Proiectul european NEXT-E: cele 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă din 6 ţări vor fi integrate într-o singură platformă

Publicat luni, 05.10.2020 17:19 de Paul Cosma

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice din cadrul proiectului european NEXT-E vor fi integrate într-o singură aplicație, ce va fi disponibilă în 6 țări, inclusiv pentru clienții din România. Astfel, 222 de stații de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW) vor fi reunite pe platforma Hubject, lider mondial în domeniul mobilității electrice.

Proiectul european NEXT-E își propune să creeze o reţea interoperabilă şi nediscriminatorie de staţii de încărcare pentru vehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare TEN-T din Europa Centrală şi de Est.

Membrii acestui proiect, printre care grupurile E.ON și MOL, au semnat un parteneriat cu Hubject, lider mondial în domeniul mobilității electrice.

Acordul presupune că toate cele 252 de stații de încărcare pentru mașini electrice din proiectul NEXT-E (222 x 50 kW și 30 x 150-350 kW) vor fi integrate într-o singură aplicație ce va putea fi folosită de clienții din 6 țări: Croația, Cehia, România, Ungaria, Slovacia și Slovenia.

În prezent, accesul la staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice este posibil prin intermediul aplicaţiei companiei participante care a instalat staţia de încărcare, ceea ce punea bariere în calea utilizării pentru călătorii pe distanţe lungi, la nivel internațional.

Potrivit comunicatului oficial, „orice vehicul electric va putea fi condus fără griji de la graniţa cehă la Marea Adriatică sau la Marea Neagră, utilizând o singură aplicaţie.” Utilizatorii îşi vor putea încărca maşinile în toate staţiile de încărcare ale proiectului NEXT-E prin intermediul platformei interoperabile de la Hubject. 

Înfiinţată în 2012, Hubject este o asociaţie în participaţiune a companiilor Bosch, Mercedes-Benz, EnBW, Enel X, innogy, Siemens şi grupul Volkswagen.

  • ACE - Craiova, marţi, 06.10.2020 10:19

    Decontare cu un card bancar valabil si atat...fara aplicatii mobile - asta trebuie.

  • netam-nissan, marţi, 06.10.2020 11:35

    inexact dle ACE, mai trebuie sa ai si bani pe cardul ala.

  • ACE - Craiova, marţi, 06.10.2020 12:24

    @netam-nissan Mersul pe jos e intradevar cel mai sanatos. Si ecologic.... Ce te faci insa cu nevasta, copiii si bagajele?! Mai ales, cand ploua sau ninge?!

  • Ioeugen, marţi, 06.10.2020 19:09

    Adică lapoviță?