Motor / Transmisie

4.0

Bun. Un sistem de propulsie plug-in hybrid, unul pe care divizia BMW M nu a fost nevoită să îl dezvolte de la zero. Nicidecum. Pentru că el deja exista, sub capota SUV-ului XM.

Așadar, vorbim despre același ansamblu format dintr-un motor V8 de 4.4 litri, twin-turbo, un motor electric integrat în transmisia automată cu 8 rapoarte și o baterie de 18.6 kWh.

Unitatea termică dezvoltă pe cont propriu 585 de cai putere, iar motorul electric plusează cu 197 de cai putere. În total, noul BMW M5 oferă 727 de cai putere și un cuplu impresionant de 1.000 Nm.

Acest ansamblu electrificat are și un dezavantaj: adaugă 500 de kilograme la masa proprie a mașinii, ceea ce înseamnă că aceasta ajunge acum la 2.5 tone. Mai iei cu tine 2-3 pasageri, mai corpolenți, și ajungi imediat la o greutate de 3 tone.

Cumva, însă, toată această greutate nu se simte atunci când calci pedala de accelerație mai hotărât (cred că prin magie, pentru că altfel nu îmi explic). Capul ți se lipește instant de tetieră, chiar brutal aș spune, fără fenomenul de turbo lag (în modul Sport), fără nimic, mai ales dacă pui transmisia în modul de schimbare manual. Te simți ca și coiotul din desenele animate cu Road Runner, când se lega de rachetă.

La unele modele M ești tentat să pui toate sistemele în modul de rulare Sport sau Sport Plus, pentru a simți cu adevărat senzații tari. Dar în cazul lui M5, mașina te sperie chiar și cu toate sistemele în modul Comfort.

Te sperie cu reprizele de accelerație și cu felul în care trage motorul V8, asistat de sistemul electric. Cu sunetul, din păcate, nu te impresionează mai deloc. Normal că ai sunetul fals injectat în boxe, dar de afară mașina este silențioasă. Mult prea silențioasă, dacă mă întrebi pe mine.

Și acum, despre sistemul plug-in hybrid. Trecerea de la termic la electric putea fi calibrată mai bine, în sensul că simți sincopele pe care le are, în special la viteze mici sau când pornești de pe loc mai cu elan.

Era de așteptat ca sistemul de propulsie să prioritizeze un rulaj electric, dar o face obsesiv. Chiar și atunci când ești în modul de rulare Sport. Dacă el simte că este cazul să oprească motorul termic, o face.

Transmisia schimbă treptele pe nesimțite, dar nu și atunci când rulezi electric. Dacă pui și cutia de viteze în cea mai agresivă setare, te vei simți ca într-o mașină de curse. Una cu care îți poți face liniștit cumpărăturile, iar mai apoi o poți abuza pe circuit.

  • NIET Downsizing, vineri, 16.05.2025 14:03

    C 43 AMG 408 CP 4motion ( 2.0L si cca. 1750 kg.) nu reuseste in regim urban sa coboare sub 17 litri/100 km. !!! P.S. M5 ține cu casa.

  • rotila, vineri, 16.05.2025 14:31

    cum altfel sa testezi o masina de 700 de cai decat pe zapada?

  • Snow, vineri, 16.05.2025 18:56

    Am avut placerea sa conduc modelul anterior. Mi-a placut atat de mult incat - daca nu ar fi impozitul de aproape 10.000 de lei pe an - l-as avea probabil in garaj. La mana a doua se gaseste in jur de 60.000 de Euro. Modelul actual mi se pare prea greu pentru a fi considerat o masina sport. Sper ca atunci cand il voi conduce sa-mi schimb parerea ... dar sunt usor sceptic ! Partea buna : impozitul maruntel, de hibrid. Putin sub 500 de lei pe an.

  • dany, vineri, 16.05.2025 21:11

    Tocmai am vizionat un filmulet cu un Fiat 124 Spider care iesea dintr-o parcare, in forma de spirala aflata la subsolul blocului, printr-un derapaj controlat desi viteza era mica. BMW-ul asta e orice doar masina sport nu. Nu conteaza tehnnologia, nu conteaza ca voi laudati tinuta de drum. Masa aia enorma nu are cum sa nu se simta inertial pe viraje. Toata presa straina critica aceasta masina, toti se stramba si fac grimase prin filmuletele in care e testata.... Asta e masina de autostrada si drumuri lungi, atat.