Honda, echipa cu cele mai mari cheltuieli din Formula 1

Publicat marţi, 18.11.2008 14:57 de Daniel Popescu

Honda Racing este echipa cu cele mai mari cheltuieli din Formula 1 in sezonul 2008, in ciuda penuriei de rezultate obtinute de gigantul japonez.

Desi un buget substantial este vital pentru obtinerea unor performante majore in cea mai importanta competitie a sporturilor cu motor, resursele financiare nu se convertesc intotdeauna in rezultate bune obtinute pe pista.

Daca pana acum Toyota reprezenta cel mai bun exemplu in acest sens, anul 2008 a scos in evidenta o alta echipa japoneza cu performante similare.

Astfel, potrivit rapoartelor oficiale ale companiei, Honda Racing a cheltuit in sezonul recent incheiat 300 de milioane de dolari, desi echipa a terminat doar pe locul 9 in clasamentul constructorilor cu numai 14 puncte. Suma este cu aproape 50% mai mare decat in 2007, cand Honda cheltuia 217 milioane de dolari pentru a ocupa in final locul 8 in clasament.

Honda si-a asigurat din sponsorizari numai 10 milioane de dolari, restul sumei provenind de la constructorul auto cu sediul la Tokyo. Cea mai mare parte a sumei a fost cheltuiata pe programele initiate pentru motoare, in timp ce costul total al salariilor s-a ridicat la 52 de milioane de dolari. Raportat la cei 667 de oameni care lucreaza la echipa, acest lucru inseamna ca salariul mediu anual al unui angajat Honda Racing este de 80.000 de dolari.