Prima "baie" cu şampanie s-a născut pe podiumul de la Le Mans
În 1967, piloţii Dan Gurney şi A. J. Foyt sărbătoreau câştigarea podiumului de la Le Mans cu o sticlă de şampanie. Expresia extazului avea să devină un obiei păstrat cu sfinţenie de generaţiile viitoare.
La finalul fiecărui Mare Premiu de Formula 1, piloţii de pe podium sărbătoresc reuşita cu o baie de şampanie. Manifestarea este familiară şi în celelalte competiţii, cum sunt WTCC sau WRC, însă puţini ştiu unde îşi are rădăcinile. O sticlă de şampanie istorică, scoasă la iveală după zeci de ani, rememorează prima baie cu băutura victorioasă.
În 1967, doi piloţi, Dan Gurney şi A. J. Foyt, sărbătoreau victoria în Cursa de 24 de ore de la Le Mans, după o evoluţie spectaculoasă la volanul unui Ford GT40 Mark IV. În faţa podiumului se aflau două figuri legendare în istoria automobilismului, Caroll Shelby şi Henry Ford II, înconjuraţi de mecanici şi personalul de asistenţă.
Aflaţi pe podium, cei doi piloţi au pus ochii pe o sticlă de şampanie Moet&Chandon cu care şi-au onorat colegii şi pe cei doi şefi. Perdeaua de spumă a devenit de atunci un obicei pentru fiecare câştigător al cursei de la Le Mans.
Astăzi, la mai bine de 44 de ani de la momentul istoric, sticla reapare în atenţia publicului. Un fotograf al revistei Life, pe nume Flip Schulke, îi dăruieşte lui Dan Gurney sticla pe care însuşi pilotul i-o făcuse cadou după câştigarea cursei.
via | autoblog
...uite o chestie interesanta. Intotdeauna am crezut ca e mai veche traditia