
Consum
Rolul unui sistem hibrid, fără încărcare la priză, este simplu: permite un rulaj electric la viteze mici și pe perioade scurte de timp la viteze mari. De pildă, în trafic bară la bară, sau la parcări. Acest sistem este gândit pentru a avea emisii de CO2 minime, dar și un consum cât mai redus de combustibil.
Marele său avantaj este că se încarcă singur. Deci scapi de grija vizitării stațiilor de încărcare.
Acum că am atins acest subiect, să îți spun și consumul pe care l-am înregistrat pe parcursul testului nostru cu Bigster Hybrid.
Traseul a inclus atât trafic urban, cât și porțiuni de drum național și puține autostrăzi. În tot acest timp, consumul a variat între 4.8 și 5.3 litri/100 de km. Așa cum spuneam, sistemul hibrid permite rularea electrică pe distanțe scurte.
Dar, după un drum mai lung, când tragi linie, contează. De exemplu, noi am acoperit în total 178 de kilometri, dintre care 85 de kilometri i-am parcurs electric. Cei de la Dacia susțin că acest sistem permite un rulaj electric în 80% din traficul urban.
Pentru această motorizare, constructorul de la Mioveni declară un consum combinat de 4.6 litri/100 de km, deci noi nu am fost deloc departe. În ceea ce privește autonomia pe care o puteam acoperi cu rezervorul plin, la plecare indica 700 de kilometri, dar la final puteam acoperi 720 de kilometri. Deci, cu siguranță ne puteam apropia lejer de 1.000 de kilometri făcuți cu un plin de benzină.
Segmentul C este foarte aglomerat, tocmai de aceea nu mi-a fost ușor să găsesc doar 3 rivali pentru Dacia Bigster Hybrid. Dar i-am luat, oarecum, aleatoriu.
Așadar, în primul rând avem Ford Kuga Hybrid. Oferă 180 CP, are un motor de 2.5 litri, pe benzină, un motor electric și o baterie de 1.1 kWh, iar consumul declarat este de 5.3 litri/100 de km.
Mergem mai departe la Nissan Qashqai E-Power. Propune un motor de 1.5 litri, o unitate electrică, baterie de 2.1 kWh, 188 CP în total și un consum de 5.1 litri/100 de km.
Ultimul, dar nu cel din urmă, un model din portofoliul Renault și anume noul Symbioz. Și acesta poate fi comandat alături de un sistem full-hybrid, cu motor de 1.6 litri și baterie de 1.2 kWh, 145 CP și consum de 4.7 litri/100 de km.
Tot repet mereu și mereu: Motor mare aspirat + hibrid făra încărcare la priză este soluția câștigătoare la ora actuală. Ai consum decent, ai cuplu, ai putere. Bate la fund orice diesel, orice full electric. Dacă mai adaugi și prețul rezonabil, și se pare că Renault/Dacia au nimerit-o, haterii Dacia se pot da cu c#rul de pămînt cât vor.