin dezactivarea conexiunii telefonice Bluetooth.
În același timp, Mazda 6e vine și cu noi sisteme de siguranță. De exemplu, Sistemul de Monitorizare a Pasagerilor utilizează o cameră interioară pentru a detecta copiii aflați pe scaunele din spate și îi afișează pe ecranul central.
Mai mult, Mazda 6e va fi echipată cu întreaga gamă de tehnologii de siguranță, care monitorizează împrejurările mașinii prin intermediul camerelor M-pixel, radarelor ultrasonice și radarelor cu unde milimetrice.
Cum spuneam și la început, prețurile pentru Mazda 6e nu au fost comunicate, încă, oficial. Totuși, am aflat că prețul de pornire va fi de aproximativ 45.000 de euro. Deoarece Mazda va oferi multe opțiuni standard, este un preț competitiv pentru segmentul de piață din care face parte. Primele mașini vor ajunge în reprezentanțe în vara acestui an.
Extrem de interesanta decizia de a nu mentiona ca aceasta Mazda 6e (aka Mazda EZ-6) este, in esenta, doar un Deepal SL03 recarosat. Sa inteleg ca un asemenea detaliu nu este esential? Dar faptul ca, in China, lista de preturi pentru versiunea electrica (unde se vinde si o varianta EREV) incepe de la numai 21.154 de euro?