OFICIAL: GM a vandut tehnologia Saab chinezilor de la BAIC

Publicat luni, 14.12.2009 15:41 de Mircea Meșter

Platformele, matritele si tehnologia modelelor Saab 9-3 si 9-5 au fost vandute de General Motors companiei chineze BAIC.

General Motors a anuntat oficial ca a vandut o parte dintre platformele si tehnologia Saab catre compania chinezeasca Beijing Automotive Industry Holding Company (BAIC). In comunicatul de presa care anunta tranzactia, compania americana sustine ca obiectul acesteia este reprezentat de "matritele, motoarele turbo, transmisiile modelelor Saab 9-3 si 9-5 si utilajele aferente acestora"

. In plus, inginerii Saab ii vor ajuta pe cei chinezi sa integreze tehnologia nou-achizitionata in viitoarele modele BAIC.

"Aceasta mutare este excelenta pentru ambele parti, acum si in viitor. Am dezvoltat o relatie foarte buna cu BAIC si asteptam cu nerabdare sa lucram alaturi de inginerii acestei companii pentru a integra tehnologia Saab in viitoarele lor modele", este declaratia pe care a facut-o in urma tranzactiei Jan Ake Jonsson, directorul Saab Automobile.

Intelegerea dintre cele doua parti vine dupa ce alianta de ocazie dintre Koeniggsegg si BAIC, al cincilea producator auto al Chinei, a anuntat ca renunta la cumpararea Saab din cauza intarzierii unui imprumut pe care Koeniggsegg l-a cerut din partea Bancii Europene pentru Investitii. Imediat dupa acest moment, BAIC a anuntat ca va continua negocierile individuale cu General Motors, principalul rival al BAIC in aceasta afacere fiind olandezii de la Spyker.

"Cred ca este o mutare foarte inteligenta din partea BAIC. tehnologia este elementul de care companiile chinezesti au nevoie pentru a reusi pe pietele inca neexplorate. Cand ai la dispozitie tehnologia necesara si poti sa lansezi modele evident imbunatatite, poti sa incepi sa iti cresti brandul pas cu pas", sustine Hou Yankun, un analist auto al Nomura International, citat de AFP.

Desi se afla la prima achizitie de acest tip, BAIC nu inaugureaza o colaborare cu un constructor european. Producatorul chinez are pe rol colaborari de tip joint venture cu Daimler si Hyundai si a incercat fara succes sa cumpere Opel, insa a renuntat la idee dupa ce nu a reusit sa ajunga la un acord cu GM in ceea ce priveste drepturile de proprietate asupra unor bunuri si tehnologii utilizate de compania germana.

In ciuda afacerii incheiate astazi - al carei pret nu a fost publicat de niciuna dintre parti - viitorul Saab ramane inca incert.

via | GM | AFP | BAIC

 

  • Aditza, luni, 14.12.2009 16:09

    Incet, incet noua ordine mondiala se instaleaza :( In aceasta ecuatie chinezii se pare ca au un cuvant greu de spus.

  • ian, luni, 14.12.2009 16:17

    aditza imi place cum gandesti ,apropo sti ce scrie pe bancnota de 1 dolar?

  • pit75, luni, 14.12.2009 17:26
    GM - death

    Asa incet ...incet se stinge gloria.... Se muta masonii inspre Est..., asta scrie pe dolar?

  • gicu, marţi, 15.12.2009 09:37
    SAAB

    Ce se cumpara SAAB pana acum dar de acum inainte ce se vor mai inghesui clientii sa cumpere SAAB, care se dorea o marca premium exclusivista. La aceeasi tehnologie imi cumpar BAIC sau cum naiba se numesc si de 10 ori mai ieftin........ Mare pacat si mare mpierdere pentru industria auto

  • Aditza, marţi, 15.12.2009 11:33
    @ian

    "Te referi la Novus Ordo Seclorum?" sau la "In God We Trust" :D

  • ian, marţi, 15.12.2009 17:18
    fin

    da, novus ordo seclorum .varianta aII-a,, in god we trust ,,nu stiu daca se refera la dumnezeu sau la ...acel ochi de pe bancnota ,inscris in triunghiul din varful piramidei.ochiul a tot vazator care-l reprezinta pe lucifer sau diavolul.si totusi e un site cu mashini nu stiu ce ne-a apucat...?