
Motor / Transmisie
Un mic disclaimer înainte. Niciodată nu am fost un fanatic al motoarelor diesel, dar nu pot să spun că nu le apreciez, pentru că odată ce înțelegi cum trebuie folosit acest motor, este imposibil să nu-l îndrăgești. În continuare sunt de părere că pentru drumuri lungi, extra-urbane, nimic nu poate bate un motor diesel când vine vorba de eficiență. Clar, este un motor pretențios, dar dacă știi cum să ai grijă de el, cu siguranță te va răsplăti.
Momentele când ajungem să testăm un motor diesel sunt din ce în ce mai rare, așa că mereu apreciem aceste clipe. Nu exagerez când spun că abia așteptam întâlnirea cu acest motor de 3.3 litri, cu 6 cilindri, și în continuare mă gândesc cum să îi „păcălesc” pe cei de la Mazda să îmi mai dea mașina măcar pentru încă un weekend.
Agregatul cu 6 cilindri în linie a fost montat longitudinal și asigură 254 de cai putere și un cuplu motor maxim de 550 Nm, disponibil de la 1500 rpm. Ce înseamnă asta? Că modelul japonez are reprize de accelerații foarte bune, cu impulsuri care îți vor lipi capul de tetieră, chiar și la viteze de autostradă.
Ansamblul de propulsie este completat de un sistem mild-hybrid la 48V, care contribuie cu 12.4 kW și un cuplu de 153 Nm. Bateria acestui mild-hybrid este de 0.33 kWh, așadar un parcurs pur electric iese din discuție.
Sunetul motorului este extrem de plăcut când acul turometrului ajunge pe la 3.000 de rotații. L-aș putea asemăna cu sunetul modelelor BMW, echipate cu acel 3.0 litri diesel.
Din păcate, acele ezitări și ruperi de ritm ale cutiei pe care le-am văzut și pe CX-60, dar și pe versiunea Plug-in Hybrid de pe CX-80, încă există. Chiar dacă nu se întâmplă de fiecare dată, o să descoperi că la viteze mici, în oraș, cutia are momente în care e debusolată și schimbă cu o oarecare smucitură.
Totuși, în general, se vede că inginerii japonezi au ascultat de criticile aduse de clienți modelului CX-60, astfel că trecerile prin treptele de viteză sunt ceva mai fine.
deci stai ca nu inteleg. "La mers cuminte, în afara orașului, consumul a scăzut sub 5.5 l/100 km, lucru care arată măiestria motorului diesel." F interesant La mers cuminte in afara orasului probabil ca poti sa scoti acest consum cu ORICE masina din orice an de dupa 1990 si care costa de la 500 de euro in sus ! Sincer nu inteleg aceasta "maiestrie" de care se vorbeste in articol. Poate din cauza ca e asa de complicat si totusi functioneaza Mai ales ca i f scump. PS; Articolul trebuia marcat cu "P" doar ca sa intelegem si noi. asa , trebuie sa citim printre randuri