Guvernul ar putea să taxeze revânzarea automobilelor înscrise în România
Guvernul discută impozitarea primei vânzări a vehiculelor înmatriculate în ţară înainte de 1 iulie 2008, informează Mediafax.
Guvernul vrea să modifice sistemul de aplicare a taxei auto pentru a aduce birul în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene. Potrivit celor de la Mediafax, există două variante discutate de membrii executivului: introducerea unei taxe auto la prima vânzare, care va fi valabilă pentru automobilele înmatriculate în România înainte de 1 iulie 2008 şi se va calcula într-o măsură similară cu cea a actualei taxe auto, dar va primi o reducere de 30% sau introducerea unei taxe de poluare anuale, care va fi aplicată fiecărui automobil înscris în România.
Prima variantă are un scop ascuns, respectiv de a "fenta" decizia organismului european fără a schimba nimic în legislaţia actuală. În plus, această decizie are potenţialul de a obţine bani de la contribuabilii cinstiţi care deţin unul sau mai multe automobile şi vor să le vândă la un moment dat. Dacă legea va fi aplicată în forma citată de cei de la Mediafax, piaţa auto second-hand din România va suferi un nou declin, mai puternic decât cel întâlnit în 2010 în urma măsurilor "anti-criză" operate de executiv.
Cea de-a doua variantă implică taxarea anuală a tuturor automobilelor înregistrate în România, ceea ce ar duce la o nouă cheltuială pentru automobiliştii români. În prezent, automobilele din România sunt impozitate în baza cilindreei, dar noua taxă ar viza impozitarea în baza vechimii, a cilindreei şi a normei de poluare. Impozitarea unui autovehicul în baza dotărilor opţionale sau standard a fost eliminată, această iniţiativă fiind aproape imposibil de pus în practică în mod corect, iar aceasta nu a trecut şi de Camera Deputaţilor.
Taxa pe poluare ar fi plătită separat de impozitul pe proprietare şi va implica o serie de dificultăţi administrative, cauzate în principal de sistemul birocratic din administraţia românească. Problema apare prin faptul că unii proprietari au plătit taxa auto la vremea înscrierii automobilului, alţii au fost scutiţi de taxă din varii motive, alţi proprietari au vândut automobilul deşi au plătit taxa, unii proprietari şi-au recuperat banii plătiţi pe taxă şi tot aşa. În prezent, nu există o bază de date la nivelul organelor fiscale care să cuprindă autovehiculele pentru care a fost calculată şi achitată, respectiv restituită taxa. Aşadar, unii ar putea să plătească de două ori pentru acelaşi lucru, în timp ce alţii vor fi impozitaţi corect. Decizia finală în privinţa acestui proiect de lege va fi luată peste două săptămâni.
Via | Mediafax
tara unde prostia e la ea acasa..... guvernu roman in fiecare luna isi permite sa inventeze cate o taza cate un impozit si asa mai departe....... ma tot intreb.....oare chiar suntem cu toti prosti handicapati naivi si incredibili de fraieri ca sa le platim....... astept revolutia .........in care moartea sa isi faca de cap in guvernu roman.....