
Tehnologie
Mazda3 vine cu un instrumentar parțial digital și parțial analog. Asta pentru că atât turometrul cât și indicatorul nivelului de combustibil și indicatorul temperaturii apei sunt analog, în timp ce în cadranul din mijloc este digital și poate afișa diferite informații.
Sistemul multimedia are 10.25 inch, iar niponii în continuare nu se dezmint. Mă refer că nici în 2025 modelele Mazda nu au un sistem multimedia cu funcție de touchscreen. Pentru a naviga prin meniu te folosești de rotița de pe consola centrală și de butoanele adiacente rotiței. Într-adevăr, totul este foarte intuitiv și ușor de folosit, dar parcă vrei mai mult.
Meniurile sunt foarte simple, grafica și mai simplă, te simți ca într-o mașină de la începutul anilor 2010. Totuși, menționăm faptul că funcția touchscreen poate fi folosită în cadrul meniului Apple CarPlay sau Android Auto. Apropo, conexiunea se face wireless.
De menționat că primești și un Head-Up Display cu o proiecție și calitate greu de bătut în segmentul acesta de piață. Totodată, scaunele au funcție de încălzire și clienții primesc și un asistent vocal Alexa, care poate rezolva o mulțime de probleme.
Compacta japoneză vine în standard cu un sistem audio cu 8 difuzoare. Chiar dacă și acela se aude bine (testat pe alte modele), noi am avut parte, și recomand, upgrade-ul la sistemul audio Bose cu 12 difuzoare.
Or fi ei Focus, Golf și 308 principalii concurenți la consum și putere dar, sincer, cred că Mazda le dă clasă la toate capitolele. Superbă mașină din toate punctele de vedere: motorizare, estetic, preț.