Scurtcircuit pe circuit. Am fost acasă la Titi Aur şi ne-am întors cu creierele vraişte

Publicat joi, 22.10.2015 17:46 de Mircea Meşter, Foto: Renault

Înainte să vă imaginaţi vreo ştire de ora 5, vă spunem doar că e de bine. Renault ne-a invitat la Academia Titi Aur ca să ne explice cum se mişcă pe circuit noul Clio RS Trophy şi mai ales Clio Cup, versiune de competiţie destinată exclusiv pistei. Ceea ce vă dorim şi dumneavoastră.

Multiplul campion naţional de raliuri Constantin "Titi" Aur a reuşit să construiască la marginea comunei Crevedia, la vreo 20 de kilometri de Bucureşti, un autodrom excepţional în care oricine poate deprinde secretele şofatului sportiv sau să facă cunoştinţă cu tainele şofatului în general în cadrul unor cursuri de conducere defensivă.

Dacă vrei să devii mai bun la volan şi ai noroc, poţi să-l ai instructor chiar pe Titi. În cazul în care el este ocupat cu chestiuni organizatorice - inerente în cazul unei baze unice în acest moment în România - vei avea la dispoziţie instructori antrenaţi la rândul lor de fostul mare pilot de raliuri.

Noi am vizitat baza cu ocazia evenimentului de lansare a noului Renault Clio RS Trophy, organizat de biroul românesc al celor de la Renault. Nu ştiam la ce să ne aşteptăm, însă am aterizat într-un mic paradis al maşinilor şi al ceea ce ar trebui să însemne bază a motorsportului în România. 

E adevărat, circuitul principal al autodromului are doar 1.2 kilometri, însă este construit astfel încât să conţină toate tipurile principale de viraje, de la şicane strânse la "S-uri" şi până la o "parabolică" care se încheie în linia dreaptă. A rezultat un circuit extrem de tehnic, pe care-l parcurgi fără prea multe momente de relaxare, ceea ce înseamnă că adrenalina se află la cote înalte pe tot parcursul tururilor pe care le realizezi acolo. În plus, în zonă găseşti un circuit off-road cu macadam sau zone de îndemânare pe care învăţăceii pot să înţeleagă de ce mâinile trebuie să stea corect pe volan, nu după cum vor analiştii de spălătorie. Tacâm complet.

Aici, în virajul ăsta, vei învăţa ce n-ai învăţat la fizică în 8 ani de şcoală.

De la 200 de cai...

Iar maşinile au fost perfecte pentru o şedinţă la pedale într-o dimineaţă însorită de octombrie. Am început pilotând timp de câteva tururi un Clio RS, versiunea de 200 de cai putere a modelului francez. În mod normal, o zi cu RS e una fericită. În cazul nostru, tururile cu RS au fost doar încălzirea. Duşul dinainte de piscină.

Asta pentru că am trecut apoi pe noul Clio RS Trophy, vedeta zilei pentru că tocmai s-a lansat oficial în România. Model pe care-l vom prezenta într-un test pe larg peste câteva săptămâni pe Automarket. Deşi are doar 20 de cai în plus, schimbările la nivel de direcţie şi de suspensii se simt imediat ce abordezi primul viraj, iar cei 1800 de euro în plus pe care-i vei investi pentru a intra în posesia unui RS Trophy vor fi bani puşi la bătaie cu cap. Vei avea în garaj 220 de cai putere, deci cea mai puternică maşină subcompactă din zona non-premium (Mini JCW şi Audi S1 sunt singurele care trec peste această bornă) şi îndeajuns de multă plăcere la pachet încât să uiţi că motorul de 1.6 litri Turbo al unei astfel de maşini consumă ceva mai mult decât cel al unei maşini de oraş normale.

...la 900 de kile

Vârful experienţei de pe circuitul lui Titi Aur a fost însă reprezentat de cele 10 minute la volanul lui Clio Cup. Maşină de circuit pe care piloţii profesionşti sau în devenire aleargă pe marile circuite ale lumii într-o competiţie monomarcă semnată Renault. Motor de 2.0 litri, cutie secvenţială, suspensii cimentate şi aceleaşi trei pedale pe care le ai în propria maşină, dar un mod complet diferit de funcţionare. Ai nevoie de măcar două-trei tururi pe circuit pentru a înţelege vag ce poate să facă maşina care cântăreşte abia 900 de kilograme, iar pe când te dumireşti şi începi să prinzi din mers trasele radical modificate faţă de cele abordate cu un Clio de stradă, timpul tău s-a terminat. 

Clip RS Trophy în acţiune.

Ai noroc cu faptul că ţi-au fost rezervate alte câteva tururi ca pasager cu un pilot profesionist la volan, momente în care-ţi dai seama că între ce ştii tu să faci şi ce face el la 50% din efortul pe care poate să-l depună e o distanţă care nu se acoperă decât în ani întregi de exerciţiu. Vorba unui coleg de breaslă: nu vreau să ştiu care-i diferenţa între un şofer român care de la şcoala de şoferi nu a mai dat pe la vreun curs şi aceşti piloţi.

Chez Titi

Partea bună în toată povestea asta este că România se mişcă. Avem şcoli de pilotaj defensiv sau sportiv care îţi pot desţeleni instinctele şi te pot învăţa măcar să ţii volanul corect în mână, iar la baza lui Titi Aur porţile sunt întotdeauna deschise pentru cei care-şi doresc să înveţe pentru ei.

De acum, şi în cadru demn de orice ţară civilizată din Uniunea Europeană. 

Ca-n afară. Aşa te simţi la autodromul Titi Aur.
  • Norbert, joi, 22.10.2015 18:27

    Vaii sunt impresionat pana la lacrimi. Iti dai seama ce stiu aia sa faca ....toti sunt campioni de talie mondiala la care un Loeb priveste cu disperare gandind ca nu va fi niciodata atat de tareeee. Ce sa zic...ce comparatii faceti voi... un sofer de toata ziua nu are nevoie de valente sportive. Va recomand sa faceti mai des plecaciuni la cursurile de pilotaj.

  • mircea, joi, 22.10.2015 19:02

    @Norbert Un şofer de toată ziua nu are nevoie de valenţe sportive. Dar în ţara în care mor cei mai mulţi oameni la mia de locuitori din Europa, în ţara în care centura e purtată de 52% dintre şoferi şi în ţara în care educaţia rutieră din şcoală este inexistentă, lucrurile pe care le înveţi la o şcoală de conducere defensivă - oricare ar fi ea - au mari şanse să-ţi salveze viaţa la un moment dat. În rest, da. Lucrurile sunt frumoase. Maşinile la fel. Şi merg tare. Şi frânează. Poate.

  • EuroNCAP, joi, 22.10.2015 22:08

    He he... cind a debarcat in raliurile nationale la inceputul anilor '90, "Birladeanul zburator" a adus un standard de pregatire pe care multi se straduiesc sa-l atinga astazi. Nu sint surprins sa vad ce a facut la Crevedia. Bravo Titi Aur!

  • Bogdan, joi, 22.10.2015 23:00

    @Mircea: Corect, scoala de pilotaj ajuta enorm, o manevra simpla invata corect iti poate salva viata oricand... Doar ca, din pacate, in tara asta plina de papagali la volan, care au facut cateva ore cu intructorul mergand cu 20 km/h, apoi se urca-n cine stie ce minunatie si habar nu are cum se opreste hardughia de la 100 km/h, tot noi, astia care constientizam ce inseamna adevaratul sofat vom profita de ofertele existente la ora actuala din partea unor pasionati ca dl. Aur. Personal consider ca o mica reclama la asemenea evenimente este bine venita si as vrea sa merg acolo, mai ales ca acum vreo 20 de ani am urmat cursuri de pilotaj cu dl Stefan, si bainuiesc ca lucrurile au mai evoluat intre timp, doar ca am intrebat de "scoruri" si, pentru un muritor de rand, preturile mi s-au parut prohibitive... @Norbert: omule, ai dreptate, la cei 10 km pe zi pe care-i faci cu metroul nu ai nevoie de prea multa scoala... :)

  • Norbert, joi, 22.10.2015 23:52

    Este adevarat. In Romania ar trebui sa fie reexaminati toti soferii dupa alte standarde decat cele care sunt in vigoare. Majoritatea nu ar trebui sa detina un permis. Eu tot ce vrea sa subliniez este faptul ca nu vad rostul reclamei stilului de conducere sportiv cel care se poate face pe un circuit atata timp cat marea majoritate a soferilor conduc doar pe drumurile publice.

  • mircea, vineri, 23.10.2015 10:31

    @Norbert Ai fi surprins să afli câte lucruri au în comun unele cu altele. De la poziția corectă la volan la deciziile pe care trebuie să le iei în fracțiuni de secundă atunci când e nevoie. De la cum ții mâinile pe volan la ce faci cu picioarele și pedalele. Ai avea surprize mari, pe cuvânt.

  • scamel, vineri, 23.10.2015 11:20

    e foarte bine ca un sofer de oras sau unul de duminica sa stie sa stapaneasca masina in conditii periculoase si sa nu fie niciodata nevoie de asa ceva. cat despre titlu, unii din colegii tai erau zdruncinati de mult

  • Norbert, vineri, 23.10.2015 12:53

    @Bogdan Domnule Bogdan daca ai cunoaste istoricul meu de sofer inceput la varsta de 11 ani in curtea casei, la categoriile de permis obtinute, la sutele de mii de km parcursi prin europa probabil ai gandi diferit. Este greu sa judeci corect un om atata timp cat nu sti nimic despre el.

  • Daria General Turbo, vineri, 23.10.2015 16:50

    Si eu am fost pe acest MINUNAT CIRCUIT ! Dar ...cu motorul. Husqvarna TC 85. La supermoto alaturi de alti copii. Este un circuit tehnic, deosebit, care imbina corspunzator partea de asfalt cu macadamul. Ne lipsea un circuit de asemena nivel la Bucuresti. MULTUMIM Domnului Titi Aur si speram sa ne primeasca si anul viitor sa concuram in campionatul national supermoto pe acest circuit !

  • mowgli, sâmbătă, 24.10.2015 14:31

    @Norbert eu am inceput sa conduc de la 4 ani. Asa, si ? Poti avea 3 milioane de kilometri prin India si 73 de categorii in permis, ca un pusti talentat de 16 ani iti da lectii. Unii au impresia ca, cu cat faci mai multi km, cu atat devii mai bun si un fel de Sensei in fata juniorilor care fac 10.000 pe an. Norbi draga, la cursurile de pilotaj nu te invata cum sa-i dai blana la semafor cat mai eficient sau cum sa-i iei fata vecinului care si-a facut "cip tiuning". E vorba despre altceva, ceva pe care, din pacate, multi dintre noi nu doar ca nu-l inteleg, dar il si scuipa si vad inutil. Iti recomand si eu sa faci cateva ture cu un pilot in dreapta, sa stai de vorba cu el, si ai vezi ca toate miile alea de KM prin Europa, le-ai facut degeaba si gresit.

  • cr, sâmbătă, 24.10.2015 17:20

    Toti erati soferi inca din burtile mamelor voastre :)) . Ba ca unu a condus de la 11 ani ba ca altul de la 4 ani:)))) Un singur lucru am de zis . Mai mult de 25 de ani nu aveti niciunul in cazul asta .. Daca pui la socoteala faptul ca prin 90-95 nu erau multi cei care aveau masini e clar ce mari soferi sunteti :))