STUDIU: Care sunt cele mai bine pregătite țări pentru adoptarea transportului electric? China, pe primul loc
Un studiu realizat de EY relevă care sunt cele mai bine pregătite țări pentru trecerea la vehicule electrice. Potrivit studiului, care a luat în calcul 14 țări din lume, China este cea mai bine pregătită țară la acest capitol, urmată de Norvegia și de Suedia.
Începând cu deceniul următor, este de așteptat ca multe țări importante din lume să finalizeze tranziția către mașini și vehicule pur electrice. Cel mai nou studiu realizat de compania de consultanță financiară EY a luat în calcul 14 țări din lume pentru a vedea care dintre acestea este cea mai bine pregătită pentru adoptarea transportului electric.
Potrivit studiului, China este cea mai bine pregătită țară la acest capitol. Datele studiului arată că China este puternic avantajată de mai mulți factori importanți. Printre acestea se numără controlul asupra lanțurilor de aprovizionare, construirea acumulatorilor și numărul mare de fabrici de litiu.
De altfel, țara asiatică deține 122 de astfel de gigafabrici din cele 200 existente în lume. Mai mult, 51% dintre proprietarii chinezi participanți la studiu spun că următoarea lor mașină va fi electrică. Un alt factor important este și numărul de mașini electrice vândute. La acest capitol, China reprezintă cea mai mare piață de mașini electrice din lume.
Pe locul doi se află Norvegia. După cum știm, mașinile electrice domină piața auto din Norvegia în ultima perioadă. Doar anul trecut, peste 70% din înmatriculările de mașini noi au fost reprezentate de mașini electrice.
Asta mulțumită unor avantaje generoase oferite de guvernul țării scandinave. Aici putem menționa avantaje fiscale și posibilitatea de a circula pe benzi speciale și de a parca în locuri special amenajate pentru aceste vehicule.
Pe locul 3 se află Suedia, care este avantajată de un ecosistem energetic puternic, de o prezență semnificativă de producători, precum și de adoptarea mașinilor electrice în rândul suedezilor – peste 40% dintre mașinile noi vândute aici în 2021 au fost electrice. Mai mult, raportul preconizează că 41% dintre mașinile produse în Suedia, în perioada 2022-2026, vor fi electrice.
Locul al patrulea este deținut de Germania, iar imediat în spate se află Marea Britanie. Ambele țări sunt avantajate de numărul din ce în ce mai mare al uzinelor producătoare de baterii, precum și de o bază mare de producători OEM și de o serie de lansări de modele electrice noi în viitorul apropiat.
Alte țări incluse aici sunt Statele Unite, Italia, Canada și India. SUA se află abia pe locul 7, din cauza cererii mici de mașini electrice. Potrivit studiului, mai puțin de 4% de mașini noi înmatriculate în această țară sunt electrice, iar dintre consumatorii participanți la studiu, doar 29% vor ca viitoarea lor mașină să fie electrică, cel mai mic procent din întreg studiul.
La polul opus se află Italia, unde 73% dintre respondenți își doresc o mașină electrică în viitor. În ciuda cererii mari, Italia duce lipsă de infrastructura necesară și a unui ecosistem energetic eficient pentru aceste vehicule. Tocmai de aceea, Italia se află doar pe locul 12.
Canada se află pe locul 13, din cauza cererii mici ca urmare a costurilor mari de a deține o mașină electrică în această țară. Pe ultimul loc se află India, din cauza lipsei infrastructurii necesare.
via Economica
ia explicati-ne cum de primii 4(excludem germania) nu prea au legatura cu "vestul salbatec"? adica astia sunt cu treaba lor mai mult, nu le plac ordinele de la altii, nici clima nu-i prea ajuta, deci cum?