Un fost angajat Ford a fost arestat pentru spionaj industrial in favoarea Chinei

Publicat marţi, 20.10.2009 11:23 de Sebastian Toma

Un chinez care a lucrat 10 ani pentru compania Ford a fost acuzat de furt al secretelor industriale si de incercarea de comercializare a acestora.

Un inginer care a lucrat pentru Ford din 1997 pana in 2007 a fost arestat la aeroportul O’Hare din Chicago la intoarcerea in Statele Unite ale Americii. Potrivit autoritatilor americane, Xiang Dong Yu a incercat sa vanda mii de pagini cu documente de design de la Ford si numeroase alte pagini cu specificatii tehnice detaliate unor producatori de automobile din China.

Informatiile furate contineau specificatiile de montare ale motoarelor si ale cutiilor de viteze, dar si diagrame ale sistemelor de injectie si subansamblelor electrice.

Xiang Dong Yu a obtinut aceste documente cu scurt timp inainte de parasirea companiei americane, cand a copiat cele 4.000 de fisiere pe un HDD extern. In prima faza, fostul inginer de la Ford a incercat sa vanda secretele companiei americane contra unui post in cadrul companiei Shanghai Automotive Industry Corp. Acesta a fost refuzat, dar a reusit ulterior sa obtina un loc de munca in cadrul companiei Beijing Automotive Industry Corp.

Autoritatile americane nu au anuntat daca Xiang Dong Yu a obtinut postul in cadrul companiei BAIC contra documentelor secrete de la Ford. Inginerul chinez este acuzat de furtul secretelor industriale, tentativa de a fura informatii secrete si accesul neautorizat la un computer restrictionat. Chinezul ar putea primi intre cinci si 10 ani de inchisoare pentru faptele sale si va trebui sa plateasca 250.000 de dolari pentru fiecare cap de acuzare pentru care va fi gasit vinovat.

Via | DetroitNews

  • Challenger, marţi, 20.10.2009 11:38

    intotdeauna comunistii au fost peste capitalisti! Au avut o retea de spionaj mult mai complexa.

  • Alex, marţi, 20.10.2009 11:46

    O da, a si avut ce sa fure si mai ales de la cine sa fure! =)) Probabil a furat modul in care poti fi falimentar pana te ajuta statul sa nu mori.

  • NeoGalaxy, marţi, 20.10.2009 14:05

    Ciudat pentru ca cele mai puternice tehnologii si mai fiabile au venit cam din tarile "foste" comuniste sau naziste, practic putine tehnologii au venit din tarile "libere" si "democratice'.

  • CCD, miercuri, 21.10.2009 15:44

    @Alex Din cate stiu eu Ford nu este nici falimentara si nici nu a beneficiat de ajutoare de la stat.