Interior

4.0

Dacă ai stat într-un Volkswagen Tiguan de ultimă generație, atunci te vei simți ca acasă în acest Tayron. Asta pentru că, cel puțin în ceea ce privește planul general al habitaclului, cele două modele sunt identice.

Materialele din partea superioară a bordului și a portierelor sunt moi și plăcute la atingere. Printre altele, ai o spumă care acoperă bordul, microfibră (dacă bifezi nivelul de echipare R Line), o inserție care imită metalul traversează întregul bord, iar pasagerul din dreapta are în față o zonă finisată în negru lucios și iluminată.

În părțile inferioare mai dai de plastic, dar, din fericire, este un plastic calitativ, dacă îi putem spune așa. Buzunarele portierelor sunt căptușite, totuși.

Volkswagen a înțeles că butoanele fizice sunt sfinte, așa că pe volan nu mai regăsim acele zone tactile ci butoane fizice, ca în vremurile bune. Nu același lucru se poate spune despre consola centrală, acolo unde butoanele pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.

Pentru că selectorul transmisiei a fost mutat pe coloana de direcție, toate comenzile (inclusiv pentru lumini și ștergătoare) le regăsești pe levierul din stânga volanului. Îți ia puțin să te obișnuiești, dar nu este un capăt de lume.

Mutarea selectorului în dreapta volanului înseamnă că tunelul central este foarte aerisit și plin de spații de depozitare. Nu ai o cotieră centrală convențională, dar nu te încurcă acest lucru, iar buzunarele portierelor sunt foarte generoase.

Mașina testată de noi a avut scaunele ergoActive Plus. Merită să le bifezi, pentru că sunt confortabile, sunt reglabile electric pe 14 direcții, au suport lombar ajustabil pe 4 direcții și funcție de masaj cu 10 puncte de presiune controlate pneumatic. Nu lipsesc funcțiile de memorie, încălzire și ventilație.

Nivelul de echipare R Line vine în standard cu scaune sport, cu tetieră integrată, îmbrăcate într-o combinație de stofă și piele. Cromatica, în acest caz, nu este cea mai fericită, având în vedere că ai doar nuanțe închise. Mai spală din păcate cusăturile contrastante, albastre, și sistemul de iluminare ambientală.

Personal, aș alege nivelul de echipare Elegance, cu ornamente din lemn natural și o tapițerie din stofă și piele în nuanțele Gri Mistral și Soul. La fel, aș bifa pachetul R-Exclusive (2.571 euro) care include și un plafon panoramic, din sticlă, cu o trapă acționată electric pentru a intra mai multă lumină naturală în habitaclu.

Așa cum spuneam, mașina noastră de test a fost în configurație cu 7 locuri. Pe rândul al doilea de scaune există spațiu suficient chiar și pentru cei cu o înălțime peste medie, în special la genunchi. Bifarea plafonului panoramic mai "fură" câțiva centimetri de la spațiul la cap, dar nu este atât de rău.

Portiera spate se deschide aproape la 90 de grade, tocmai pentru a facilita accesul pe al treilea rând de scaune. În plus, bancheta culisează. Acum, cele două locuri individuale din spate nu sunt cele mai confortabile pentru adulți, dar doi copii pot sta aici fără probleme.

Volumul de încărcare al portbagajului diferă în funcție de versiunea aleasă. De pildă, Tayron cu 5 locuri vine cu un portbagaj de 885 de litri, sau 2.090 litri dacă rabatezi bancheta.

În cazul lui Tayron cu 7 locuri, volumul portbagajului este următorul: 345 de litri cu toate scaunele în poziție normală, 850 de litri cu al treilea rând de scaune rabatat și 1.905 litri cu rândurile 2 și 3 rabatate.

Skoda Kodiaq se laudă cu un portbagaj de 910-2.105 litri, KGM Rexton are un volum maxim de 1.806 litri (236 l cu 3 rânduri de scaune și 641 l cu două rânduri de scaune), iar Kia Sorento are un portbagaj de 187 litri cu toate scaunele în poziție normală, 821 litri cu două rânduri de scaune și 2.011 litri cu un singur rând de scaune.

În cazul Mazdei CX-80, lucrurile stau în felul următor: cu rândul al treilea de scaune ridicat, volumul de încărcare al portbagajului este de 258 de litri. Dacă rabatezi scaunele din spate, obții un volum de 690 de litri, iar dacă rabatezi și al doilea rând de scaune ai aproape 2 metri cubi pentru bagaje (1.971 litri).

  • ds, luni, 14.07.2025 18:01

    Cred că este un model de nișă, mai ales dac[ vrei neaparta 7 locuri, au trecut vremurile când toată lumea fugea după tdi. Nu zic că ar avea și tdi-ul rostul lui, dar nu îl iei ca să-l freci în oraș toată ziua. La 60.000 + euro aș opta oricând pentru un Lexus 350 NX h, care doar că este cu 10 cm mai scurt, în rest este peste Tayron cam din toate pozițiile.

  • Jian de la Calafat, luni, 14.07.2025 19:18

    D-le Monenciu Felicitari. Excelent punctat. Pentru intreaga familie. Si, tin sa adaug, despre compatibilitati. Depline.

  • Jian de la Calafat, luni, 14.07.2025 20:38

    Nu-i bai. Doua voturi negative de la doi celibatari. P.S. Acest Drive-Test nu vi se adreseaza.

  • nsrei, luni, 14.07.2025 21:43

    Daca ar fi mai mic tayronul și aș avea salariu mai mare zău de nu m ar coafa asa ceva. Dar n am așa că mă mulțumesc cu ce am . pS pentru mers cu multi prieteni la munte exista trenul. Ăla chiar are destule locuri.

  • @ds, marţi, 15.07.2025 07:55

    NX este premium si este muult peste coaja asta de Vw. Iti iau ochii cu materialele dar partea de mecanica VAG a cazut rau de tot. Se defecteaza din senin, zici ca fac din plastilina componentele de caroserie. De electronica nu mai vorbesc, se vede ca sunt facute prin Est. Germanii au stiut in ultimii 20 de ani sa iti ia ochii cu componente care par solide dar nu in realitate nu sunt. Valabil pt toate marcile lor.