Aflat în faliment, orașul Detroit își vinde colecția muzeală de mașini
62 de mașini și concepte, unele atât de rare încât nu au fost niciodată evaluate, vor fi vândute de orașul Detroit în încercarea de a recupera cât mai mult din datoriile de 20 de miliarde de dolari care au trimis fosta metropolă strălucitoare în faliment.
Confruntat cu probleme financiare grave care au dus la intrarea în faliment, orașul american Detroit - baza așa-numitului Big Three, grupul celor trei mari constructori auto americani, Ford, Chrysler și General Motors - recurge la măsuri disperate pentru a reveni pe linia de plutire și pentru a-și recâștiga măcar o parte din strălucirea de odinioară.
Cu o mare parte dintre clădirile istorice abandonate și aflate într-o stare avansată de degradare, orașul american e hotărât să găsească metode de a valorifica tot ce se poate din propriile active. Iar una dintre potențialele surse importante de venituri imediate este muzeul auto al orașului, care deține o serie de exponate extrem de rare și de valoroase.
Conform unui prim inventar, în muzeul mașinilor orașului Detroit se află 62 de exponate cu valoare istorică incontestabilă. Printre acestea se numără prototipul din 1963 din care s-a născut Mustang 2, ambele concepte Ford Cougar 2 de asemenea din 1963 (un coupe și un cabriolet bazate pe Shelby Cobra) și Dodge-ul Coupe din 1919 deținut de John Dodge, unul dintre frații care au fondat compania care le-a purtat numele. Această ultimă mașină poartă inițialele aurite JFD și afișează doar 4126 de mile parcurse.
La capitolul "mașini deținute de nume mari" se încadrează și exemplarul Cadillac Osceola donat muzeului de familia lui Henry Leland, cel care a fondat Cadillac după ce s-a certat cu Henry Ford și care, ulterior, a fondat și marca Lincoln, pe care a vândut-o celor de la Ford.
Între mașinile pline de istorie pe care le va vinde muzeul din Detroit se află un prototip Packard Pan American din 1951, unul dintre cele nouă exemplare Stout Scarab construite de William Stout (cel care a desenat avionul Trimotor pentru Henry Ford), un Dodge Caravan din 1984 donat de Sandra Studebaker, un Chrysler Airflow din 1934, o limuzină Cadillac din 1987 și un AMC Pacer construit în anii '70.
Cele mai multe dintre cele 63 de mașini care vor fi scoase la licitație se află în stare impecabilă, fiind depozitate în condiții perfecte și acoperite cu folie aerată. Colecția de mașini este cotată la circa 12 milioane de dolari, însă specialiștii se așteaptă ca vânzarea independentă a fiecărui exponat să multiplice de câteva ori această sumă, mai ales având în vedere faptul că unele dintre exponate nu au fost niciodată evaluate oficial.
Partea trista a acestui articol nu este vanzarea colectiei, ci faptul ca aceasta se va vinde pe bucati si va fi cam greu de reunit asa multe exemplare rare a unor masini care au facut istorie sau care au contribuit la scrierea ei. In locul administratiei Detroit-ului, nu as fi ales sa vand o asemenea colectie. Cu o floare nu se face primavara asa ca nici cu 40-50 de milioane de dolari (presupunand ca atat ar obtine din vanzarea masinilor) nu poti achita o datorie de 2 miliarde.