Producția europeană de automobile ar putea scădea cu 6.8 milioane de mașini pe an din cauza crizei energiei
Potrivit unei prognoze a companiei S&P Global Mobility, producția de automobile la nivel european va scădea cu 6.8 milioane de mașini pe an din cauza crizei energiei. Asta înseamnă că producția va scădea cu 40% sau cu 1 milion de vehicule în fiecare trimestru până la sfârșitul lui 2023.
Industria auto, în special cea din Europa, este pe cale să se confrunte cu o nouă criză, suprapusă peste cele deja existente. Încă de la începutul pandemiei de coronavirus și mai apoi a războiului din Ucraina, nivelul producției de automobile a scăzut simțitor la nivel mondial.
Din nefericire, lucrurile nu par a se îmbunătăți în viitorul apropiat, ba dimpotrivă. O prognoză realizată de compania S&P Global Mobility arată că producția de automobile, cel puțin la nivel european, va avea parte de o scădere semnificativă, care va dura până la sfârșitul anului viitor, din cauza crizei energiei.
Mai precis, producția europeană de automobile va scădea cu aproximativ peste 1 milion de vehicule în fiecare trimestru din cauza acestei crize. Asta înseamnă o scădere de 40% pentru fiecare trei luni până la sfârșitul lui 2023 și o scădere cu până la 6.8 milioane de mașini anual.
Uzinele producătoare de mașini de pe continentul nostru au o capacitate de producție cuprinsă între 4 milioane și 4.5 milioane de mașini per trimestru. Însă, cu restricțiile de energie, capacitatea de producție va scădea la 2.8 milioane de mașini pentru fiecare 3 luni.
Compania a luat în considerare și țările care sunt cele mai bine pregătite pentru a face față acestei crize, mai ales în timpul iernii. Potrivit firmei, uzinele din Germania și Cehia sunt cele mai bine pregătite datorită dependenței reduse de electricitate derivată din gaze și al nivelului de stocare a gazelor. Alte uzine, precum cele din Spania, Belgia și Italia nu sunt la fel de bine pregătite pentru criză.
via Automotive News Europe (înreg.)
Nu-i așa ca viitorul va fi electric? Deja se vede clar ce și cât se poate… nu este curent sa le producă, ce sa ma vorbim de consumul zilnic al unei electrice. Incompetenta clasei politice (și nu numai), lipsa fixării unor obiective realiste, coordonarea si sincronizarea dezvoltării infrastructurii cu visele lor umede nu doar ca nu va face posibila tranziția, o va pune chiar pe butuci.