Vi-l mai amintiți pe Toyota FJ Cruiser? Japonezii vor să-l readucă la viață cu prototipul unui crossover de oraș cu apetit pentru off-road

Publicat vineri, 14.04.2017 14:27 de Bogdan Mirică

Toyota a dezvăluit la Salonul Auto de la New York un concept denumit FT-4X. Acesta ar urma să anticipeze lansarea unui urmaș pentru vechiul FJ Cruiser, un off-roader cu aspect retro care a ajuns chiar și pe străzile din România.

Sunt puțini cei care au auzit de Toyota FJ Cruiser, un model care a apărut sporadic chiar și pe străzile din România. Creat pentru a fi un off-roader pur cu un stil retro, întocmai ca europeanul Land Rover Defender și americanul Jeep Wrangler, modelul japonez a fost produs până anul trecut.

Se pare că japonezilor li s-a făcut deja dor de el, pentru că au adus la Salonul Auto de la Shanghai un concept care ar putea anticipa lansarea unui urmaș. Conceptul se numește FT-4X și oferă o reinterpretare futuristă a formelor retro pe care le oferea FJ Cruiser.

Numele său este o abreviere de la Future Toyota Four-Wheel Drive Crossover, iar designul evocă motive clasice, cum ar fi grila albă a vechiului FJ Cruiser și a lui FJ40 Land Cruiser. Blocurile optice sunt însă ceva mai moderniste și beneficiază de lumini LED.

Potrivit celor de la Toyota, FT-4X este un crossover cu dimensiuni care îl recomandă pentru mediul urban, dar cu potențial de a face față unor provocări serioase în teren accidentat. Atunci când nu face nici una nici alta, FT-4X încearcă să fie o mașină practică, oferind o deschidere inovativă a portbagajului. Ușile se pot deschide opus sau vertical, în funcție de nevoile utilizatorului.

Interiorul este presărat și el cu o mulțime de inovații. Sistemul audio este detașabil și poate fi folosit de șofer și pasageri atunci când ies la picnic. Gurile de ventilație se pot roti în așa fel încât să răcească sau să încălzească băuturile din suportul de pahare. În consola centrală se găsește un sac de dormit, iar mânerele ușilor pot susține și sticle.

Dacă va primi undă verde, Toyota FT-4X ar urma să fie dezvoltat pe noua arhitectură a japonezilor, cea care stă la baza lui C-HR și Prius și cea pe care se va dezvolta viitoarea generație Corolla.

  • q, vineri, 14.04.2017 14:53

    E frumos conceptul.

  • Alex, vineri, 14.04.2017 16:41

    Nu stiam ca Toyota activeaza si in industria frigiderelor...

  • Toy, sâmbătă, 15.04.2017 15:41

    Superba masina! Arata mult mai fresh decat C5 Aircross. Pariez ca e si mai fiabila!

  • ?, sâmbătă, 15.04.2017 18:03

    urata, nefiabila si un dezastru la tinuta de drum http://www.offroaders.com/reviews/toyota-fj-cruiser-discontinued/ Daca o scot pe asta noua asa cum e in poze, concurenta poate sa stea linistita.

  • andrei, marţi, 18.04.2017 11:17

    @Alex, fac si ei ce pot, din pacate pentru ei, de aici inainte, drumul nu e decat in jos. iNCA UN MODEL ABSOLUT ORIBIL SI CARE NU ARE NICIUN SENS.

  • AndreiRN, miercuri, 19.04.2017 02:52

    FJ55 a rams si astazi o masina visata de pasionati de off road. Iron Pig.