
Motor / Transmisie
La baza noului EV3 stă arhitectura E-GMP, de 400 V, iar clienții au la dispoziție două variante de baterie: cea standard oferă un acumulator de 58.3 kWh, iar cea Long Range, pe care am condus-o și noi, vine alături de o baterie de 81.4 kWh.
Autonomia acesteia din urmă ajunge până la 563 de kilometri, cu o singură încărcare. La o stație DC de 128 kW, acumulatorul ajunge de la 10 la 80% în 31 de minute.
Indiferent de versiunea pentru care optezi primești, cel puțin pentru moment, un singur motor electric, care oferă 204 cai putere și 283 Nm cuplu. El angrenează roțile din față.
La viteze reduse și medii, Kia EV3 este o mașina fâșneață, reprizele de accelerație sunt decente, iar cei 204 cai putere se dovedesc mai mult decât suficienți pentru drumurile pe care le ai de făcut zi de zi prin oraș. Nu te lipește de scaun, dar nici un dezamăgește.
Dacă te îndepărtezi de confortul orașului, vei observa că după 80 de km/h își pierde din avânt.
Funcția i-Pedal permite conducerea mașinii utilizând o singură pedală. Altfel spus, dacă anticipezi corect traficul, poți încetini sau chiar opri utilizând frânarea regenerativă. Sistemul are 3 niveluri de intensitate, care ajută mult la decelerare și trimit energie înapoi în baterie.
Dacă vrei să oprești, la semafor de pildă, tragi de padela din stânga volanului, iar sistemul aplică toată forța de decelerare. Și crede-mă, mașina chiar frânează când faci asta. Desigur, dacă trebuie să frânezi de urgență, vei utiliza în continuare pedala de frână.
Eu cred ca pe segmentul lui are mai multi candidati. Numesc inca doi: Skoda Elroq, Renault 4