STUDIU: Un sfert dintre şoferii tineri din România au condus beţi
Un studiu a relevat faptul că şoferii români de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu ştiu care este alcoolemia legală, iar 25% dintre aceştia au condus sub influenţa băuturilor alcoolice.
Conform studiilor efectuate de Ursus Breweries, 30% din tinerii şoferi români de sex masculin au afirmat că au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Experţii sociologi consideră că numărul acestora ar fi mai mare, dar că mulţi au minţit atunci când au răspuns la sondaj.
ALCOOLUL DIN SÂNGE NU DISPARE DACĂ MĂNÂNCI SAU BEI CAFEA
Percepţia greşită a efectului băuturilor alcoolice asupra condusului este o problemă majoră în România, o serie de mituri urbane cauzând numeroase probleme atât pentru şoferi, cât şi pentru cei din jurul lor. După cum a specificat şi Prof. Univ. Dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", nicio soluţie nu reduce cantitatea de alcool din sânge sau din aerul expirat. Singura diferenţă între un adult care a consumat alcool la masă şi unul care a consumat alcool pe stomacul gol este timpul de absorbţie al alcoolului în sânge, acesta fiind mai mare cu câteva minute în cazul adultului care a băut în timpul mesei, dar amănuntul esenţial este că alcoolul va intra în sânge indiferent de ce va consuma adultul respectiv. Bomboanele cu alcool pot afecta rezultatul testării cu aparatul etilotest, dar un adult trebuie să consume, după estimările Prof. Dr. Dan Dermengiu, aproximativ un kilogram de asemenea bomboane pentru a-şi schimba alcoolemia sangvină (ne referim aici la o schimbare de la 0.00 grame la mie).
Categoria cea mai predispusă acestui tip de accident este cea a tinerilor cu o vârstă cuprinsă între 18 şi 23 de ani, aceştia fiind cei mai mult influenţaţi de anturaj. Cu toate acestea, oficialii prezenţi la evenimentul de astăzi ne-au reamintit că oricine poate fi victima unui accident cauzat de un şofer beat, fie că este pieton sau se află la volan. Mai mult decât atât, pietonii în stare de ebrietate pot cauza şi ei accidente, urmările acestora fiind, în general, ceva mai restrânse decât ale accidentelor cauzate de şoferii beţi.
ŞOFERII TINERI REPREZINTĂ CEA MAI MARE CATEGORIE DE RISC
Există şi o veste bună. Ce-i drept, nu excelentă, dar bună. Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere soldate în urma consumului de băuturi alcoolice a scăzut în ultimii doi ani, iar numărul accidentelor cauzate de aceeaşi problemă este şi el în scădere. Din păcate, în cursul anului 2010, accidentele de circulaţie în care alcoolul a fost cauza concurentă au reprezentat 7% din totalul accidentelor grave de circulaţie, acestea fiind în număr de 645, dar acele accidente s-au soldat cu 128 de morţi şi câteva sute de oameni răniţi grav. Cei de la INML au prezentat o altă statistică şocantă: în 2010 au fost testaţi aproximativ 30.000 de cetăţeni la cererea Poliţiei Rutiere, iar 60% dintre aceştia aveau alcool în sânge. În unele cazuri, concentraţia alcoolică în sânge depăşea valoarea de 0.8 grame la mie şi a ajuns chiar şi la două grame de alcool la un litru de sânge!
Pericolul cel mai mare este reprezentat de şoferii care nu sesizează diferenţa dintre sub influenţa băuturilor alcoolice şi zero grame de alcool la mie. Mai precis, cele două noţiuni nu se împacă, un şofer putând fi ori sub influenţa băuturilor alcoolice, ori cu zero grame de alcool la mia de mililitri de sânge, indiferent de cât de rezistent la alcool sau lucid/treaz se consideră acesta.
Via | Ursus
Trist, dar adevarat !