Detectorul de radar, legal
Odata cu aplicarea noului Cod Rutier detectoarele de radar vor fi legale. Masura este aplicata deoarece scopul Politiei Rutiere este de a reduce viteza pe sosele.
Cunoasterea si folosirea detectoarelor de radar este o practica folosita intens pe soselele din Romania. Cursa “care pe care” dintre soferii de autoturisme din tara noastra si masinile de politie dotate cu radar a fost una dintre cele mai importante constante ale traficului pe soselele din RomaniaApropierea de legislatia europeana in contextul aderarii in Uniunea Europeana a facut ca anumite prevederi a Codului Rutier sa fie modificate. Chestiunea dispozitivelor detectoare de radar pana la adoptarea noului Cod Rutier ramane una sensibila si cel putin imorala. Problema se desfasoara in felul urmator: legislatia romaneasca permite vanzarea si achizitionarea detectoarelor de radare, dar nu permite folosirea lor, fapt care ilustreaza neconcordanta legislativa existenta.
Aparitia noului Cod Rutier, asa cum am spus, intr-o varianta mult mai europeana, duce la unele schimbari semnificative, iar amplasarea detectorului de radar nu mai este ilegala, ci este considerata o masura preventiva. Scopul politiei rutiere este sa reduca viteza pe sosele, nu sa dea amenzi, asta cel putin la nivel oficial. Folosirea unui detector de radar, produce acest fapt, ceea ce duce la indeplinirea scopului politiei rutiere.
Antiradarele, dispozitive care bruiaza aparatele de radar sunt interzise. In ceea ce priveste pretul unui dispozitiv de detectare a radarului acesta variaza foarte mult. Cele mai ieftine sunt 100 de euro, dar in functie de performanta acestea pot ajunge si la 1000 de euro.
poate ca de acum militienii vor trece la lucruri mai serioase decat panda la intersectii in locuri bine mascate rusine hoti de militieni