Decontarea directă ar putea deveni obligatorie: "Șoferii ar alege asigurarea RCA în funcție de calitatea serviciilor, nu de preț"
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează posibilitatea ca decontarea directă să devină obligatorie pentru asigurările RCA, întrucât în acest fel clienții vor alege compania de asigurări în funcție de calitatea serviciilor.
Legislația cu privire la asigurările de răspundere auto civile (RCA) ar putea fi modificată în perioada imediat următoare, potrivit unui anunț făcut de Leonardo Badea, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care reglementează piața asigurărilor din România.
Astfel, decontarea directă ar putea deveni obligatorie pentru toți șoferii, în contextul în care prezent acest serviciu are caracter opțional. În opinia oficialilor ASF, o astfel de măsură va determina șoferii să cumpere asigurarea RCA la o companie de asigurări pe care o consideră de încredere, astfel că prețul poliței nu ar mai fi decisiv.
"Ne gândim să dăm caracter obligatoriu decontării directe pentru asigurarea RCA. Consiliul ASF nu a luat încă o decizie, dar cântărim cu multă grijă şi dăm multă atenţie avantajelor pentru asiguraţi. [...] Clientul ar fi mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei, aşa cum se întâmplă în prezent", a declarat Badea pentru agenția de presă Agerpres.
Decontarea directă a fost introdusă ca opțiune pentru asigurările RCA în vara anului 2017 și presupune plata unui supliment de primă stabilit de asigurator.
Avantajul serviciului opțional de decontare directă este că, în cazul unui accident, reparația mașinii este plătită de compania de asigurări a șoferului păgubit, care nu trebuie astfel să mai aștepte banii de la compania de asigurări a șoferului care a provocat accidentul. Totuși, decontarea directă se aplică numai dacă accidentul a avut loc în România între două mașini înmatriculate în țara noastră și dacă nu există vătămări corporale.
Potrivit celui mai recent raport al ASF, în primele 3 luni ale anului au fost încheiate 2.96 milioane de polițe RCA, însă numai 63.464 dintre clienți au ales și serviciul de decontare directă, adică doar ceva mai mult de 2% dintre clienți.
Numărul clienților care aleg decontarea directă a scăzut astfel comparativ cu anul 2018, când aproximativ 5% din numărul total de polițe au avut inclusă această opțiune.
La începutul acestei luni, ASF a dezvăluit un proiect pentru modificarea regulilor pentru decontarea directă, prin care șoferii vor avea termen limită pentru prezentarea decontului reparației, altfel riscă să piardă suma primită.
Via Agerpres
O idee buna