FIA va explica deciziile comisarilor de cursa

Publicat joi, 06.11.2008 10:34 de Daniel Popescu

FIA a anuntat ca, incepand din sezonul viitor, va dezvalui pe site-ul sau oficial explicatiile pentru deciziile comisarilor de cursa.

Sezonul 2008 a fost extrem de controversat dupa numeroasele penalizari dictate in timpul si la finalul mai multor curse, care au privat pilotii de top de mai multe puncte in clasament.

Intrunit miercuri la Paris, Consiliul Mondial al FIA a decis ca, incepand din sezonul viitor, sa ofere explicatii publice pentru deciile luate de comisarii de cursa.

Astfel, explicatii scrise ale fiecarei decizii vor fi publicate pe site-ul FIA, in locul unor confirmari simple ale deciziile, asa cum se intampla in prezent.

In plus, materialele video pe care se vor baza comisarii de cursa in luarea deciziilor vor fi publicate pe site-ul oficial al FIA. Mai mult decat atat, un nou sistem de reluari va fi implementat pentru oficialii cursei cu scopul declarat ca deciziile sa fie luate in timpul cursei propriu-zise, cu exceptia necesitatii unor dovezi suplimentare dupa finalizarea cursei.

De asemenea, FIA va modifica si sistemul de nominalizare a comisarilor de cursa. Astfel, cei care se vor pregati pentru acest rol vor participa la 5 Mari Premii sub observatie, iar fiecare oficial trebuie sa fi observat cel putin o cursa de Formula 1 pentru a putea primi super-licenta de comisar de cursa. FIA a confirmat faptul ca si fostii piloti de Formula 1 vor avea posibilitatea de a obtine super licenta de comisar de cursa.

In fine, Consiliul Mondial a aprobat extinderea vietii motoarelor de la doua la trei curse incepand din sezonul 2009.