STUDIU: Şoferii obosiţi sunt implicaţi în 17% din accidentele fatale
Un studiu american a descoperit faptul că procentul şoferilor care conduc într-o stare avansată de oboseală a fost evaluat complet greşit.
Un studiu a relevat faptul că şoferii obosiţi sunt mult mai periculoşi decât se credea iniţial. Potrivit unor cercetători americani, unul din şase accidente fatale implică un şofer adormit. Această statistică înseamnă că este un şofer adormit implicat în 17% din accidente, ceea ce depăşeşte rezultatele studiilor precedente de cinci sau chiar şase ori în unele cazuri. Unul din opt accidente provocate de şoferii adormiţi duce la răniri deosebit de grave, spun realizatorii studiului.
"Şoferii trebuie să fie sinceri cu ei înşişi, să fie la curent cu simptomele şi să ştie să le recunoască, dar mai ales să nu uite pericolele la care se supun conducând atunci când sunt obosiţi.", a declarat Peter Kissinger, Preşedintele Fundaţiei AAA pentru siguranţa în trafic din Statele Unite ale Americii.
Dacă un şofer nu este suficient de odihnit, acesta va avea timpi de reacţie mai mari, va fi mai puţin atent, judecata îi va fi afectată şi vor creşte şansele unei greşeli. Toate aceste probleme sunt similare cu cele induse de consumul de droguri sau alcool, diferenţele fiind faptul că este mai greu de detectat de echipajele poliţiei rutiere pe loc şi că întreaga situaţie poate fi dezamorsată cu o porţie de somn într-un spaţiu liniştit. Studiul a fost realizat în Statele Unite ale Americii şi a vizat un sondaj prin telefon la care au răspuns 2.000 de persoane.
Doi din cinci respondenţi au recunoscut că au adormit la volan sau au închis ochii pentru câteva clipe la un moment dat în cursul vieţii. Unul din zece a mărturisit că a păţit asta în ultimul an, iar 27% din respondenţi au mărturisit că au condus în ultima lună într-o stare de oboseală atât de avansată încât abia şi-au putut ţine ochii deschişi. Accidentele cauzate de şoferii adormiţi tind să fie mult mai grave decât cele produse din alte cauze, iar acest lucru este cauzat de faptul că şoferul nu apucă să facă nimic pentru prevenirea accidentului. Realizatorii studiului anunţă că şoferii ar trebui să doarmă aproximativ şapte ore pe noapte, cei care dorm între cinci şi şase ore reprezentând un pericol pentru toată lumea.
Via | NYTimes
in Codul Rutier 2010 , Intrebari si Teste , intrebarea 1228 "Este recomandabil ca un conducator de autovehiculvehicul sa opreasca pentru odihna sau recreere la :" raspuns corect "A ) 2 ore"