Top 10: cei mai tineri piloţi care au câştigat puncte în Formula 1

Publicat miercuri, 19.03.2014 13:40 de Daniel Popescu

Daniil Kvyat este cel mai tânăr pilot care a câştigat puncte într-o cursă de Formula 1 şi domină un top în care astfel de performanţe au fost obţinute la vârste de numai 19 sau 20 de ani.

Daniil Kvyat este unul dintre cei trei debutanţi ai Formulei 1 din sezonul 2014, iar pilotul Scuderiei Toro Rosso în vârstă de numai 19 ani s-a evidenţiat deja prin stabilirea unui record mondial.

Rusul a devenit cu ocazia Marelui Premiu al Australiei de duminică cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1 care câştigă puncte, reuşind astfel să doboare un record stabilit de Sebastian Vettel cu şapte ani în urmă.

Topul celor mai tineri 10 concurenţi cu o astfel de performanţă include nu mai puţin de opt piloţi care au câştigat puncte după anii 2000, element care evidenţiază încă o dată faptul că vârsta de debut în Marele Circ scade în mod continuu. Ceilalţi doi sunt piloţi care au obţinut astfel de performanţe în prima parte a anilor '60. 

  • Sergio Perez - 21 de ani şi 121 de zile - Spania 2011

    Sergio Perez a debutat în Formula 1 cu un loc şapte obţinut în Australia, însă a fost descalificat pentru că Sauber a încălcat regulamentul tehnic. Mexicanul a fost astfel nevoit să aştepte până la cursa de la Barcelona din 22 mai 2011 pentru a ocupa locul nouă după o strategie inspirată la boxe care l-a propulsat cu trei poziţii faţă de start. "Primele puncte în Formula 1 reprezintă ceva special pentru mine. Simt ca acesta este un punct de cotitură pentru mine în acest sezon şi vom continua să câştigăm puncte", declarat el la finalul cursei. Perez avea să puncteze în alte trei curse ale sezonului. Cronica Marelui Premiu al Spaniei din 2011.

  • Felipe Massa - 20 de ani şi 331 de zile - Malaysia 2002

    Felipe Massa a debutat în Formula 1 cu un abandon suferit în cursa inaugurală din 2002 în chiar primul viraj, însă în etapa următoare din Malaysia a surprins plăcut prin performanţa obţinută pentru Sauber. Brazilianul nu a impresionat în calificări, când a obţinut doar locul 14 pe grila de start, însă un parcurs fără greşeală şi o gravă eroare la ultima intrare la boxe a lui Allan McNish (Toyota) i-au permis lui Massa să ocupe locul şase, ultimul care oferea puncte conform regulamentului din acel sezon. "Sunt foarte bucuros să câştig primul punct la numai a doua cursă în Formula 1, mă simt minunat. Nu am putut depăşi pe nimeni pe linia dreaptă, dar am avut propria mea cursă şi sunt bucuros că nu am comis greşeli", spunea după cursă pilotul care avea să concureze timp de opt ani pentru Ferrari. 

  • Chris Amon - 20 de ani şi 314 zile - Olanda 1964

    Chris Amon a debutat în Formula 1 în sezonul 1963, când a terminat de două ori pe locul şapte, la graniţa punctelor. Neo-zeelandezul a fost însă nevoit să aştepte al doilea sezon pentru a-şi trece în cont primele puncte din carieră, iar acest lucru s-a întâmplat în circumstanţe mai puţin obişnuite. Aflat la volanul unui monopost Lotus-BRM, Amon a ocupat doar locul 14 pe grila de start, însă o listă impresionantă de abandonuri şi alte defecţiuni tehnice au fost în mare parte răspunzătoare pentru locul cinci ocupat la final. Cele două puncte obţinute atunci, chiar dacă terminase cu un tur în spatele învingătorului Jim Clark de la Lotus-Climax, l-au ajutat să să intre în acest top. 

  • Nico Rosberg - 20 de ani şi 263 de zile - Bahrain 2006

    Nico Rosberg a avut parte de un debut fulimant în prima sa cursă de Formula 1. O eroare comisă la start în primul viraj l-a obligat să intre la boxe, însă a revenit spectaculos şi, cu şapte tururi înainte de start, a urcat pe locul opt după ce l-a depăşit pe David Coulthard (Red Bull). În penultimul tur, germanul a trecut şi de Christian Klien, a terminat pe şapte şi a stabilit şi cel mai bun timp al cursei. "Am comis o greşeală în primul viraj, dar echipa a depus eforturi şi mi-a plăcut să lupt în pluton, în special duelul cu Coulthard. Rezultatul final este mai mult decât mă puteam aştepta pentru prima cursă", spunea pilotul celor de la Williams la sfârşitul cursei. 

  • Sebastien Buemi - 20 de ani şi 154 de zile - Australia 2009

    Sebastien Buemi a debutat în Formula 1 în 2009 ca înlocuitor al lui Sebastian Vettel la Toro Rosso, însă nimeni nu anticipa că elveţianul va termina cursa inaugurală din Australia în puncte. Eliminat în prima parte a calificărilor şi plecat doar de pe locul 16 al grilei, Buemi a profitat însă de haosul din startul cursei, dar mai ales de acroşajul dintre Vettel şi Robert Kubica din final pentru a ajunge până pe locul opt, ultimul care oferea puncte la vremea respectivă. "Prima cursă, primul punct, aşa că sunt foarte bucuros. Poate am avut noroc cu accidentele, dar nu a fost prea rău, iar strategia noastră a funcţionat bine. Sunt foarte bucuros de modul în care a decurs prima mea cursă", spunea el la final după ce devenise primul elveţian după Marc Surer care câştigă puncte în Formula 1. Cronica Marelui Premiu al Australiei din 2009.

  • Ricardo Rodriguez - 20 de ani şi 128 de zile - Belgia 1962

    Marele Premiu al Belgiei din 1962 este cunoscut în special pentru prima victorie obţinută în Formula 1 de Jim Clark şi pentru primul succes al monopostului Lotus 25. Totuşi, tot în această cursă, Ricardo Rodriguez devenea cel mai tânăr pilot care câştigă puncte în Formula 1. Plecat de pe poziţia a şaptea a grilei de start, el a terminat cursa pe locul patru la volanul unui monopost Ferrari, la numai o zecime de secundă în spatele coechipierului său Phil Hill. Mexicanul obţinea astfel trei puncte şi avea să deţină acest record timp de 38 de ani, până la apariţia pe scenă a lui Jenson Button. 

  • Jenson Button - 20 de ani şi 72 de zile - Brazilia 2000

    La doar a doua cursă carierei, Jenson Button a reuşit să câştige primul său punct în Formula 1 cu ocazia Marelui Premiu al Braziliei. Plecat de pe locul nouă al grilei de start, pilotul echipei Williams s-a luptat o bună parte din cursă pentru ultimul punct (locul 6) cu coechipierul său Ralf Schumacher. Fratele septuplului campion mondial s-a distanţat după ultima intrare la boxe, însă Button a urcat pe locul al şaptelea după ce a trecut printr-o manevră spectaculoasă de Jos Verstappen. Descalificarea suferită de David Coulthard, clasat pe locul doi, i-a permis lui Button să ajungă pe şase şi să obţină astfel primul punct din carieră. 

  • Jaime Alguersuari - 20 de ani şi 17 zile - Malaysia 2010

    Jaime Alguersuari a debutat în Formula 1 la jumătatea sezonului 2009, însă a fost nevoit să aştepte anul următor pentru primele sale puncte. El a stat gheaţa în a treia cursă a sezonului de la Sepang, atunci când a plecat de pe locul 14 al grilei de start şi a progresat până pe poziţia a nouă după ce i-a depăşit, printre alţii, pe Nico Hulkenberg şi Vitaly Petrov. "Nu mă aşteptam să câştig puncte în prima parte a sezonului. Mi-am îmbunătăţit performanţele pas cu pas, dar acest weekend a fost dificil, pentru că nu cunoşteam circuitul. Mi-au plăcut duelurile şi cred că am învăţat un pic din această artă după confruntarea cu Michael Schumacher din Australia", spunea el la final. Cronica Marelui Premiu al Malaysiei din 2010.

  • Sebastian Vettel - 19 ani şi 354 de zile - Statele Unite 2007

    Accidentul suferit de Robert Kubica la Montreal i-a determinat pe cei de la BMW-Sauber să-l promoveze pe pilotul de teste Sebastian Vettel ca înlocuitor. Germanul a plecat de pe locul şapte al grilei, a comis o eroare la start în urma căreia a pierdut câteva poziţii, dar a reuşit să revină în puncte după abandonurile suferite de conaţionalii săi Nick Heidfeld şi Nico Rosberg. Spre finalul cursei, el a reuşit să se apropie de Jarno Trulli şi Mark Webber, însă nu a putut iniţia un atac. "Cred că am avut noroc să plec de aici cu un punct. În primul viraj a fost haos şi am rămas blocat în trafic, iar asta mi-a distrus strategia. Dar până la urmă cred că este bine că am terminat prima cursă, cu atât mai mult dacă am fost în puncte", spunea germanul la final. Cronica Marelui Premiu al Statelor Unite din 2007

  • Daniil Kvyat - 19 ani şi 329 de zile - Australia 2014

    Toro Rosso a surprins plăcut în cursa de debut a sezonului 2014, după ce ambii piloţi au ajuns în ultima parte a calificărilor şi au terminat în puncte. Performanţa este cu atât mai meritorie cu cât Daniil Kvyat s-a aflat la debutul în Formula 1 şi a avut un parcurs fără erori majore de pilotaj. Rusul, care are misiunea de a-l înlocui pe Daniel Ricciardo, a terminat cursa pe locul 10, însă a fost promovat ulterior pe nouă după excluderea australianului. "Este un sentiment grozav să termin prima mea cursă cu un punct. A fost un prim weekend fantastic alături de echipă. Nu m-am aşteptat niciodată să câştig un punct la prima mea cursă, aşa că este incredibil", spunea rusul la final. Cronica Marelui Premiu al Australiei din 2014

Mai departe...
  • bogdan, miercuri, 19.03.2014 14:09

    S ar putea sa l descalifice, sa i ia si punctele, sa i blocheze si conturile si poate sa nu mai primeasca nici viza.

  • Cyrus, miercuri, 19.03.2014 14:40

    Sunt un cititor fidel al acestui site, dar ultimele reclame sunt puse total nepotrivit sau chiar cu apar probleme de afisare din cauza lor. De exemplu vreau sa citesc acest articol, insa imi apare video-ul cu reclama despre Ford Kuga peste textul din dreapta.

  • Dracu, miercuri, 19.03.2014 15:09

    @Cyrus foloseste AddBlock plus si scapi de ele!