Premieră în România: trecere de pietoni 3D, realizată de elevi în fața unui liceu din Buzău

Publicat joi, 09.11.2017 12:52 de Petre Barac

Elevii clasei de arhitectură de la Liceul de Artă “Margareta Sterian” din Buzău au realizat prima trecere de pietoni 3D din oraș și din țară, care creează șoferilor iluzia că dungile albe plutesc.

Accidentele în care sunt implicați pietoni ce traversează regulamentar drumurile nu reprezintă o noutate pentru România. Până ca autoritățile să ia măsuri pentru siguranța pietonilor și reducerea numărului de accidente, elevii unui liceu din Buzău au venit cu o inițiativă inedită și unică deocamdată la nivel național.

Ei au realizat prima trecere de pietoni 3D din oraș și din țară, care creează șoferilor iluzia că dungile albe plutesc.

“Proiectul este unic în România. În urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la secția de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme și umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă”, a declarat coordonatorul proiectului, Ana Maria Bogleș, profesor la Liceul de Artă din Buzău.

Potrivit sursei citate, o astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic, pentru că iluzia optică se creează doar dacă o privești dintr-un anumit unghi, calculat cu atenție de proiectanți.

Prezentată inițial în Islanda, soluția trecerilor de pietoni 3D a apărut în mai multe țări europene, în special în apropierea școlilor sau a grădinițelor.

Via Hotnews

  • cineva, joi, 09.11.2017 13:39

    Si in afara ca atrage atentia soferilor de la oameni la dungi, plusul ar fi ca... Cred ca era mai eficient sa puna niste "licurici" conectati la o celula fotovoltaica, sa fie mai vizibila.

  • DAC, joi, 09.11.2017 16:20

    O idee foarte buna! Felicitări celor de la Arte!

  • Bogdan, joi, 09.11.2017 20:20

    Solutia mi se pare necesara doar in zonele in care soferul ar trebui sa incetineasca: zonele fara vizibilitate. Altfel, nu cred ca ar trebui sa ne jucam cu iluziile optice doar pentru ca reducerea vitezei e "un lucru bun". Si totusi, am senzatia ca genul asta de efect optic iti capteaza atentia nenecesar de mult - il percepi ca pe un obstacol, si face mai grea perceperea obstacolului real (pietonul).