Efectul eliminării timbrului de mediu: taxele auto plătite între 2007-2013 nu mai pot fi recuperate

Publicat vineri, 03.02.2017 10:37 de Daniel Popescu

Taxele auto care au fost în vigoare în perioada 2007-2013 nu mai pot fi recuperate de șoferi conform planificării inițiale ca urmare a eliminării timbrului de mediu.

Timbrul de mediu a fost eliminat începând din 1 februarie prin Legea 1/2017, însă acest lucru are un efect nefast asupra tuturor șoferilor care intenționau să-și recupereze taxele auto plătite anterior.

Legea 1/2017 prevede implicit abrogarea Ordonanței de Urgență OUG 9/2013, cea prin care a fost introdus timbrul de mediu. Respectiva Ordonanță de Urgență include și procedura de recuperare a banilor plătiți pe toate taxele auto de până în 2013, care astfel nu mai este valabilă după intrarea în vigoare a legii 1/2017.

Informația a fost vehiculată în presă încă de la jumătatea lunii ianuarie, iar acum a fost confirmată inclusiv de oficialii Ministerului Mediului. "Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță. Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare'', precizează Ministerului Mediului.

Autoritățile anunțaseră în luna martie a anului trecut că toţi proprietarii de maşini care au plătit taxa de poluare între 2007-2013, adică înainte de introducerea timbrului de mediu, îşi pot primi banii înapoi eșalonat, pe o perioadă de 5 ani. Procedura completă pentru recuperarea taxei auto a fost anunțată abia o lună mai târziu.

Șansele ca autoritățile să emită un act normativ care să prevadă restituirea taxelor auto sunt însă destul de mici, mai ales că și precedenta procedură a fost anunțată doar după ce România a fost obligată să facă acest lucru de către Comisia Europeană.

Via AvocatNet

  • mishazaitev, vineri, 03.02.2017 11:22

    Haideti sa punem lucrurile la punct. Acea ordonanta care prevedea restituirea pe cale administrativa a sumelor de mediu. prevedea returnarea sumelor care au fost platite esalonat, cu taraita. In acelasi timp, ea suspenda orice actiune de executare silita impotriva statului deschisa de cei care s-au judecat in vederea recuperarii timbrului de mediu. Cu alte cuvinte oamenii care s-au judecat cu statul in vederea recuperarii acelorsume si au obtinut hotarari judecatoresti care obligau autoritatile publicie sa le restituie in totalitate nu puteau pune in executare silita aceste hotarari pentru ca, in mod abuziv, un text de lege interzicea acest lucru, obligandu-i sa astepte sa fie despagubit putin cate putin. Prin urmare abrogarea ordonantei respective este un fapt pozitiv, zic eu, pentru ca acele hotarari judecatoresti vor putea fi puse in executare fara probleme cu tot cu cheltuielile de judecata si de executare pe care aceasta operatiune le presupune. De asemenea, cei care au de recuperat taxe de mediu, pot da linistiti statul in judecata in vederea restituirii acestora astfel incat sa le poata obtine in totatalitate si sa nu astepte ani de zile pana cand statul se va indura sa le plateasca.

  • Andy, vineri, 03.02.2017 14:43

    In 2012 am platit timbru de mediu la masina noua pe benzina (euro 5)! Asta mi se pare cea mai mare stupizenie posibila. Inteleg sa arzi tot ce e sub standardul de poluare din momentul respectiv, insa sa taxezi si standardul in vigoare e idiotenie curata. Oricum, nu-mi faceam iluzii ca-i pot recupera. Sa-ti dea statul bani inapoi e aproape imposibil in Romania.

  • M_Frank, vineri, 03.02.2017 15:49

    Deci: timbrul de mediu era perfect legal pentru masinile NOI. Eu m-am lovit de aceasta stupizenie anul trecut. Indiferent de se intampla cu timbrul de mediu, cei care si-au cumparat masini noi nu ar fi putut sa-si recupereze aceasta taxa (verificat cu avocat). Imi place ca nici un articol pe tema timbrului de mediu nu face referire la masinile noi care tot trebuiau sa plateasca timbrul de mediu. PS: in 2012 am recuperat vechea taxa integral(nu se numea timbru de mediu)

  • Aciduzzu, vineri, 03.02.2017 17:09

    Ba da, restituirea merge pe cale judiciară. Dovada nelegalităţii încasării banilor e însăşi abrogarea legii.

  • hazard, vineri, 03.02.2017 17:21

    aha, deci asta era chichita :) Repede, luati-va masini de afara, ca s-ar putea sa introduca o noua taxare (ilegala , cu siguranta). Dar returnarea banilor deja luati nu se va mai face. Romani, tocmai ati fost furati fara nicio sansa de dreptate!

  • viorel, duminică, 05.02.2017 18:19

    eu am primit anul trecut prima transa sa inteleg ca numai primesc cele 4 rate esalonate?

  • Nelamurit, joi, 02.03.2017 12:36

    Ce se intampla cu cei care au platit aceste taxe in cursul anilor 2015 si 2016? Ei nu au nici o sansa de recuperare?