
Motor / Transmisie
Gama de motorizări este, până la un punct, aproape la fel cu cea a lui Duster. În contextul că ai aceleași propulsoare de 1.2 litri, cu trei cilindri, dar care oferă cu 10-15 cai putere în plus, iar sistemul de tracțiune integrală poate fi comandat, în continuare, numai alături de o transmisie manuală cu 6 rapoarte.
La finalul anului 2025 și începutul anului 2026, atât Bigster cât și Duster vor primi un sistem de tracțiune integrală electrificat.
Noutatea absolută o reprezintă, însă, versiunea hibrid, pe care am testat-o și noi pe drumurile din Franța. Și Duster are o astfel de versiune, dar, în cazul lui Bigster, avem de-a face cu un propulsor termic care este utilizat pentru prima oară, nu numai în gama Dacia, ci și în gama Grupului Renault.
Chiar dacă este produs în Spania și Turcia, motorul, care are codul intern HR18, a fost gândit, încă de la stadiul de concept, în România. La fel, tot la noi au fost gândite transmisia și bateria.
Mă refer la un agregat de 1.8 litri, pe benzină, aspirat natural. El este asistat de două motoare electrice, dintre care unul cu rol de starter-generator, iar bateria are o capacitate utilă de 1.4 kWh. Repet, este un hibrid fără încărcare la priză, de aici și capacitatea mai mică a bateriei.
Propulsorul termic, cu un raport de compresie de 14:1, oferă 109 CP și 172 Nm, în timp ce unitatea electrică plusează cu 49 CP și 205 Nm. În total, ansamblul oferă 155 de cai putere și un cuplu maxim nedeclarat oficial. Oricum ar fi, vorbim despre cea mai puternică Dacie produsă vreodată. De serie, desigur.
Cei 155 de cai putere sunt destul de energici, mai ales la viteze mici. Ce-i drept, când bordul indică viteze de peste 80-90 km/h, valorile de viteză nu mai cresc atât de repede, dar este, în continuare, decent.
Unitatea cu patru cilindri este mai rafinată, din punct de vedere al zgomotului, decât motorul de 1.6 litri prezent pe Duster, cel puțin la viteze mici/medii. Dar, chiar și așa, la urcări în pantă, se face auzită de sub capotă.
Apoi, că tot veni vorba despre viteze mici, aici vei simți trecerea de la electric la termic prin mici "agățări" ale sistemului. Cu alte cuvinte, transmisia multimodală putea fi calibrată mai bine.
Cutia de viteze automată, fără ambreiaj, utilizează 4 trepte pentru motorul termic și două pentru motorul electric. Toată puterea ansamblului este livrată către puntea față.
Mulțumită acestui nou propulsor de 1.8 litri, puterea de tractare a mașinii a crescut de la 750 de kilograme, cât are Duster Hybrid, la 1.250 de kilograme.
Tot repet mereu și mereu: Motor mare aspirat + hibrid făra încărcare la priză este soluția câștigătoare la ora actuală. Ai consum decent, ai cuplu, ai putere. Bate la fund orice diesel, orice full electric. Dacă mai adaugi și prețul rezonabil, și se pare că Renault/Dacia au nimerit-o, haterii Dacia se pot da cu c#rul de pămînt cât vor.