3 ponturi pentru interpretarea corectă a dimensiunilor anvelopelor tale

Publicat joi, 13.12.2012 11:06 de Automarket

Automarket vă prezintă un scurt ghid pentru desluşirea specificaţiilor unei anvelope. Acestea sunt afişate pe flancul lateral, dar nu sunt întotdeauna simplu de interpretat.

La fel ca multe alte industrii, industria producătoare de anvelope are propriile sale standarde, care pot să pară de neînţeles dacă nu eşti familiarizat cu ele. Din fericire, există un cod de notare pentru toate anvelopele, aplicat de toţi producătorii de pneuri din lume. Automarket îţi prezintă, în doar trei paşi simpli, procesul de identificare a unei anvelope, în urma căruia afli cu ce pneuri este echipat automobilul tău şi ce specificaţii au acestea.

ALTE ARTICOLE DIN DOSAR:
 

  • Marcă, model şi alte indicaţii speciale

    La fel ca în cazul fiecărui produs, există numeroşi producător de anvelope şi numeroase modele diferite de pneuri. Unele sunt orientate spre performanţe, altele spre economia de carburant, iar altele încearcă să îmbine cât mai multe elemente dorite de clienţi. Primul pas este citirea pe flancul lateral a acestor informaţii, pentru a vedea dacă vorbim despre anvelope de vară, anvelope de iarnă, anvelope all season, anvelope de vară optimizate pentru consum scăzut sau anvelope de competiţie.
  • Intepretarea dimensiunilor efective ale anvelopei

    În exemplul din imagini, avem o anvelopă notată 205/60 R16. Putem găsi această anvelopa şi notată sub forma 205/60/16 sau 205/60/R16. Indiferent de forma notării, cât timp avem aceşti termeni, vorbim despre o anvelopă radială destinată jantelor de 16 inch. Prima valoare, 205, reprezintă lăţimea anvelopei în milimetri. A doua valoare din exemplul alăturat, 60, reprezintă raportul de aspect al flancului lateral şi este calculat ca un procent din lăţimea anvelopei. Cu cât este mai mare valoarea respectivă, cu cât este mai înalt flancul lateral. În general, automobilele sport tind să fie echipate cu anvelope cu un profil redus, ceea ce înseamnă un raport de aspect mai mic de 45.
  • Indice de încărcare şi indice de viteză

    În cazul exemplului alăturat, în dreptul cifrelor 5, respectiv 6, sunt afişate două valori. Mai precis, 95 şi W. Ce înseamnă asta pentru noi şi cât de important este? Ei bine, după ce ne-am asigurat că noile anvelope vor înlocui cu brio pneurile care echipează autovehiculul în prezent, trebuie să cunoaştem indicele de viteză şi indicele de încărcare al noului pneu. Astfel, valoarea înscrisă cu cifre reprezintă un cod pentru indicele de viteză, iar cu cât este mai mare această valoare, cu cât este mai mare sarcina pe care o poate susţine respectiva anvelopă. Indicele de încărcare variază între 60 şi 125, acestea reprezentând valori de la 250 la 1.650 kilograme. Litera prezentă după indicele de încărcare reprezintă indicele de viteză, notat cu o literă. În general, anvelopele moderne au indici de viteză de la H la (Y), cei inferiori nemaifiind disponibili decât pentru dimensiunile mici de anvelope. În cazul de faţă, avem o anvelopă care poate să susţină 690 kilograme şi să atingă o viteză maximă de 270 km/h.
Mai departe...
  • eee, joi, 13.12.2012 15:01

    cred ca ar trebui mentionat si faptul ca pe anvelopa scrie si data fabricatiei. Din punctul meu de vedere este importanta, mai ales in cazul anvelopelor de iarna, pt ca nu stiu cat de bune mai sunt niste anvelope de iarna care au stat deja 3-4 veri prin depozite ...