FIA confirma schimbarile din calificari

Publicat sâmbătă, 05.04.2008 10:08 de Daniel Popescu

FIA a confirmat ca a schimbat regulile valabile pentru ultima parte a calificarilor pentru a evita incidentele de la Marele Premiu la Malaeziei.

Mai multi piloti Formula 1 au cerut forului mondial schimbarea regulamentului privitor la calificari, dupa ce Lewis Hamilton si Heikki Kovalainen au fost penalizati pe grila de start a MP al Malaeziei pentru ca i-au blocat in tururile rapide pe Nick Heidfeld si Fernando Alonso.

In plus, acestia au adus si argumentul referitor la siguranta pilotilor, intrucat masinile aflate intr-un tur rapid de pista aveau o viteza mult mai mare decat cele care se retrageau la boxe.

Dupa aproximativ doua saptamani de discutii, directorul de curse al FIA, Charlie Whiting, a confirmat ca pilotii vor fi obligati sa parcurga un tur de pista intr-un timp maxim prestabilit. Aceasta prevedere va fi valabila insa numai pentru Q3, ultima parte a calificarilor.

"Pentru a evita posibilitatea unui incident cauzat de diferentele de viteza ale masinilor pe parcursul tururilor rapide si cele de retragere la boxe pe parcursul Q3, atat timp cat pista este deschisa pentu cursa, orice pilot despre care se considera ca piloteaza nejustificat de lent pe parcursul acestor tururi, punand in pericol siguranta celorlalti piloti, va trebui sa raspunda in fata comisarilor de cursa", se arata intr-un comunicat de presa al lui Charlie Whiting.

"Masinile care pleaca de pe linia boxelor vor fi cronometrate intre linia a doua de Safety Car (cu 50 de metri inainte de primul viraj) si prima linie de Safety Car (dupa virajul 15) si se va considera ca orice pilot care depaseste timpul de 1'39" intre aceste puncte a condus nejustificat de lent".

  • Icemanflavi, sâmbătă, 05.04.2008 13:09
    Pfff

    Ce tampenie..sincer...parca astia la conducere sunt retardatii..de ce nu schimba clificarile de tot..mie personal mi-a placut atunci cand iesiau unu cate un pt. un tur rapid la calificari...pai aici se poate lucra sa iasa eventual cate 3 sa nu fie plictisitor si s-a rezolvat problema.