Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025
Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care le poți comanda și mașini împărțite de locuitori în sistem ridesharing.
Orașele și traficul din orașe așa cum le știm astăzi se vor schimba radical în următorii 20 de ani, iar cea mai mare modificare a paradigmei transportului personal la nivel citadin va fi una care va afecta modul în care înțelegem astăzi conceptul de proprietate a mașinii. Ei bine, prima imagine ilustrativă a noului concept vine dinspre Finlanda, acolo unde capitala Helsinki vrea să elimine mașinile proprietate personală din oraș, urmând să le înlocuiască cu mijloace modernizate de transport individual și în comun.
Pe scurt, soluția finlandezilor de a scăpa de traficul aglomerat din orașe este de a elimina complet conceptul de șofer cu mașină proprie din oraș și de a pune la bătaie tehnologia accesibilă a telefoanelor inteligente pentru a dezvolta un sistem de transport rapid și convenabil, indiferent de gusturi.
Altfel spus, nu vei mai avea voie să intri în oraș cu mașina proprie, iar în interiorul acestuia vei putea circula doar cu sistemul clasic de transport în comun sau cu alternativele ceva mai moderne care există sau vor exista în viitorul apropiat: mașini care pot fi închiriate la minut din orice parcare (sistemul ridesharing), mașini autonome care sunt chemate prin telefon și te lasă la adresa dorită sau autobuze la cerere. Mai mult, rutele pe care le abordează autobuzele, troleibuzele și celelalte mijloace de transport în comun nu vor fi fixe, ci flexibile, și se vor mula pe traseele și cerințele de moment ale locuitorilor orașului.
2025, punct de cotitură
Conform oficialilor care lucrează pentru Ministerul Transporturilor din Finlanda, scopul final al autorităților este de a elimina nevoia de a deține o mașină proprie până în anul 2025. Noua strategie care va fi implementată treptat de finlandezi, pe măsură ce tehnologiile vor deveni disponibile, va avea scopul de a elimina problemele care sufocă orașele de astăzi: congestia, plouarea, emisiile, consumul, accidentele și locurile de parcare.
În centrul întregii revoluții pe care o plănuiesc finlandezii stă, evident, telefonul mobil, care va juca rol de centru de comandă, identificare și plată a fiecărui locuitor în parte. Iar scopul este acela de a transforma mașinile în obiecte care sunt utilizate contracost de locuitori doar pe perioada în care sunt conduse efectiv. "Dacă mașina ta stă parcată 8 ore pe zi și tu plătești acel timp în contractul de leasing sau în prețul inițial al mașinii, există șanse ca prețul plătit de tine să fie prea mare pentru nevoile tale", spun finlandezii.
Conform planului nordicilor, un locuitor al orașului care are nevoie să ajungă la birou sau la cumpărături poate accesa o mașină din orice parcare și o poate lăsa în altă parcare, plătind doar timpul efectiv de utilizare. Același lucru se întâmplă și cu mașinile autonome, care te vor taxa doar pe perioada utilizării acestora. În schimb, dacă un turist are nevoie de transport pe o perioadă mai lungă, acesta poate accesa - tot prin intermediul telefonului - un plan tarifar preferențial pe o perioadă mai lungă, iar acesta va combina accesul la mașinile de ridesharing sau la transportul în comun pentru ca experiența să nu fie privată de nevoile de transport ale persoanei în cauză.
via FastCoexist
Mi se pare absolut normal ,civilizat si de bun simt...rezultatul cu siguranta va fi unul mult peste asteptari