Presa germană: Bosch i-a avertizat în 2007 pe cei de la Volkswagen în privința software-ului folosit de motoarele TDI
Publicațiile germane Bild am Sonntag și Frankfurter Allgemeine Zeitung au relevat noi informații despre scandalul Dieselgate. Potrivit surselor citate de acestea, Bosch i-a avertizat în 2007 pe cei de la Volkswagen să nu folosească software-ul care permitea păcălirea testelor de emisii.
CRIZA VW: Tot ce trebuie să știi despre cazul Dieselgate
Compania Bosch a avertizat conaționalii de la Volkswagen despre ilegalitatea utilizării unui software care să ajute la obținerea unor emisii mai reduse în timpul testelor de noxe, titrează Automotive News citând publicația germană Bild am Sonntag.
Mai mult decât atât, o sursă citată de Frankfurter Allgemeine Zeitung a anunțat în ediția de duminică a ziarului că un inginer Volkswagen a trimis o notificare la nivel intern cu privire la riscurile folosirii unui software în sistemul de gestionare al injecției care să asigure emisii mai scăzute pentru motoarele TDI atunci când acestea sunt testate pe banc. Intervievați de Reuters, atât reprezentanții Bosch, cât și reprezentanții Volkswagen au refuzat să discute despre contractele semnate între cele două companii.
Întreaga situație apărut în fața publicului după ce s-a descoperit faptul că Bosch este furnizorul care a produs unitățile ECU folosite de TDI-urile care aveau liniile de cod specifice sistemului de obținere de emisii mai reduse în timpul testelor specifice. Componentele livrate de Bosch includeau diferite module pentru tratamentul gazelor de evacuare și sisteme de injecție de tip common-rail, conform specificațiilor producătorului, dar responsabilitatea configurării și reglării acestor componente le revenea celor de la Volkswagen, au precizat oficialii Bosch într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută. În același comunicat, reprezentanții Bosch și-au declarat angajamentul pentru dezvoltare de noi tehnologii în domeniul motorizărilor diesel și au subliniat existența unui sistem numit Denoxtronic, pe care l-au dezvoltat în regie proprie, care asigură reducerea cu până la 95% a emisiilor de NOx-uri în condiții de conducere care nu sunt acoperite în ciclurile oficiale de testare a gazelor de evacuare.
Cei de la Bild am Sonntag pun decizia implementării unui sistem de "fentare" a testelor standardizate de emisii pe fondul unei strategii de reducere a costurilor demarată în 2005. În ciuda faptului că inginerii Volkswagen implicați în dezvoltarea de motoare diesel erau conștienți că folosirea sistemelor cu adaos de uree de tip AdBlue erau singura soluție pentru asigurarea normei legale de emisii de NOx-uri la motoarele diesel, aceasta ar fi adus un cost suplimentar de 300 de euro pe vehicul, valoare considerată prea ridicată la momentul în care compania trecea printr-un proces de reducere a costurilor. Astfel, propunerea implementării acestui sistem a fost refuzată de departamentul financiar al companiei și a fost necesară o altă soluție, explică sursele citate de Bild am Sonntag.
Via Automotive News (înreg.) | Bild am Sonntag | Frankfurter Allgemeine Zeitung | Bosch
fraieri, ii costa atunci 300 de euro pe masina, dar acum ii costa 15 miliarde