Secretele celor mai buni fotografi auto din lume (8): Sean Klingelhoefer
Serialul nostru dedicat celor mai buni fotografi auto din lume continuă şi în 2014. Începem anul cu Sean Klingelhoefer, un fotograf american extrem de apreciat pe coasta de vest a Americii şi nu numai.
Anul trecut am început un serial de articole dedicate celor care stau în spatele aparatului foto. Fotografii auto sunt cei care ne furnizează imaginile cu maşini pe care le admirăm zilnic şi merită să fie aduşi în lumina reflectorului. Am prezentat până acum şapte fotografi din Statele Unite şi Europa, dar şi România. Vom continua şi în 2014 acest seria, iar primul pe lista noastră este un fotograf american cu un nume cu rezonanţă teutonică. Sean Klingelhoefer este un brand cu greutate pe coasta de vest a Statele Unite ale Americii. Sean este fotograful cu numărul 8 din cadrul serialului nostru. Episoadele anterioare pot fi citite aici:
Los Angeles, patria fotografilor auto
Sean Klingelhoefer face poze de 12 ani de zile, dar spune că a devenit profesionist în 2007. De atunci, fotografia auto a devenit meseria sa, iar imaginile lui se numără printre cele mai spectaculoase din domeniu. Sigur ai admirat cândva o imagine semnată Sean Klingelhoefer, chiar dacă nu ai ştiut asta.
Sean este polivalent în ceea ce proveşte fotografia auto. Fotografiază maşini On Location, dar şi în studio, creând imagini de o calitate superioară. Îşi descrie stilul ca fiind "simplu, onest şi elegant". Iar faptul că trăieşte în Los Angeles i-a influenţat definitiv stilul foto. Spune că s-a dedicat zeului automobil şi că nu mai fotografiază altceva în afară de maşini. Nu contează cât de scumpă e sau ce formă are, Sean duce maşina într-o locaţie potrivită şi o imortalizează pentru vecie. Însă, mai mult ca orice, Sean iubeşte să fotografieze motorsport. Maşinile dedicate sportului cu motor sunt preferatele sale atât în studio, cât şi pe circuit sau pe probele specială.
De altfel, unul dintre cele mai celebre seturi de imagini create de Sean Klingelhoefer este cel dedicat circuitului Nurburgring. Sean a imortalizat Iadul Verde, iar imaginile sale au fost folosite şi în cadrul unei campanii de salvare a celebrului circuit.
Un fotograf împlinit
Sean face fotografii încă de la vârsta de 16 ani, când a urmat un prim curs dedicat şi şi-a cumpărat prima maşină, un Honda Civic din 1995. Cele două pasiuni ale sale s-au combinat şi au crescut împreună de-a lungul anilor. Astăzi, Sean este la fel de pasionat de modelul Civic şi încă deţine două exemplare, unul din 1994 şi altul din 1996. Pentru deplasările zilnice foloseşte însă un BMW 328i, model 2013.
În 2005, Sean publica prima sa fotografie în presa de specialitate: ce altceva decât o imagine cu un Honda Civic? Apoi, Sean a devenit o prezenţă constantă în publicaţiile Speedhunters, Motorhead şi Racer.
Lucrările lui Sean sunt atât de curate. încât americanul a atras nu doar atenţia publicaţiilor, ci şi a producătorilor auto. Drept urmare, el lucrează şi direct cu producătorii auto, realizând imagini oficiale care au făcut parte din mapele de presă şi prezentările unor constructori ca Chevrolet, Dodge, Jeep, Lexus, Cadillac şi Hyundai.
Sean spune fără îndoială "Nikon" atunci când vine vorba de marca preferată de aparate foto. "Pentru motorsport şi fotojurnalism, folosesc un Nikon D3 şi/sau Nikon D4. Pentru studio şi fotografiile publicitare, folosesc Nikon D800 şi 800E. În ceea ce priveşte obiectivele, cele mai folosite sunt Nikon 17-35mm AF-S, Nikon 70-200mm AF-S VRII, Zeiss 35mm f/2, Zeiss 50 mm f 1/4, Zeiss 85mm f 1/4, Zeiss 135mm f/2."
Ca de obicei, l-am rugat şi pe Sean să ne descrie un moment memorabil din timpul unei şedinţe foto. "Eram în studio şi lucram cu prietenul meu Nate Hassler. Nate mă ajuta pe post de asistent şi tocmai muta un mare reflector când partea de sus a acestui a explodat. Zgomotul şi flash-ul au fost atât de puternice încât iniţial am crezut că Nate a murit sau s-a electrocutat. S-a auzit ca o împuşcătură. Din fericire nu a păţit nimic şi ne-am amuzat de urma exploziei imprimate pe pardoseala studioului. Parcă eram într-un desen animat", povesteşte Sean Klingelhoefer.
Imparţial
L-am întrebat pe Sean ce îi place şi ce nu la meseria sa. "Este singurul job de care sunt interesat. Reuşesc să îmi câştig pâinea făcând ceea ce îmi place cel mai mult. Părţile negative? Acestea nu prea există!"
În ceea ce priveşte tehnica folosită pentru imaginile cu automobile în mişcare, Sean nu se declară un fan al sistemului Rig. "Rezultatele obţinute cu camera montată pe un rig sunt excelente şi poţi controla o mulţime de detalii. Însă braţul este greu de montat şi te limitează apoi în mişcări. Prefer să nu folosesc acest sistem şi să fac imagini în mişcare folosind un alt automobil sau folosind tehnica de panning (urmărirea maşini în mişcare cu aparatul foto în momentul declanşării)".
Întrebat care este cea mai impresionantă maşină fotografiată, Sean ne răspunde ca un fotograf cu experienţă: "Depinde ce te impresionează mai mult. Am fotografiat supercaruri exotice ce valorau milioane, modele custom, dar automobile istorice. Pe mine mă impresionează maşinile de curse şi cea mai recentă şedinţă foto a fost cu noul Corvette C7R. Un bolid fantastic!"
Când l-am rugat să nominalizeze fotografia de care este cel mai mândru, Sean ne-a spus că îi este imposibil să facă acest lucru. "Încerc mereu să evoluez şi să îmi îmbunăţesc fotografiile. Am foarte multe imagini de care sunt la fel de mândru. Nu aş putea să aleg doar una."
Orice fotograf are idolii săi, iar Sean nu face diferenţă. "Sunt prieten cu mulţi dintre fotografii pe care îi admir şi stilul unora dintre ei m-a influenţat de-a lungul timpului. Aceştia sunt Jeff Ludes, Uli Heckmann, Emir Haveric, Anke Luckmann şi Mats Cordt."
asta da!