
STUDIU: Mașinile second-hand importate din Germania și Franța rămân preferatele românilor
Potrivit unui studiu recent, românii încă preferă mașinile second-hand importate din țări precum Germania, Franța și Belgia. Pe de altă parte, mașinile importate din Polonia au avut, cel mai des, kilometrajul manipulat.
În ultimii ani, gusturile românilor în materie de mașini s-au mai schimbat, în contextul în care mulți au devenit fanii modelelor cu zero emisii. Chiar și așa, un lucru a rămas constant: preferința românilor pentru mașinile second hand importate din vestul Europei.
Un studiu realizat de platforma carVertical arată că românii preferă, în continuare, mașinile rulate importate din țări precum Germania, Franța și Belgia. Concret, dintre toate vehiculele importate verificate de această platformă în 2024, 32.3% au provenit din Germania, 17% din Franța, 11.7% din Belgia, 11.2% din Italia și 7% din Olanda.
"Cumpărătorii români au o preferință puternică pentru mărcile germane precum BMW, Audi și Volkswagen, așa că nu este surprinzător faptul că majoritatea vehiculelor sunt importate din Germania. Multe mașini din Germania revin la dealeri după 3-5 ani de când au fost cumpărate de noi, creând un stoc mare de mașini relativ noi și bine întreținute, care sunt apoi vândute în țările din Europa de Est," susține Matas Buzelis, expert în piața auto din cadrul carVertical.
Desigur, asta nu înseamnă că achiziționarea unei astfel de mașini este lipsită de riscuri. Potrivit aceluiași studiu, mașinile importate din Polonia (14.3%) au avut kilometrajul manipulat. Urmează mașinile din SUA (13.9%), Spania (10.5%), Italia (10.3%) și Danemarca (8.5%).
via carVertical
-
ds, miercuri, 09.04.2025 11:10
Nu mașinile de 3-5 ani sunt preferatele românilor, ci cele de 10-15 ani conduse de o bătrânică până la piață și duminica până la biserică și cele cu maxim 115.000 de km. Pentru că se știe că nemții le cumpără cu j-de mii de euro ca să le vândă când fac 100 de mii de km pe doar 8-10.000. Și se mai știe că jafurile de 400.000 km le cumpără alții, nu românii. :)))))
-
Matei_cel_nou, miercuri, 09.04.2025 12:43
Sigur ca un exemplu nu înseamnă regulă dar cunosc personal un caz în care cineva a importat o mașină premium, din Germania, desigur, sub 100k km, întreținută, zici ca era nouă. Când a dus-o la un service i-au zis aia să scape repede de ea că fusese ruptă într-un accident și sudată la loc de niște "meșteri". Și a găsit repede un alt amator pe chilipiruri premium.
-
f, miercuri, 09.04.2025 15:05
Eu, care locuiesc in Germania, am vazut urmatoarele: - majoritatea masinilor sunt achizitionate in Leasing si ai limita 10 000 km pe an. Daca depasesti, platesti in plus. Mai sunt si variante cu 15 000 km pe an dar sunt mai rare. De aia si Sandero se "vinde" bine pentru ca e luat in Leasing si ai de plata cam 100 euro pe luna plus asigurarea. Dupa 2-3 ani, dai masina inapoi si iti faci contract de Leasing la alta masina. Ai masina noua in permanenta, nici schimbul de ulei nu il faci ca de, ala se face la 30 000 km fix cand tu predai masina. Teoretic, ar trebui sa fie masini bune doar ca nefiind masina ta, nu prea o conduci cum trebuie. Vad des la serviciu, cand plec dimineata de exemplu la minus 5-10 grade, cum posesorul de leasing, a pornit masina si direct piciorul in blana. Pe de alta parte, majoritatea kilometrilor sunt facuti la exterior, mai ales daca locuiesti in mediul rural. Asadar, orele de fucntionare motor sunt mai putine pentru 1000 de km facuti pe autostrada decat daca freci masina majoritar in oras. Cat despre mine, care fac cam 40 000 km pe an, un leasing nu mi s-ar potrivi decat ca a doua masina.
-
@Matei, miercuri, 09.04.2025 15:59
Si eu sunt convins ca masina a fost cumparata de un meserias care habar nu are ce inseamna masini, dar e expert in dat cu presupusul ochiometric. Oare de ce germanii nu isi cumpara masinile intre ei daca sunt asa de bune? Cum de sunt multi clienti din Germania care prefera Dacia noua??? La fel si francezi? Belgienii si ei inca mai cumpara Dacia in timp ce exporta BMW-uri la romanasi.
-
Matei_cel_nou, miercuri, 09.04.2025 17:21
In UK unde locuiesc eu mașinile SH care au avut accident sunt marcate ca atare. Cat S – Structural damage that can be repaired Cat N – Non-structural damage that can be repaired Mai sunt doua categorii dar alea se refera la mașini care nu mai merg. Când te uiți pe un site de mașini SH, de exemplu autotrader.co.uk, masina e marcata Cat S dacă vânzătorul, de obicei un service, a luat mașina de la asigurator, a reparat-o și o revinde. Iar tu, cumpărătorul, poți filtra dacă vrei sau nu sa îți afiseze și astfel de mașini. Se fac și smecherii? Probabil, dar e penal și aici justiția ficționeaza. E puțin probabil să riște pentru mașini relativ ieftine. Diferența e ca în România nu exista (sau nu știu eu sa fie) un astfel de sistem. Când cumperi un SH de pe olx nu știi imediat dacă mașina aia a suferit stricăciuni la structura și nu e nimeni responsabil dacă reparația nu e bine făcută. Trebuie sa mergi tu sa o verifici, ceea ce de multe ori se întâmplă după ce ai cumpărat-o, dacă se întâmplă. Numai vorbim de datul km înapoi care e o practica comuna.
-
Dutz, miercuri, 09.04.2025 18:23
Consider că este diferența între ce prefer și ce pot (ce-mi permit). Orice obiect folosit poate avea defecte, dar cu un minim de efort și informare se pot găsi mașini întreținute ok. În general tot ce pare prea ieftin nu-i ok. Nu în ultimul rând o mașină cere un minim de cunoștințe și în utilizarea ei indiferent că este noua sau utilizată, evident că marea majoritate nu avem așa ceva și nu prea ne pasă de anvelope, presiune, echilibrarea, geometrie, ștergătoare, lumini etc. Despre cei cu gargara cu șmenuri și cocalari nu mai este nimic de spus… unii nu vor să se maturizeze, știu ei ceva ce nu știe nimeni și la fiecare articol hopa revin cu obsesia.
-
@Dutz, miercuri, 09.04.2025 20:02
Din experienta, proprie si personala, cum se zice... Dorei sunt multi si am avut ocazia sa ii aud cum isi dau cu parerea ochiometric despre masini. Ba ca nu merge bine ceva ca vede ochiul lor format, ba ca ceva nu se aude bine. Acesti Dorei si-au inmatriculat blat masinile si au dat spagi ca sa treaca verificarile tehnice periodice prin alte tari. Deci @Matei, pe unde esti tu sa stii ca legile nu functioneaza corect cum iti imaginezi. Functioneaza corect trecut MOT la mecanicii corupti cu sutica de lire. Vezi ca prin UK sunt multi mecanici condamnati si inca nu s-au linistit. Deci smenarii cu BMW-urile sunt peste tot.
-
Matei_cel_nou, miercuri, 09.04.2025 20:12
Exista totuși mijloace de combatere a fraudei. https://mattersoftesting.blog.gov.uk/how-were-combating-fraud-and-error-within-the-mot/ In schimb in Romania se fraudează in mod uzual. Acum o luna am văzut. Mașina a picat cu brio testul de emisii și un far bătea strâmb. Farul se putea îndrepta ușor, emisiile nu. A trecut nenea alte cifre la emisii pentru 70 RON. Nici farul nu a fost îndreptat. Se și bucura că îi vine la test o mașină mai veche, știa că îi iese ceva.
-
yukey, miercuri, 09.04.2025 20:32
eu vreau sa imi aranjez MOT-ul pe 180 de lire zilele astea(legal e doar 50), la un roman. am vorbit de acum cateva luni, s-o mai fi scumpit oare? ca momentan merg fara mot si fara road tax, ca nu poti plati road taxul automat daca ti-a expirat motul.
-
Banditos, joi, 10.04.2025 06:35
@Dutz In afara de ce scrie in Manualul de Utilizare a masinii nu trebuie sa stii nimic altceva. Ar trebui sa ne despindem de prejudecatile astea de mecanici inchipuiti.
-
@Matei, vineri, 11.04.2025 09:16
Traiesti intr-o tara foarte periculoasa: https://youtu.be/WkUaA5QYG9I?si=bHfDTc4mdbsHuNCZ Prostii cu BMW-urile fac ravagii. Astia nu doar ca dau spaga la MOT, dar platesc si la psihologic. Se pare ca toti handicapatii au dreptul la BMW-uri. Ai grija, cand vezi BMW, fugi ca sunt numai handicapati la volan prin UK.
Citeste si
-
INTERN | vineri, 11 aprilieDacia: a debutat campania de test drive cu noul Bigster, la nivel naționalConstructorul de la Mioveni demarează o campanie de test drive cu noul Bigster, în toate showroom-urile din România. Campania durează până în data de 17 aprilie. Citeste tot
-
INTERN | miercuri, 9 aprilieMinistrul Mediului: Subvenția pentru mașinile electrice crește la 7.500 de euroPotrivit unei decizii de ultim moment, bonusul pentru achiziția de mașini electrice, prin programul Rabla 2025, crește la 7.500 de euro. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Citeste tot
-
INTERN | luni, 7 aprilieÎnmatriculările de mașini electrice au scăzut cu 60% în România, în martieConform unor noi date anunțate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, înmatriculările de mașini electrice în România au scăzut cu aproape 60% în luna martie. Totodată, înmatriculările vehiculelor electrificate au crescut cu 20% în aceeași perioadă. Citeste tot
-
INTERN | luni, 7 aprilieAutostrada A7: Circulație închisă, între Dumbrava și Mizil, până în 25 maiAutoritățile anunță că circulația rutieră va fi închisă, începând de azi și până în 25 mai, pe autostrada A7, între Dumbrava și Mizil. Citeste tot
-
INTERN | miercuri, 2 aprilieRenault Megane E-Tech Esprit Alpine poate fi comandat în România: start de la 39.900 de euroNoua gamă a modelului Megane E-Tech electric poate fi comandată în România. Clienții au la dispoziție nivelul de echipare Techno, dar și varianta sportivă Esprit Alpine. Citeste tot
Normal. Dacă tot împorți gunoaie măcar sa fie premium. Ca doar nu te afișezi cu Renault, râde lumea de tine.