Proiect de lege: suspendarea permisului pentru consum de alcool ar putea fi înlocuită cu 6 luni de condus cu un dispozitiv de detectare a alcoolului
Șoferii prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice ar putea fi obligați să conducă 6 luni cu un dispozitiv care oprește motorul mașinii dacă detectează alcool în aer, în loc să aibă permisul suspendat pentru 3 luni, potrivit unui proiect de lege.
Mai mulți parlamentari au depus la Senat un nou proiect de lege care vizează modificarea Codului Rutier, iar de data aceasta propunerea vizează șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice.
În prezent, șoferii depistați cu o concentrație de până la 0.8 miligrame de alcool pur pe litru în sânge au permisul suspendat pe o perioadă de 3 luni. Noul proiect prevede însă că polițistul rutier va avea posibilitatea să înlocuiască această sancțiune cu obligația șoferului de a conduce timp de 6 luni cu un dispozitiv numit Alcool-Stop care oprește automat motorul în cazul în care acesta detectează alcool în aer.
"În funcţie de circumstanţe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancţiunii complementare a restricţionării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile în locul sancţiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile", se precizează în proiectul de lege.
Într-o astfel de situație, polițistul rutier va reține permisul de conducere și va oferi șoferului o dovadă înlocuitoare care oferă drept de circulație doar pentru mașinile echipate cu dispozitiv Alcool-Stop. În cazul în care șoferul nu va respecta această cerință, acesta va risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni și 3 ani sau o amendă.
Inițiatorii proiectului de lege afirmă că Alcool-Stop este un dispozitiv montat la sistemul de pornire al motorului care permite pornirea motorului doar atunci când nu se semnalează alcool în aerul expirat de șofer. Cel mai probabil, inițiatorii legii consideră că utilizarea aparatelor Alcool-Stop va ajuta șoferi să renunțe la consumarea băuturilor alcoolice înainte de urcarea în mașină.
Chiar dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial, interval de timp în care vor apărea și dispozitivele Alcool-Stop pentru aplicarea noii sancțiuni.
La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a propus introducerea obligatorie a alcoolmetrelor în toate mașinile, mai întâi pentru șoferii profesioniști în 2020 și ulterior și pentru celelalte categorii de conducători auto.
Via Ziarul Financiar
Cu alte cuvinte dispare pedeapsa. Pai tocmai retinerea carnetului ii mai opreste in prezent pe unii soferi.