26 de ani de la moartea lui Gilles Villeneuve

Publicat joi, 08.05.2008 17:13 de Daniel Popescu

Pe 8 mai 1982, pilotul canadian Gilles Villeneuve inceta din viata in urma unui teribil accident suferit in calificarile pentru Marele Premiu al Belgiei.

Gilles Villeneuve nu a reusit performante deosebite in Formula 1, cel mai bun rezultat al carierei fiind locul 2 ocupat in clasament la finalul sezonului 1979. De altfel, pilotul canadian a reusit doar 6 victorii in Formula 1, terminand de 13 ori pe podium.

Insa lista sa scurta de performante demonstreaza totul despre atitudinea sa pe pista. Villeneuve nu calcula niciodata ce trebuia sa faca pe circuit, era un adept al spectacolului, iar odata ce ajungea pe primul loc era de neoprit. Nu isi menaja in niciun fel masina, fortand la maxim pentru a obtine cea mai buna performanta. Atitudinea sa era insa legata si de masina pe care o pilota.

Cu exceptia sezonului 1979, Gilles Villeneuve nu a avut la dispozie un monopost Ferrari cu adevarat competitiv. Mediocritatea masinii l-a obligat practic sa-si asume toate riscurile pentru a realiza ceva semnificativ in aceasta competitie.

Gilles Villeneuve a fost un erou pentru fanii Formulei 1, iar moartea sa l-a transformat intr-o adevarat legenda. Tragedia in urma careia si-a pierdut viata s-a petrecut pe 8 mai 1982, in cadrul calificarilor pentru Marele Premiu al Belgiei de la Zolder. Dupa ce a esuat in tentativa de a-l bate pe Didier Peroni in primul tur rapid de pista, Gilles Villeneuve a decis sa iasa din nou pe circuit pentru a realiza pole positionul.

Villeneuve realizase un timp intermediar bun in momentul in care a ajuns in spatele lui Jochen Mass, care rula incet in drum spre boxele echipei sale. Mass i-a eliberat lui Gilles trasa ideala, virand spre dreapta, pentru ca pilotul Ferrari sa il depaseasca.

Totusi, Villeneuve incepuse deja manevra de depasire pe acea parte, posibil din cauza problemelor de directie pe care le avusese in timpul antrenamentelor. Roata stanga fata a masinii lui Villeneuve a intrat in contact cu roata dreapta-spate a masinii lui Mass, iar monopostul Ferrari al canadianului a fost catapultat in aer in urma impactului. Masina s-a rostogolit partial inainte ca nasul masinii sa se loveasca de terasament, iar ulterior s-a oprit de-a lungul pistei. Violenta accidentului a redus masina la cockpit, iar scaunul masinii lui Villeneuve s-a rupt de fuzelaj. Villeneuve, ramas fara casca, a fost tarat de-a lungul pistei pana la iesirea din viraj.

Derek Warwick, primul pilot care a ajuns in acea zona a circuitului, a oprit masina si s-a grabit sa-i acorde primul ajutor lui Villeneuve. Ajutat de John Watson, el l-a scos pe Villeneuve dintre ramasite si l-a asezat pe pamant. In momentul in care echipa medicala a ajuns la fata locului, Villeneuve nu mai respira. Canadianul a fost resuscitat la fata locului, dar ranile sale au fost fatale. Gilles Villeneuve a murit in aceeasi seara la un spital din localitate.

Ulterior, medicii au stabilit ca ranile sale au fost provocate de forta cu care masina sa a "aterizat" dupa impactul initial. Desi moartea sa nu a produs un soc imens, dat fiind stilul sau de pilotaj, acest tragic eveniment a intristat intreaga lume a Formulei 1.

Va prezentam un scurt material video care surprinde momentul accidentului suferit de Gilles Villeneuve in 1982.



  • petros, joi, 08.05.2008 19:21
    Comentariu de la mine

    De Senna isi mai adfuce cineva aminte ? Pe 1 mai s-au implinit 14 ani de la moartea sa.

  • cristio13, sâmbătă, 10.05.2008 10:52
    senna

    DE SENNA,NIMIC??bine ai zis petros,A FOST DE 100 DE ORI MAI BUN CA Gilles Villeneuve !! SA VA FIE RUSINE CA NU ATI SCRIS NIMIC DE EL ! 1MAI-1994 - 1MAI 2008 = 14 ANI ,SINTETI CAM SLABUTI D-LOR !!!