Renault părăsește Rusia: francezii confirmă vânzarea diviziei din această țară și acțiunile Avtovaz

Publicat luni, 16.05.2022 11:40 de Alexandru Monenciu

După o perioadă destul de grea, generată în special de războiul din Ucraina, Renault a anunțat că părăsește Rusia. Consiliul de Administrație al Grupului a aprobat vânzarea subsidiarei din această țară, dar și acțiunile Avtovaz.

Rusia este o țară importantă pentru Renault. Pe lângă faptul că este a doua piață majoră a grupului, după Franța, gigantul din Hexagon mai deține aici o divizie comercială, constructorul Avtovaz (producătorul mașinilor Lada) și o uzină, lângă Moscova, unde asamblează modele ca și Kaptur, Duster, Arkana și Nissan Terrano.

În martie, însă, la puțin peste o lună de la invadarea Ucrainei, Grupul Renault a suspendat activitățile la uzina din Moscova și la fabricile Avtovaz.

Acum, reprezentanții companiei își anunță ieșirea din Rusia. Consiliul de Administrație al Grupului a aprobat vânzarea diviziei din această țară, către primăria orașului Moscova, dar și pachetul de acțiuni deținut la Avtovaz, către Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Automobilelor și Motoarelor din Rusia (NAMI).

Potrivit Renault, încheierea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții. Mai mult, gigantul francez are opțiunea de a răscumpăra acțiunile Avtovaz în următorii 6 ani.

"Azi am luat o decizie dificilă dar necesară, în deplină responsabilitate față de cei 45.000 de salariați pe care îi avem în Rusia, în dorința de a menține performanța Grupului și a posibilității de a reveni în viitor în această țară, într-un context diferit," a declarat Luca de Meo, șeful Grupului Renault.

via Economica